Jump to content

Wino z głogu a proporcje.


CycliB

Recommended Posts

Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży.
Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg
Jutro chciałbym wykonać nastaw,
Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało.
Liczyłem tak:
4,8kg owoców
12l Wody
4kg Cukru
15g Kwasku Cytrynowego
Pożywka do drożdży Browin 5g
Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l)
Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witaj

Ja robiłem 2 sezony wino z głogu, w tym się spóźniłem z zbiorem ktoś zerwał albo ptactwo posprzątało.

Na 30 L dawałem około 7 kg owoców 6 kg cukru trochę słodkie wyszło ale kto co lubi.

Owoce wygniatałem w około 15 L letniej wody i zostawiałem do naturalnego zakiśnięcia 4 dni w ciepłym miejscu, odcedzam i zlewam do balonu, uzupełniam wodą z rozpuszczonym cukrem.

Wszystko spokojnie fermentuje po 6 miesiącach zlewam z nad osadu, myje balon i wlewam wino z powrotem żeby się wyklarowało.

Wino pyszne, w piwnicy mam z 40 butelek tego trunku zakorkowanego na gorsze czasy :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam. 

Proponuję wstawiać wino z dzikiej róży, a nie z głogu. Wino głogowe jest wg mnie "cięższe", mniej smaczne i bardziej pracochłonne. Owoc zbieramy jesienią, obcinamy końce, myjemy, wkładamy w woreczki i mrozimy przez mninimum 2 tygodnie. Później wyjmujemy, rozmrażamy i uszkadzamy każdy owoc (można młotkiem). Następnie wrzucamy owoc do balonu. Po 3 tyg. fermentacji koniecznie oddzielamy owoc (pestki, czyli cjanki !).

Ja stosuję takie proporcje: 2,5 kg owocu na 7 litrów wody. Ja generalnie wstawiam 7,5 kg na 21 l. wody. Koniecznie dobrą pożywkę, silne drożdze wysoko fermentujące. 

Cukru daje początkowo 4 kg, po 4 dniach 2 kg, po następnych 5 dniach 1 kg. Później co 5 dni mierzę balingomierzem poziom cukru i dodaję po 0,5 kg, tak długo aż w kolejnym pomiarze nie spadnie poziom.

W sumie wychodzi 8-8,5 kg cukru.

Wino z DR musi być mocne i słodkawe, byle nie zbyt słodkie.

Poziom 14-15% alk. jest jak najbardziej pożądany dla tych win.

DR musi leżakować, u mnie w balonie po przelaniu rok. Po zbutelkowaniu conajmniej kilka lat. Z początkowego koloru słomkowego zmienia na ciemno rubinowy.

Zapach i smak 8 letniego DR wynagradza pracę i oczekiwanie. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.