PawelW Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Kolega poprosił o uwarzenie piwka które bardzo mu zasmakowało w komercyjnym przykładzie - Barley Wine. Mimo ostrzeżeń, że mój wyrób będzie inny - uparcie chce spróbować więc wyjścia nie ma. Z uwagi na mały gar zacierny do takich piw zdecydowałem się na mniejszą warkę 12l. (mam fermentory 15l w rezerwie, więc nie będzie problemu). Poczytałem trochę, pooglądałem przepisy no i zacząłem coś tam tworzyć. Zdaję sobie sprawę, że nawet po waszych korektach nie będzie to majstersztyk stylowy, nie mniej jednak - trzeba spróbowac. Starałem się zrobić to najprościej jak się da. Zasyp: Pale Ale 5kg Caramunich III - 0,5kg Celuję w 12l. 25°blg Zacieranie: 65°C - 60' 72°C - 30' 78°C ->>> filtr Chmielenie (tu się boję najbardziej) Gotowanie - 90' Admiral 14,2% - 30g - całość tj. 90' EKG 5,5 - 20g - 20' Zastanawiam się jeszcze dla podbicia efektu i zrobienia brytyjsko-amerykańskiego mieszańca czy nie dodać jeszcze citry na aromat po zgaszeniu palnika. Tak jak wspomniałem wcześniej - nie spodziewam się cudów - raczej eksperymentów Drożdże planuję użyć Wyeast 1450, z których wcześniej zrobię AIPĘ 16°blg (robiłem ją 3 razy na US-05) więc myślę, że wyjdzie dobra i wykorzystać gęstwę po niej po odpowiednich przeliczeniach. Zacząłem bawić się brewtargetem i wg. jego obliczeń parametry wyjdą następujące: 24,2°blg 70 IBU 32 EBC 11,2 % alk. - gdzie drożdże dodawałem ręcznie, więc wiadomo że to tylko wróżenie z fusów. Korzystając już z tematu chciałbym zapytać własnie jeszcze o drożdże. Mianowicie producent podaje tolerancję na alko 10%. Czy jest to górna i nieprzekraczalna granica, czy po zahartowaniu w AIPIE może uda im się rekord życiowy pobić? Czy w ogóle 1450 to dobry wybór czy może lepiej skorzystac np. z US-05 (sypnąć całą paczkę bądź skorzystac z gęstwy po AIPIE)? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Cześć. Chmielenie wygląda okej, 70 IBU powinno kontrować końcową słodycz z dobrym balansem. Mocne piwo bardzo długo się układa i jak dodasz citry to może niewiele zostać po niej. Będą dominować i tak nuty słodowe. Co do zasypu to według mnie zmiejszłybym ilość caramunich. Przy takim ekstrakcie i dłuższym gotowaniu i tak słodowść da się we znaki. Ewentualnie zmieszałbym np 3,5 kg Pale ale i 1-1,5 kg monachijskiego II. Drożdże sprawdzone to US-05 i jak najbardziej możesz zrobić z gęstwy. Alkoholowo wytrzymują do 13 %. Płynnych do ale nie używałem, tak więc nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Pindin ma rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Odradzam użycia fermentora 15l dla warki 12l przy takim piwie. Jak drożdże ruszą, będziesz je musiał z sufitu, ścian i podłogi zbierać. Przy moich piwach piana w fermentatorze zajmowała mniej więcej 1/2 objętość brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 A czy nie jest tak że jak start US 05 będzie w 17 stopniach i przez powiedzmy pierwszy tydzień utrzymywana na takim poziomie, później delikatny wzrost, to piana nie będzie aż tak spora? Pytam bo też mam w planach coś powyżej 20 blg. Dodam iż fermentuje w styropianowej lodówce bez rurki, z lekko uchylonym wieczkiem. I zaobserwowałem iż piana jest niższa niż fermentacja z rurka. Czy mam choć odrobinę racji ? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) 15 minut temu, n3uro napisał: A czy nie jest tak że jak start US 05 będzie w 17 stopniach i przez powiedzmy pierwszy tydzień utrzymywana na takim poziomie, później delikatny wzrost, to piana nie będzie aż tak spora? Pytam bo też mam w planach coś powyżej 20 blg. Niestety nie jest tak. Z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej piany jest na początku fermentacji. Przykładowo przy swoim BW lekko ponad 30 blg przy temperaturze około 10 stopni i objętości brzeczki 16 litrów w 33 litrowym fermentorze drożdże postawiły opuścić miejsce pracy i to w dość dużej ilości. Po kilkunastu godzinach piana już nie wychodziła a po 2 dniach zaczęła się zmniejszać. E: O ile mniej "agersywna" fermentacja tym mniej piany. A wiadomo, że przy wyższej temperaturze drożdże jedzą szybciej. Edytowane 3 Listopada 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) Przede wszystkim dzięki Panowie za rady - recepturę oczywiście poprawię. I tak spodziewałem się, że wszystko będzie nie tak. Co do małego fermentora, oczywiście dysponuję też normalnymi fermentorami, jednak nie chciałem robić większej warki ze względu na ograniczenie w garze zaciernym tj. poj użytkowej 22l, stąd ta mniejsza warka. Po prostu muszę zoptymalizować przepis, żeby zrobić większą warkę a zmieścić się w kotle zaciernym i maksymalnie wypełnić standardowy 30l. fermentor Myślę, że skoro normalne piwa 20l można zrobić, to jak zamknę tam 16-17 litrów to też przestrzeń szybko się wypełni. Planowałem fermentować w 20°C w domu. W piwnicy mam ok. 14,5°C. Może lepiej zacząć w piwnicy a ewentualnie później przenieść na koniec? Edytowane 3 Listopada 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 6 minut temu, PawelW napisał: Planowałem fermentować w 20°C w domu. W piwnicy mam ok. 14,5°C. Może lepiej zacząć w piwnicy a ewentualnie później przenieść na koniec? Zdecydowanie zacznij w 14,5 stopnia. Temperatura podskoczy zapewne do 18 może nawet 19 stopni. Pod koniec burzliwej możesz przenieść do 20 stopni. Zobaczysz jak ruch osadów i ewentualnych chmielin zmniejszy częstotliwość i piana się zredukuje do niskich krążków. Przynajmniej nie wytworzy się aż tak dużo wyższych alkoholi, co przy takim piwie mi przeszkadza w degustacji. PawelW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się