CycliB Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży. Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg Jutro chciałbym wykonać nastaw, Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało. Liczyłem tak: 4,8kg owoców 12l Wody 4kg Cukru 15g Kwasku Cytrynowego Pożywka do drożdży Browin 5g Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l) Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Witaj Ja robiłem 2 sezony wino z głogu, w tym się spóźniłem z zbiorem ktoś zerwał albo ptactwo posprzątało. Na 30 L dawałem około 7 kg owoców 6 kg cukru trochę słodkie wyszło ale kto co lubi. Owoce wygniatałem w około 15 L letniej wody i zostawiałem do naturalnego zakiśnięcia 4 dni w ciepłym miejscu, odcedzam i zlewam do balonu, uzupełniam wodą z rozpuszczonym cukrem. Wszystko spokojnie fermentuje po 6 miesiącach zlewam z nad osadu, myje balon i wlewam wino z powrotem żeby się wyklarowało. Wino pyszne, w piwnicy mam z 40 butelek tego trunku zakorkowanego na gorsze czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Witam. Proponuję wstawiać wino z dzikiej róży, a nie z głogu. Wino głogowe jest wg mnie "cięższe", mniej smaczne i bardziej pracochłonne. Owoc zbieramy jesienią, obcinamy końce, myjemy, wkładamy w woreczki i mrozimy przez mninimum 2 tygodnie. Później wyjmujemy, rozmrażamy i uszkadzamy każdy owoc (można młotkiem). Następnie wrzucamy owoc do balonu. Po 3 tyg. fermentacji koniecznie oddzielamy owoc (pestki, czyli cjanki !). Ja stosuję takie proporcje: 2,5 kg owocu na 7 litrów wody. Ja generalnie wstawiam 7,5 kg na 21 l. wody. Koniecznie dobrą pożywkę, silne drożdze wysoko fermentujące. Cukru daje początkowo 4 kg, po 4 dniach 2 kg, po następnych 5 dniach 1 kg. Później co 5 dni mierzę balingomierzem poziom cukru i dodaję po 0,5 kg, tak długo aż w kolejnym pomiarze nie spadnie poziom. W sumie wychodzi 8-8,5 kg cukru. Wino z DR musi być mocne i słodkawe, byle nie zbyt słodkie. Poziom 14-15% alk. jest jak najbardziej pożądany dla tych win. DR musi leżakować, u mnie w balonie po przelaniu rok. Po zbutelkowaniu conajmniej kilka lat. Z początkowego koloru słomkowego zmienia na ciemno rubinowy. Zapach i smak 8 letniego DR wynagradza pracę i oczekiwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się