Matz Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Cześć, mam dylemat. Warzyłem jakieś 3 tygodnie temu BPA na FM25. Drożdże swoje przepracowały, nie robiłem cichej ponieważ byłem zajęty ślubem. Dziś przelałem piwko do butelek i zebrałem gęstwę. Zebrałem ok 1L gęstwy, którą zamierzam jutro przemyć i tak do otrzymania ok. 400ml jak najlepszej gęstwy(tyle będę potrzebował do dubbla). Pytanie polega na tym, czy ta gęstwa będzie się jeszcze nadawać po 3 tyg w fermentorze (18-20st.C). Zwykle grzybki trzymałem 7-10 dni i zbierałem gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Nie ma problemu, w kalkulatorze można założyć, ze drożdże są trochę starsze, niż wskazywałaby na to data zebrania (od zakończenia burzliwej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 10 godzin temu, Matz napisał: Cześć, mam dylemat. Warzyłem jakieś 3 tygodnie temu BPA na FM25. Drożdże swoje przepracowały, nie robiłem cichej ponieważ byłem zajęty ślubem. Dziś przelałem piwko do butelek i zebrałem gęstwę. Zebrałem ok 1L gęstwy, którą zamierzam jutro przemyć i tak do otrzymania ok. 400ml jak najlepszej gęstwy(tyle będę potrzebował do dubbla). Pytanie polega na tym, czy ta gęstwa będzie się jeszcze nadawać po 3 tyg w fermentorze (18-20st.C). Zwykle grzybki trzymałem 7-10 dni i zbierałem gęstwę. Nie ma problemu. Na "burzliwej" możesz trzymać do miesiąca. Musisz tylko ująć w kalkulatorze odpowiedni wiek gęstwy tzn. teoretycznie powinno się liczyć od skończenia fermentacji burzliwej nawet jeżeli piwo siedziało dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Dziś przemyłem gęstwę, zobaczę co z tego się urodzi. Dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się