Thorgall Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej. Przydatne informacje:Drożdże Fm13 gęstwa.Blg 24-26Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej. Przydatne informacje:Drożdże Fm13 gęstwa.Blg 24-26Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Ris to Górniak.... 18 stopni jest ok..Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 18C brzeczki tak, ale otoczenia już nie bardzo. Temperatura skoczy sporo przy takim ekstrakcie. Ja zaczynam takie piwa w lodówce ustawionej na 13-14C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.Dzięki za konkretną odpowiedź.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 9 godzin temu, Wiatrol napisał: Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy Też mam zamiar zabrać się za RISa. Ile dałeś tej gęstwy na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 13 godzin temu, Wiatrol napisał: Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa świeŻej dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Właśnie trzeba pamiętać o gęstwie. Ja słuchając rad na forun nie dałem i niestety brak gazu w RISie ale smak obłędny. Drożdze to irlandzkie ciemności z fm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Gęstwy poszło 1ml na każdą butelkę strzykawką dozowałem akurat było mi tak wygodnie sprawdzałem dziś próbkę w plastikowej butelce i czyć że już jest twarda Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Ja fermentowałem na s-04 z 24 zeszło do 9 dość słabo odfermentowały fermentacja ok 1.5 do 2 miesięcy(niepamiętam dokładnie) ale piwo wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Dnia 25.10.2017 o 15:56, BelgLover napisał: I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka No podobno na jednej paczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Sprawy mają się tak:Ris uwarzony,fermentuje sobie wesoło. Brzeczkę schłodziłem do 13C,fermentuje w 11-12C ,jak widać FM 13 radzą sobie w takich temperaturach.Temperatury brzeczki nie mam jak sprawdzić,ale przy takim balingu,można śmiało przyjąć 15C.Dzisiaj wyjeżdżam więc muszę fermentor wyjąć z pudła i dalej fermentacja będzie się odbywać w 15-16C otoczenia.Po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku,że w moich warunkach lepszej fermentacji bym nie zrobił.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się