zegancio Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) W niedalekim czasie planuje warzyć piwo coś na kształt Rhino z browaru Widawa. Czy jest możliwe uwarzyć "wędzonkę" bazując na ekstraktach słodowych i częściowym zacieraniu słodu wędzonego? Kontrolnie chciałbym popełnić 10l warkę. Jeśli jest to możliwe to proszę o zarys receptury. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 3 godziny temu, redlum napisał: Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Ok, zacznę wiec od słodu wędzonego w ilości 1kg. Czy zacierać go w temp 68°C przez 1h w ilości 3,5l czy mogę w większej ilości wody? Planuję także zakup: 0,6kg ekst. pszenniczego 1,7kg ekst. pale ale bruntal. Wykorzystać gęstwę po AIPA na drożdżach US-05 w ilość ~100ml Jeśli jest taka sposobność to wykorzystać chmiele które mam ( Magnum DE, Fuggles, East Kent Goldings) oraz dokupić 2-3 chmiele z US. Proszę o ocenę receptury i uwagi co do chmielenia. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się