CraftMat Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Heja. Zrobiłem cydr a raczej perry bo było wiecej gruszek. I pytanie: czy to wyglada dobrze? Pachnie w porządku. Pulpa opadla na dno, drożdżaki też ziewać do butelek po miesiącu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Wygląda normalnie. Zmierz poziom cukru zostaw niech sie jeszcze sklaruje i dopiero do butelek. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Jest już miesiąc w butli. Refermentacje tak samo przeprowadzac jak w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Tak, refermentacja jak w piwie. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Jeśli sok jest taki "prawdziwy", z miąższem, to może się nie sklarować. W każdym razie u mnie po ponad roku w butelkach klarowna jest nieco ponad połowa wysokości butelki. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Wygląda zdrowo CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Zlej znad osadu poczekaj na wyklarowanie i dopiero butelkuj. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) @Łyskacz nie pisz posta pod postem, po to jest opcja: edytuj. Wracając do tematu: klarować może się pól roku lub dłużej, rada żeby czekać z butelkowaniem do tego czasu jest co najmniej dyskusyjna. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Musisz wyklarować przed butelkowaniem. Szkoda to pakować do butelek. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 To ja już w zasadzie nie wiem Chłopaki co robić Mam czekać aż się samo w butli sklaruje? Jak to obserwuję to się jakoś nie garnie do sklarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 2 godziny temu, CraftMat napisał: To ja już w zasadzie nie wiem Chłopaki co robić Mam czekać aż się samo w butli sklaruje? Jak to obserwuję to się jakoś nie garnie do sklarowania Jeśli skończyła się fermentacja i drożdże posprzątały po sobie to bym butelkował CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 I chyba tak zrobię...dzięki wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 10.11.2017 o 22:22, Mibor napisał: @Łyskacz nie pisz posta pod postem, po to jest opcja: edytuj. Wracając do tematu: klarować może się pól roku lub dłużej, rada żeby czekać z butelkowaniem do tego czasu jest co najmniej dyskusyjna. Zawsze tak robię i cydr wychodzi. I nie klaruje się pół roku. Wystarczy zlać z 2-3 razy znad osadu Edytowane 15 Listopada 2017 przez Łyskacz CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Zlać odstawić do chłodnego i jak sie pojawi osad znowu zlać i powinno się klarować. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się