Jump to content

Extra Special Bitter w stylu Starej Cętkowanej Kury


Apek

Recommended Posts

Cześć wszystkim. 

 

Zamierzam uwarzyć ESB najlepiej zbliżony do piwa Old Speckled Hen. Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki: 

Piwo górnej fermentacji, które wyróżnia się bogatym słodowo-owocowym aromatem i lekkim posmakiem toffi. Delikatna goryczka daje się dopiero wyczuć w wytrawnym posmaku. 

Składniki: słody: Pipkin Pale, Crystal; chmiel goryczkowy: Challenger; chmiele aromatyczne: Goldings, Challenger; dodatki: cukier browarniczy; drożdże: Morland.

 

Zastanawiam się nad ilością poszczególnych składników:

 

Słody:

1. Zamiast Pipkin Pale chciałem użyć: Golden Promise Pale Ale (Fawcett) - 5 kg

2. Słód Crystal 160 EBC (Fawcett) - 0,5 kg

 

Chmiele:

1. Challenger - 30g - 60 min

2. Goldings - 30g - 15 min

3. Challenger - na zimno 10g - 7 dni

4. Goldings - na zimno 30g - 7 dni

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, Mangrove Jack's - Burton Union M79 lub bardziej FM 10 może jakieś wasze propozycje ?

 

Zacieranie w 68C potem podgrzanie do 78 i wysładzanie.

 

Gotowanie 60 minut.

 

PYTANIA 

1. czy jeszcze coś dodać? na etykiecie jest napisane cukier browarniczy - co on zmieni w piwie i w jakiej ilości dodać?

2. Chciałbym uzyskać gęstą pianę co dodać jakiś słód carabelge czy może płatki jęczmienne ?

 

Wg kalkulatorów:

BLG: 13,5

Barwa: 9 SRM

IBU: 40 (pewnie więcej niż w opisie ale ja takie lubię)

 

Pozdrawiam

Kuba

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Apek napisał:

Wg receptury na butelce mamy następujący opis i składniki

Przepis na klona jest w Brew Your Own British Real Ale - Grahama Wheeler. Jak dotrę do domu i nie zapomnę sprawdzę czy mam na dysku

Inne znalezione w sieci wyglądają dość podobnie do Twojej propozycji.

Jedynie w temacie drożdży - ja niby lubię profil MJ79, ale miałem kilka złych doświadczeń i teraz z suchych poszedłbym bardziej w Danstary.

Edit: nie mam Wheelera, ale z innego książkowego źródła przepisze przepis na klona.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Może jeszcze rozważyć wyeasty 1968. Robiłem na nich ostatnio ESB i wyszedł bardzo dobrze. Trzeba tylko im pod koniec podnieść temperaturę aby diacetyl zredukować.

Link to comment
Share on other sites

@Apek łap przepis na klona od Szamatulskich:

Gęstość początkowa: 13 - 13,25 BLG
IBU: 35
ABV: 5,2%
Objętość: 18,9 l
Gęstość końcowa: 2,5-3 BLG

 

Zasyp:
3,6 kg brytyjskiego słodu pale ale - Maris Otter, Halcyon, Optic...
340 g brytyjskiego słodu crystal 55*L  - karmelowy rzędu 150 EBC
113 g brytyjskiego słodu pszenicznego

 

Zacieranie: 90 minut @ 65,5°C

 

Chmielenie:
@90 minut: 21 g Challenger 7,7%AA, 227 g cukru białego
@15 minut: 14 g Challenger 7,7%AA, 14 g EKG, łyżeczka mchu irlandzkiego
@1 minuta: 28 g EKG

 

Chłodzenie: do 21°C

 

Drożdże: rekomendowane Wyeast 1084 Irish Ale lub Wyeast 1028 London Ale

 

Reszta w pliku graficznym:  KLIK.

 

edit: zmiana formatu

 

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Dzięki kupuje składniki i działam w weekend :) Rzeczywiście receptura wymyślona przeze mnie bardzo podobna. Zadam trochę więcej chmielu i bez pszenicznego bo nie lubię :)

 

Kuba

Edited by Apek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.