Jump to content

Wędzony Pale Ale na ekstraktach słodowych z częściowym zacieraniem


Recommended Posts

W niedalekim czasie planuje warzyć piwo coś na kształt Rhino z browaru Widawa. Czy jest możliwe uwarzyć "wędzonkę" bazując na ekstraktach słodowych i częściowym zacieraniu słodu wędzonego? Kontrolnie chciałbym popełnić 10l warkę. Jeśli jest to możliwe to proszę o zarys receptury.

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, redlum napisał:

Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz.

Ok, zacznę wiec od słodu wędzonego w ilości 1kg. Czy zacierać go w temp 68°C przez 1h w ilości 3,5l czy mogę w większej ilości wody?

 

Planuję także zakup:

0,6kg ekst. pszenniczego

1,7kg ekst. pale ale bruntal.

 

Wykorzystać gęstwę po AIPA na drożdżach US-05 w ilość ~100ml

 

Jeśli jest taka sposobność to wykorzystać chmiele które mam ( Magnum DE, Fuggles, East Kent Goldings) oraz dokupić 2-3 chmiele z US.

 

Proszę o ocenę receptury i uwagi co do chmielenia.

 

 

 

 

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.