Jump to content

Słodycz w piwie stylu IPA


Recommended Posts

Witam jestem początkujący. Próbuje zrobić piwo z brewkitu i nachmieliłem go Amerykańskimi chmielami. Jak uzyskać słodycz, która występuje w tyle Ipa? Bo mi drożdże do samego końca zużywają cukry natomiast po  zabutelkowaniu zbyt słodkiego piwa boję się że będzie mi rozsadzać butelki.

Chodzi mi o piwo bez pasteryzacji nagazowywane dwutlenkiem w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Możesz użyć cukier niefermentowalny, np. ksylitol. Najlepiej jednak skorzystać z drożdży, które słabiej odfermentowują. Ewentualnie słodycz możesz podbić dodając słodów speclajnych (karmelowych na przykład). Niektóre chmiele również mają słodkawy charakter.

Link to comment
Share on other sites

A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana?

BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly.

BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php

 

Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej.
Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony.

 

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, zasada napisał:

A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana?

BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly.

BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php

 

Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej.
Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony.

 

Całe szczęście to piwowarstwo domowe - jak będzie chciał słodką IPĘ to zrobi sobie słodką IPĘ.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.