zegancio Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 (edited) W niedalekim czasie planuje warzyć piwo coś na kształt Rhino z browaru Widawa. Czy jest możliwe uwarzyć "wędzonkę" bazując na ekstraktach słodowych i częściowym zacieraniu słodu wędzonego? Kontrolnie chciałbym popełnić 10l warkę. Jeśli jest to możliwe to proszę o zarys receptury. Edited November 8, 2017 by zegancio Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegancio Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 (edited) 3 godziny temu, redlum napisał: Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz. Ok, zacznę wiec od słodu wędzonego w ilości 1kg. Czy zacierać go w temp 68°C przez 1h w ilości 3,5l czy mogę w większej ilości wody? Planuję także zakup: 0,6kg ekst. pszenniczego 1,7kg ekst. pale ale bruntal. Wykorzystać gęstwę po AIPA na drożdżach US-05 w ilość ~100ml Jeśli jest taka sposobność to wykorzystać chmiele które mam ( Magnum DE, Fuggles, East Kent Goldings) oraz dokupić 2-3 chmiele z US. Proszę o ocenę receptury i uwagi co do chmielenia. Edited November 8, 2017 by zegancio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts