ksiegarz5 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Bachi -> Dziękuję za odpowiedź. Nie, źle zrozumiałeś. Użyłem S-23, lagerowych. Do obu dolniakow, porter ze śliwką na początku roku, oraz do lagera z tego tygodnia. I tu, i tu była niska temperatura. Do fruit ale, warzonego w październiku, dałem S-04, ale był w innym pomieszczeniu niż obecny lager, ciut cieplejszym ... Mam nadzieję, że teraz jasno to wytłumaczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Teraz wszystko zrozumiałem. BTW Szacun-5 warek na koncie i 2 piwa dolnej fermentacji (w tym tak wymagający styl jak porter)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Cieszę się. ^^ Cóż ... Pewnie porywam się z motyką na słońce, ale jakoś IPY, APY, ALE mi nie smakują, a piwa robię takie jakich kupić nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Zlałem dzisiaj lagera na cichą. Po DŁUGIM lagu po dwóch tygodniach fermentacji piwo zeszło z 15* Blg do 5*. Temperatura w garażu, w zależności od pogody na zewnątrz, od 6 do 10* C. Wczoraj przeniosłem je na jakieś 12h do pomieszczenia gdzie było 15* C ... Piwo jest mętne, lekko ziołowe w smaku. Co do zapachu ... nie wypowiem się. Być może było ciut za zimne, a może jestem kiepskim sensorykiem. ;p Za jakiś tydzień zamierzam sypnąć Saaz'a (u?) na cichą. Prawdopodobnie jakieś 15 - 20g. Dodam jeszcze, że warkę podzieliłem. Do 5l sypnę chmiel, a do jakichś 3l dodałem mrożonych owoców smoothie mix 250g (ananas, mango, papaja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Butelkowałem dzisiaj lagera którego zlałem na cichą dwa tygodnie temu, a przed 5 dniami dołożyłem 11g Saaz na zimno. Przez ten czas piwo zeszło o 1* Blg, tak więc teraz ma "tylko" 4*. Za radą forumowicza michal9890 część lagera z owocami potrzymam jeszcze z tydzień na cichej, zobaczymy co to da ... Co do samego piwa ... wydaje mi się, że się wyszła mi IPA na dolniakach. ;p Zwłaszcza po dodaniu granulatu chmielowego 5 dni temu. Goryczkę czuć, chmiel/ziołowość w zapachu również. Mam nadzieję, że się to jeszcze trochę ułoży w butelkach, gdy będę próbował za jakieś 2-3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Pozostała część lagera, warzonego od 14 listopada b.r., a będąca z mrożonymi owocami przez 3 tygodnie, została dzisiaj zabutelkowana. Piwo, jeszcze przez ten tydzień, dojadło sobie 0,58 Blg, więc na dzień dzisiejszy zeszło mi z 15* bo 3,5* Blg. Obecnie, całą warkę, trzymam w "kracie" w garażu, gdzie mam teraz jakieś 3* "ciepła". Lagerownie czas zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się