kkarvzz Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Witajcie. Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem. Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8). Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04 Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut. Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P? Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana. Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok) White IPA z 13 zeszła na 5.5 Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Cześć. 1.Podaj zasyp do któregoś z piw. Albo balingometr Cie okłamuje, albo termometr. 50 % odefermentowania to jest mało jak na 04 nawet z laktozą. Piwa już zrobione są słodkie, czy wytrawne, czy jeszcze nie piłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkarvzz Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Piwo jeszcze się fermentuje, dziś siódmy dzień. próbowałem z menzurki którą mierzyłem i jest zdecydowanie słodkie Z tego zasypu uzyskano 10.5L o ekstrakcie 15P (łącznie z dodaną Laktozą), zacieranie 60min 67stC wygrzew do 78stC na 10minut i filtracja Pale Ale (weyermann) 2KG Caraaroma 180g Carafa 1 120g Jęczmień Palony 180g płatki owsiane 300g Laktoza 250g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Wg mnie nic nienormalnego jak na 7 dzień fermentacji Odezwij się tu za tydzień lub dwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkarvzz Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 @Dr2 zostawić w temperaturze 21stC czy wrócić do 19stC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 5 minut temu, kkarvzz napisał: zostawić w temperaturze 21stC czy wrócić do 19stC ? Teraz już zostaw to przede wszystkim w spokoju Zostaw w 21°C bo drożdże nie lubią spadków temperatury. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Z mojego doświadczenia powiem, że s-04 są szybkie na początku ale później wolno "dojadają"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Cześć, Mam problem ze stoutem owsianym. Odfermentował mi z 13 do 7Blg. Dodałem trochę roztworu cukru - nie ruszyło, nowe drożdże, te same co poprzednio s04 - nie ruszyło, zamieszałem w fermentorze - nie ruszyło. Nie mam już pomysłu a boje się tego butelkować. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 10 godzin temu, kurpik napisał: Cześć, Mam problem ze stoutem owsianym. Odfermentował mi z 13 do 7Blg. Dodałem trochę roztworu cukru - nie ruszyło, nowe drożdże, te same co poprzednio s04 - nie ruszyło, zamieszałem w fermentorze - nie ruszyło. Nie mam już pomysłu a boje się tego butelkować. Co o tym myślicie? a jak długo fermentuje? ja bym spróbował podnieść temperaturę, z doświadczenia wiem że pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 28 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: a jak długo fermentuje? ja bym spróbował podnieść temperaturę, z doświadczenia wiem że pomaga Podniosłem już i dalej nic. Może opiszę wszystko od nowa. Wstawiłem piwo Stout owsiany z zestawu Browamatora. Wyszła mi dość niska wydajność ale pomyślałem że trudno juz nic z tym nie zrobię. 16,5 litra o gęstości 13 blg. Fermentacja burzliwa trwała 10 dni. Ponieważ uznałem, że zakończyła sie pomyślnie od razu przelałem na cichą i dopiero wtedy sprawdziłem BLg - wyszło 7. Fermentacja burzliwa odbywała sie w 19 stop. C. Po 4 dniach fermentacji cichej stwierdziłem że Blg dalej jest równe 7 więc dodałem drożdże s04 dodałem ok 1/4l roztworu z cukru. Troche zamieszałem, żeby jeszcze napowietrzyć (wiem że może to źle, ale staram sie to chociaż trochę odratować) i podniosłem temp w pokoju do ok 22 stopni. To wszystko zrobiłem w czwartek i do tej pory nic sie nie ruszylo. Jak dla mnie to jakaś czarna magia. Boję się zabutelkować bo nie chcę granatów. Dziwne jest to, że piwo w smaku jest dobrei smakuje tak jak powinno, nie jest nadto słodkie i nie smakuje tak jakby było nie odfermentowane. Balingomierz też sprawdzałem niby pokazuje dobrze. pozdrawiam, Mikołaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Jak zacierałeś? Sprawdź też czy na pewno termometr dobrze Ci pokazuje, ale sprawdź go w temperaturach zacierania. Miałem kiedyś tak, że mój się "rozkalibrował" i przy 20-30 dobrze pokazywał, a przy 60-70 walił w ciula o 2 stopnie i piwa wychodziły lekko za słodkie. kurpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 15 godzin temu, Henx napisał: Jak zacierałeś? Sprawdź też czy na pewno termometr dobrze Ci pokazuje, ale sprawdź go w temperaturach zacierania. Miałem kiedyś tak, że mój się "rozkalibrował" i przy 20-30 dobrze pokazywał, a przy 60-70 walił w ciula o 2 stopnie i piwa wychodziły lekko za słodkie. I właśnie tutaj jest problem! Dzięki wielkie! Okazało się że termometr zaniża temperaturę o ok 4 stopnie :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się