Miroon86 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Witam Zdarzyło się tak, że z przyczyn niezależnych od siebie pozostawiłem piwo na fermentacji cichej w temperaturze pokojowej na 4 miesiące. Owe piwo to Saison, nie jest kwaśne w smaku dobre. Stąd moje pytanie do was. Czy po tak długim okresie w fermentatorze i prawdopodobnie wyginięciu większości o ile nie wszystkich drożdży opłaca się zlewać je do butelek na refermentację? Nie wiem czy refermentacja ruszy? Odrazu zaznaczam że nie mam możliwości nagazowania wymuszonego. Proszę o komentarze, może ktoś miał podobny przypadek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Witam Zdarzyło się tak, że z przyczyn niezależnych od siebie pozostawiłem piwo na fermentacji cichej w temperaturze pokojowej na 4 miesiące. Owe piwo to Saison, nie jest kwaśne w smaku dobre. Stąd moje pytanie do was. Czy po tak długim okresie w fermentatorze i prawdopodobnie wyginięciu większości o ile nie wszystkich drożdży opłaca się zlewać je do butelek na refermentację? Nie wiem czy refermentacja ruszy? Odrazu zaznaczam że nie mam możliwości nagazowania wymuszonego. Proszę o komentarze, może ktoś miał podobny przypadek. PozdrawiamPewnie ze się opłaca, odrobinę świeżej gęstwy i ładować można.Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Przy okazji daj znać czy czuć autolize drożdży. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Może ruszy, a może nie. Bezpieczniej dodać trochę drożdży. Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ja zostawiłem na 3 miesiące, klarowność "sklepowa", problemów z refermentacją zero.Smak - ujdzie+, czyli lepiej niż zakładano. Tylko, że zlałem do butelek i znowu zostawiłem na 2 tygodnie. Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ja zostawiłem na 3 miesiące, klarowność "sklepowa", problemów z refermentacją zero.Smak - ujdzie+, czyli lepiej niż zakładano. Tylko, że zlałem do butelek i znowu zostawiłem na 2 tygodnie.Rozumiem że w twoim przypadku refermentacja ruszyła bez dodania drożdży. Miałeś już okazję spróbowania owego piwa po nagazowaniu? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Tak ruszyła sama, surowcem był cukier z biedry i tak, właśnie je piję nagazowanie jak w każdym innym piwie. Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ok dzięki za pomoc. Na wszelki wypadek naleję jedną butelkę PET dodam glukozy i zobaczę co będzie się działo. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Dnia 19.10.2017 o 20:52, Miroon86 napisał: prawdopodobnie wyginięciu większości o ile nie wszystkich drożdży skąd ten pomysł? drożdże zapewne mają się dobrze Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Jednak chyba nie mają się dobrze. W sobotę nalalem piwo z glukozą do butelki typu PET za razem lekko ją wgniatając, tak aby było widać czy drożdże produkują CO2 i wypychają ścianki butelki. Do dziś rano żadnej reakcji, ścianki jak były tak i są wgniecione. Czyli pewnie będzie trzeba dodać gęstwy. Dzisiaj będę robił następną warkę i mam plan żeby zebrać jej trochę z nowego piwa i dodać do tego z tematu. W tym momęcie powstaje nowe pytanie, ile tej gęstwy dodać? Ponieważ nie mam z nią żadnego doswiadczenia. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Od soboty minęły całe 3 dni. Nie ma opcji, żeby piwo nie refermentowało tylko dlatego, że postało sobie 4 miesiące w wiadrze. Miroon86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Jasiu butelka do dzisiaj ani trochę się nie rozprężyła więc chyba nici z drożdży. Postawiłem na burzliwą nową warkę. Podpowiedz ile zebrać gęstwy na 20 l na sam rozruch piwa w butelkach. Myślałem żeby dodać ok 1/5 ilości gęstwy jak w stosunku do świeżej warki. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Potrzęś tym PETem może masz w niskiej temperaturze i się rozpuszcza w piwie większość od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Potrzęś tym PETem może masz w niskiej temperaturze i się rozpuszcza w piwie większość od razuPET stoi w temperaturze ok 20°C. Po wsypaniu glukozy od razu dokładnie ja wymieszałem, zresztą codziennie obracam butelką. Dziś rano zauważyłem że butelka zaczęła delikatnie się wybrzuszać, czyli coś tam zaczęło się dziać. Znalazłem na blogu Tomka Kopyra filmik o gęstwie, do jednej ze swoich warek dodawał ją do piwa przed rozlewem w celu poprawy refermentacji. Zrobię tak samo i zabutelkuję, a przed świętami podzielę się co z tego wyszło.Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się