CraftMat Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Heja. Zrobiłem cydr a raczej perry bo było wiecej gruszek. I pytanie: czy to wyglada dobrze? Pachnie w porządku. Pulpa opadla na dno, drożdżaki też ziewać do butelek po miesiącu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Wygląda normalnie. Zmierz poziom cukru zostaw niech sie jeszcze sklaruje i dopiero do butelek. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted November 4, 2017 Author Share Posted November 4, 2017 Jest już miesiąc w butli. Refermentacje tak samo przeprowadzac jak w piwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nathandrel Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Tak, refermentacja jak w piwie. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kòpôcz Posted November 4, 2017 Share Posted November 4, 2017 Jeśli sok jest taki "prawdziwy", z miąższem, to może się nie sklarować. W każdym razie u mnie po ponad roku w butelkach klarowna jest nieco ponad połowa wysokości butelki. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 Wygląda zdrowo CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 (edited) Zlej znad osadu poczekaj na wyklarowanie i dopiero butelkuj. Edited November 10, 2017 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 (edited) @Łyskacz nie pisz posta pod postem, po to jest opcja: edytuj. Wracając do tematu: klarować może się pól roku lub dłużej, rada żeby czekać z butelkowaniem do tego czasu jest co najmniej dyskusyjna. Edited November 12, 2017 by Mibor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazi_heej Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 Musisz wyklarować przed butelkowaniem. Szkoda to pakować do butelek. Mibor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted November 12, 2017 Author Share Posted November 12, 2017 To ja już w zasadzie nie wiem Chłopaki co robić Mam czekać aż się samo w butli sklaruje? Jak to obserwuję to się jakoś nie garnie do sklarowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 12, 2017 Share Posted November 12, 2017 2 godziny temu, CraftMat napisał: To ja już w zasadzie nie wiem Chłopaki co robić Mam czekać aż się samo w butli sklaruje? Jak to obserwuję to się jakoś nie garnie do sklarowania Jeśli skończyła się fermentacja i drożdże posprzątały po sobie to bym butelkował CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted November 12, 2017 Author Share Posted November 12, 2017 I chyba tak zrobię...dzięki wszystkim! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 (edited) Dnia 10.11.2017 o 22:22, Mibor napisał: @Łyskacz nie pisz posta pod postem, po to jest opcja: edytuj. Wracając do tematu: klarować może się pól roku lub dłużej, rada żeby czekać z butelkowaniem do tego czasu jest co najmniej dyskusyjna. Zawsze tak robię i cydr wychodzi. I nie klaruje się pół roku. Wystarczy zlać z 2-3 razy znad osadu Edited November 15, 2017 by Łyskacz CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Zlać odstawić do chłodnego i jak sie pojawi osad znowu zlać i powinno się klarować. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now