CycliB Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży. Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg Jutro chciałbym wykonać nastaw, Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało. Liczyłem tak: 4,8kg owoców 12l Wody 4kg Cukru 15g Kwasku Cytrynowego Pożywka do drożdży Browin 5g Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l) Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ski-ba Posted February 3, 2018 Share Posted February 3, 2018 Witaj Ja robiłem 2 sezony wino z głogu, w tym się spóźniłem z zbiorem ktoś zerwał albo ptactwo posprzątało. Na 30 L dawałem około 7 kg owoców 6 kg cukru trochę słodkie wyszło ale kto co lubi. Owoce wygniatałem w około 15 L letniej wody i zostawiałem do naturalnego zakiśnięcia 4 dni w ciepłym miejscu, odcedzam i zlewam do balonu, uzupełniam wodą z rozpuszczonym cukrem. Wszystko spokojnie fermentuje po 6 miesiącach zlewam z nad osadu, myje balon i wlewam wino z powrotem żeby się wyklarowało. Wino pyszne, w piwnicy mam z 40 butelek tego trunku zakorkowanego na gorsze czasy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted February 16, 2019 Share Posted February 16, 2019 Witam. Proponuję wstawiać wino z dzikiej róży, a nie z głogu. Wino głogowe jest wg mnie "cięższe", mniej smaczne i bardziej pracochłonne. Owoc zbieramy jesienią, obcinamy końce, myjemy, wkładamy w woreczki i mrozimy przez mninimum 2 tygodnie. Później wyjmujemy, rozmrażamy i uszkadzamy każdy owoc (można młotkiem). Następnie wrzucamy owoc do balonu. Po 3 tyg. fermentacji koniecznie oddzielamy owoc (pestki, czyli cjanki !). Ja stosuję takie proporcje: 2,5 kg owocu na 7 litrów wody. Ja generalnie wstawiam 7,5 kg na 21 l. wody. Koniecznie dobrą pożywkę, silne drożdze wysoko fermentujące. Cukru daje początkowo 4 kg, po 4 dniach 2 kg, po następnych 5 dniach 1 kg. Później co 5 dni mierzę balingomierzem poziom cukru i dodaję po 0,5 kg, tak długo aż w kolejnym pomiarze nie spadnie poziom. W sumie wychodzi 8-8,5 kg cukru. Wino z DR musi być mocne i słodkawe, byle nie zbyt słodkie. Poziom 14-15% alk. jest jak najbardziej pożądany dla tych win. DR musi leżakować, u mnie w balonie po przelaniu rok. Po zbutelkowaniu conajmniej kilka lat. Z początkowego koloru słomkowego zmienia na ciemno rubinowy. Zapach i smak 8 letniego DR wynagradza pracę i oczekiwanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now