skybert Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu? Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa? Edytowane 21 Marca 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Na 100% strzeli. Niestety włoskie wykonanie nie jest najlepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 moi znajomi mieli piwo z jakiegoś małego browaru w czymś takim i nie strzeliło. Próbuj, daj może trochę mniej surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Cześć. Przecież ktoś ostatnio pisał na forum że zamyka piwo w 5 l damkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Ja bym nie ryzykował. Tak ajk pisał WESOŁY włoskie szkło jest do D..... , Przekonałem się ostatnio jak mi odpadło dno butli 12 litrowej z ratafią. Z jednej strony była ścianka ok 6 mm, z drugiej ok 1 mm. Więc takie szkło nie wytrzyma żadnego ciśnienia. Tak to wyglądało. Edytowane 21 Marca 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu?Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa? Grube szkło chyba to tylko na rancie, reszta to grubość butelki bezzwrotnej - jeśli to włoskie /zbiłem kilka włoskich nieco większych i zdziwiony tą solidnością też byłem/ Pozostaje jeszcze kwestia przechowywania bez światła. Do odważnych świat należy testy ktoś robić musi. :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ja używam takiej butelki. Ciśnienie trzyma bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 W coś takiego leje Koreb , kupiłem i nie wystrzelił ( było slabo gazowane ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Ja leję w taki http://www.piwo.org/forum/p44025-13-03-2010-04-25-09.html#p44025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 hmm... widzę że opinie są podzielone... nie pozostaje nic innego jak spróbować, dając niewiele surowca do refermentacji, może tak 1,5-2g glukozy na litr czyli 8g na 5 L, przy założeniu że zielone piwo ma 2 BLG i za sobą długą fermentację cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 O tych butelkach pisano na browar.biz. Zamknięcie jest dosyć delikatne, ale jak ktoś nie przewozi piwa w plecaku to nic nie powinno się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Zamknięcie jest dosyć delikatne Rownież na to zwrócołem uwagę, może właśnie dzięki niezbyt mocnemu zamknięciu nadmiar co2 wydostanie się na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Przy otwieraniu jest zawsze głośne huknięcie. Być może przy mocnym wysyceniu np. przy Weizenie korek by puścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volo Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Ja używam takich butli, zawsze leję do 2 takich i nic nie strzela, nadmiar rzeczywiście jak już się uzbiera to wyjdzie korkiem bo są średnio szczelne (mały docisk uszczelki do rantu butli) poza tym dajesz mniej środka do refermentacji. Jak butla będzie źle odlana to i od mycia potrafi strzelić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 no to butelkuję, dam niewiele glukozy do refermentacji (8-10g/5L), wstawię gąsiorek do wiaderka (w razie czego) i zobaczymy :o przed zabraniem go na jakieś spotkanie z przyjaciółmi, czy na grilla, otworzę delikatnie butelkę w piwnicy upuszczając co2 dzięki za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się