zegancio Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) W niedalekim czasie planuje warzyć piwo coś na kształt Rhino z browaru Widawa. Czy jest możliwe uwarzyć "wędzonkę" bazując na ekstraktach słodowych i częściowym zacieraniu słodu wędzonego? Kontrolnie chciałbym popełnić 10l warkę. Jeśli jest to możliwe to proszę o zarys receptury. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 3 godziny temu, redlum napisał: Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Ok, zacznę wiec od słodu wędzonego w ilości 1kg. Czy zacierać go w temp 68°C przez 1h w ilości 3,5l czy mogę w większej ilości wody? Planuję także zakup: 0,6kg ekst. pszenniczego 1,7kg ekst. pale ale bruntal. Wykorzystać gęstwę po AIPA na drożdżach US-05 w ilość ~100ml Jeśli jest taka sposobność to wykorzystać chmiele które mam ( Magnum DE, Fuggles, East Kent Goldings) oraz dokupić 2-3 chmiele z US. Proszę o ocenę receptury i uwagi co do chmielenia. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi