Jump to content

jaśmin

Recommended Posts

Zapytałem o to w dziale „Surowce” i łudzę, że brak odpowiedzi wynika tylko z tego, że zapytałem w złym dziale, więc spróbuję tutaj ;)

Wymyśliłem sobie, że do Black IPA dodam dodatkowo słodka skórkę pomarańczy (25 g. na jakies 10-15 minut przed końcem) i jaśmin - tak trochę na wzór Bersekera z Kingpina. I nie bardzo wiem ile i kiedy dodac tego jaśminu, żeby jednak wyszła Black IPA, a nie herbatka kwiatowa. W necie wiele nie znalazłem: ktoś dodawał na cichą 40 g. (i podobno było mocno jaśminowe), ktos inny 20 g. na 10 minut i 20 g na cichą (ale nie wiem z jakim rezultatem). Więcej informacji nie znalazłem.

Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?  (sam skłaniam się żeby dac po 10 g. na 10 minut i na cichą albo 20 g. po wyłączeniu palnika) - chciałbym tylko jakąś kwiatową nutę, a nie piwo jaśminowe.

Z góry dziękuję za pomoc.

13 minut temu, księciu-niu napisał:

co dokładnie miałem zrobić

Nie tworzyć drugiego takiego samego tematu?
Podbić już istniejący?
Wejść na czat i pytać w trybie interwencyjnym?
Ja rozumiem, że netykieta obecnie nie jest szczególnie popularna, ale trochę szacunku dla współużytkowników forum nie szkodzi.

edit: no i jasne, można powiedzieć, że jestem upierdliwcem i gorzej.

Edited by zasada

Po pierwsze ja nic o upierdliwcu nie powiedziałem, więc nie wiem po co ta uwaga.

Po drugie: „podbić temat” - dawno nie byłem na tym forum (a i wcześniej nie poznałem wszystkich jego tajników), i miałem obawę, że rzeczywiście dział Surowce” nie jest właściwy do takiego pytania, więc podbijanie tematu założonego w niewłaściwym dziale nie miałoby chyba sensu.

Po trzecie: „wejść na czat” – szczerze mówiąc nie wiem jak ten czat działa, moje pytanie nie było na tyle pilne, żeby je zadawać „w trybie interwencyjnym”, a poza tym wydaje mi się, że lepiej jak informacje, które mam nadzieję uzyskać nie znikną za chwilę (jak zakładam ma to miejsce w przypadku czatu), tylko zostaną gdzieś utrwalone dla potomnych – szczególnie, że jak pisałem zbyt wiele ich w sieci nie ma.       

Po czwarte: jeżeli założenie drugiego tematu poprzedzone przyznaniem się do tego faktu i wyjaśnieniem przyczyn takiego działania jest wyrazem braku szacunku dla współużytkowników forum, to… pozostaje mi przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni.

Po piąte: czy mógłbyś udzielić jakiejś porady w kwestii dodawania jaśminu do piwa?  

Nie mam wielkiego doświadczenia. Nie wiem czy Ktokolwiek dodawał jaśminu do piwa. Z mojego doświadczenia z tą rośliną - to słabo nadaje się do piwa jest zbyt delikatna i wszystko je przebije. Jako kwiat nie ma takich niesamowitych wartości zapachowych i dodatkowo może wprowadzać smaki, które będą słabo wpływać na samo piwo albo wprowadzi coś, co zmusi Cię do wylania. Ale.. no właśnie :) możesz zrobić małą warkę i samemu spróbować "tego czegoś" i wpisać się w działania Kraftu. Z tego co już mniej więcej wiem, są 2 możliwości - podczas gotowania dodać jako herbatę do piwa i ewentualnie na cichej. Jednak :) zacytuję Klasyka: "Twoje piwo - twój przepis" i jeszcze parafraza: "skoro nawarzyłeś - to je sam wypijesz"

CD OT:
Uwaga o upierdliwcu wynika właśnie z tego, że moje komentarze nie są związane merytorycznie z Twoim pytaniem i jako takie mogą być uznane za męczenie buły, bezsensowne zwracanie uwagi, czepialstwo etc.

18 minut temu, księciu-niu napisał:

Po czwarte: jeżeli założenie drugiego tematu poprzedzone przyznaniem się do tego faktu i wyjaśnieniem przyczyn takiego działania jest wyrazem braku szacunku dla współużytkowników forum, to… pozostaje mi przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni.

Nie o urażenie chodzi ale o sensowność/ zasadność działania.
Jedna grupa użytkowników ma jednakowy dostęp do wszystkich działów forum, informacja o nowym wątku pojawia się w prawej kolumnie.
Brak odpowiedzi to brak odpowiedzi. Handluj z tym jak mawiają w sieci.

18 minut temu, księciu-niu napisał:

Po piąte: czy mógłbyś udzielić jakiejś porady w kwestii dodawania jaśminu do piwa?  

Mógłbym. Nie dodawać. Nie sądzę abym pomógł, ale takie jest moje zdanie na ten temat.

Milknę i wycofuję się.
Życzę znalezienia złotego środka w gramaturze dodatku, życzę dobrego piwa i proszę o relację dla potomności.

Edited by zasada