Jump to content

Ekstrakcja układu chłodzącego z lodówki.


Cidrax

Recommended Posts

Witam piwowarów, mam małe pytanie, czy ktoś majstrował przy wyciąganiu systemu chłodzącego z lodówki?

Na np. YouTube mało informacji jak to dokładnie wykonać, na co zwracać uwagę, etc.

 

Chęć mam zrobić chłodnicę przepływową z lodówki, do chłodzenia procesu fermentacyjnego piwa. 
Propozycje typu 'wrzuć do lodówki zamiast ją rozbierać', nie są odpowiedzią na to pytanie :)

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam.
Wypowiem się jako serwisant AGD, nie jako piwowar.

Ale po co takie co ??;)

Tzn wyciągnięcie parownika z lodówki jest praktycznie niemożliwe. Nawet w systemach nofrost, gzie parownik jest na wierzchu, wyciągnięcie go zakończy się rozszczelnieniem układu, więc czeka Cię połatanie układu i ponowne nabicie gazem. Poza tym każdy układ chłodzenia wytwarza ciepło (znacznie więcej niż chłodzi), więc wymagałby oddzielenia od siebie obu układów.

Technicznie możliwe do wykonania przy odpowiednim sprzęcie i wiedzy, praktycznie po prostu "wrzuć do lodówki" ;)

Schemat-chłodziarki-sprężarkowej.png

Link to comment
Share on other sites

Taki schemacik jest całkiem pomocny :D

Zamysł jest taki, by zrobić chłodzenie do zbiornika 80l.
System podzielony byłby na dwie części. 
1. Chłodnica - z lodówki wyciągnąć system chłodzący tj. agregat, kapilarę i filtr, a radiator innego kształtu, z innej (przemysłowej) lodówki. Z takiego systemu zrobić wymiennik ciepła który by odbierał temperaturę z małego odizolowanego zbiorniczka. 
2. Chłodnica do piwa - w zbiorniku, a dokładniej w wieku tri-clamp'a puścić do zbiornika spiralę z rurki nierdzewki perforowanej i miedzianą spiralę do w/w zbiorniczka chłodnicy. W takim obiegu zamkniętym pompka tłoczyła by ciecz (najprawdopodobniej woda demineralizowana) i tym samym chłodziła piwo.
 Oczywiście całość odizolowana termicznie od otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

Możesz pokazać jaką chłodnicę masz na myśli?

 

1 minutę temu, Dr2 napisał:

...

a nie prościej i łatwiej jest wykorzystać schładzarkę mokrą do piwa?

Wykorzystać oczywiście że łatwiej, tylko pytanie co jest tańsze :)

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Cidrax napisał:

tylko pytanie co jest tańsze

To poszukaj schładzarki do wody w pojemnikach z demobilu.

Przy okazji będzie tańsza w eksploatacji :)

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Dr2 napisał:

Nie wiem :(

Mi chodziło raczej o takie coś

indigo_b.jpg

Używam wnętrzności takiej maszynki (akurat miałem za free) i chwalę sobie☺️ fermentacja bajka. Tak to wygląda sklecone na szybko, mam zamiar zrobić to bardziej zwarte, a nie taką prowizorkę, chociaż skoro działa:eusathink::D. 30 litrów obsługuje bez problemu, nawet do - 1°C.

 

 

DSC_0862.JPG

Link to comment
Share on other sites

Tylko musze pudło zlikwidować i zaizolować fermentor tak jak to małe wiaderko na zdjęciu, wtedy to już w ogóle będzie kompaktowy sprzęt:)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 10/20/2017 o 19:15, Dr2 napisał:

Znam nawet takiego co z tych bebechów złożył suchą schładzarkę do piwa. :D

no też o tym myślałem jak codziennie mijam taki dysponzer w roboice :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Podepnę się pod temat. A jakby ogniwo Peltiera zamontować do pudła styropianowego na fermentor? Zrobiłem pojemnik i wstawiam póki co butelki z wodą. Ale przyznam, że z barku czasu szukam rozwiązania jeszcze lepsze i pewniejsze sterowanie temperaturą. I pomyślałem o tym ogniwie.

Choć przyznam, że patent pmzs przypadł mi do gustu.

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Chicken napisał:

A jakby ogniwo Peltiera zamontować do pudła styropianowego na fermentor?

Temat poruszany na forum przynajmniej 2-krotnie :)

W obu przypadkach chyba polegli :(

Dla ogniwa Peltiera bilans mocy jest wyjątkowo niekorzystny, o problemach z dystrybucją zimnego i ciepłego powietrza nie wspominając już.

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, koval_blazej napisał:

Pytanie jak definiujesz porażkę

Ano tak, że chyba nie ma takich co by to poza "eksperymentem" używali i powód już raczej jest mniej ważny.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.