adam_ss Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Witam jestem początkujący. Próbuje zrobić piwo z brewkitu i nachmieliłem go Amerykańskimi chmielami. Jak uzyskać słodycz, która występuje w tyle Ipa? Bo mi drożdże do samego końca zużywają cukry natomiast po zabutelkowaniu zbyt słodkiego piwa boję się że będzie mi rozsadzać butelki. Chodzi mi o piwo bez pasteryzacji nagazowywane dwutlenkiem w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 możesz laktozę sypnąć - cukier którego drożdże nie zeżrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Możesz użyć cukier niefermentowalny, np. ksylitol. Najlepiej jednak skorzystać z drożdży, które słabiej odfermentowują. Ewentualnie słodycz możesz podbić dodając słodów speclajnych (karmelowych na przykład). Niektóre chmiele również mają słodkawy charakter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana? BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly. BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej. Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony. Edytowane 30 Października 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 11 godzin temu, zasada napisał: A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana? BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly. BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej. Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony. Całe szczęście to piwowarstwo domowe - jak będzie chciał słodką IPĘ to zrobi sobie słodką IPĘ. moris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się