księciu-niu Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Zapytałem o to w dziale „Surowce” i łudzę, że brak odpowiedzi wynika tylko z tego, że zapytałem w złym dziale, więc spróbuję tutaj Wymyśliłem sobie, że do Black IPA dodam dodatkowo słodka skórkę pomarańczy (25 g. na jakies 10-15 minut przed końcem) i jaśmin - tak trochę na wzór Bersekera z Kingpina. I nie bardzo wiem ile i kiedy dodac tego jaśminu, żeby jednak wyszła Black IPA, a nie herbatka kwiatowa. W necie wiele nie znalazłem: ktoś dodawał na cichą 40 g. (i podobno było mocno jaśminowe), ktos inny 20 g. na 10 minut i 20 g na cichą (ale nie wiem z jakim rezultatem). Więcej informacji nie znalazłem. Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć? (sam skłaniam się żeby dac po 10 g. na 10 minut i na cichą albo 20 g. po wyłączeniu palnika) - chciałbym tylko jakąś kwiatową nutę, a nie piwo jaśminowe. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 5 minut temu, księciu-niu napisał: Zapytałem o to w dziale „Surowce” i łudzę, że brak odpowiedzi wynika tylko z tego, że zapytałem w złym dziale, więc spróbuję tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Crosspost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Zakładam, że chciałeś pomóc, ale i tak nie rozumiem, co dokładnie miałem zrobić w tym konretnym przypadku. Tym niemniej dziękuję. A coś w sprawie jaśminu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) 13 minut temu, księciu-niu napisał: co dokładnie miałem zrobić Nie tworzyć drugiego takiego samego tematu? Podbić już istniejący? Wejść na czat i pytać w trybie interwencyjnym? Ja rozumiem, że netykieta obecnie nie jest szczególnie popularna, ale trochę szacunku dla współużytkowników forum nie szkodzi. edit: no i jasne, można powiedzieć, że jestem upierdliwcem i gorzej. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zasada SilesianKC 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Po pierwsze ja nic o upierdliwcu nie powiedziałem, więc nie wiem po co ta uwaga. Po drugie: „podbić temat” - dawno nie byłem na tym forum (a i wcześniej nie poznałem wszystkich jego tajników), i miałem obawę, że rzeczywiście dział Surowce” nie jest właściwy do takiego pytania, więc podbijanie tematu założonego w niewłaściwym dziale nie miałoby chyba sensu. Po trzecie: „wejść na czat” – szczerze mówiąc nie wiem jak ten czat działa, moje pytanie nie było na tyle pilne, żeby je zadawać „w trybie interwencyjnym”, a poza tym wydaje mi się, że lepiej jak informacje, które mam nadzieję uzyskać nie znikną za chwilę (jak zakładam ma to miejsce w przypadku czatu), tylko zostaną gdzieś utrwalone dla potomnych – szczególnie, że jak pisałem zbyt wiele ich w sieci nie ma. Po czwarte: jeżeli założenie drugiego tematu poprzedzone przyznaniem się do tego faktu i wyjaśnieniem przyczyn takiego działania jest wyrazem braku szacunku dla współużytkowników forum, to… pozostaje mi przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni. Po piąte: czy mógłbyś udzielić jakiejś porady w kwestii dodawania jaśminu do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Nie mam wielkiego doświadczenia. Nie wiem czy Ktokolwiek dodawał jaśminu do piwa. Z mojego doświadczenia z tą rośliną - to słabo nadaje się do piwa jest zbyt delikatna i wszystko je przebije. Jako kwiat nie ma takich niesamowitych wartości zapachowych i dodatkowo może wprowadzać smaki, które będą słabo wpływać na samo piwo albo wprowadzi coś, co zmusi Cię do wylania. Ale.. no właśnie możesz zrobić małą warkę i samemu spróbować "tego czegoś" i wpisać się w działania Kraftu. Z tego co już mniej więcej wiem, są 2 możliwości - podczas gotowania dodać jako herbatę do piwa i ewentualnie na cichej. Jednak zacytuję Klasyka: "Twoje piwo - twój przepis" i jeszcze parafraza: "skoro nawarzyłeś - to je sam wypijesz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) CD OT: Uwaga o upierdliwcu wynika właśnie z tego, że moje komentarze nie są związane merytorycznie z Twoim pytaniem i jako takie mogą być uznane za męczenie buły, bezsensowne zwracanie uwagi, czepialstwo etc. 18 minut temu, księciu-niu napisał: Po czwarte: jeżeli założenie drugiego tematu poprzedzone przyznaniem się do tego faktu i wyjaśnieniem przyczyn takiego działania jest wyrazem braku szacunku dla współużytkowników forum, to… pozostaje mi przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni. Nie o urażenie chodzi ale o sensowność/ zasadność działania. Jedna grupa użytkowników ma jednakowy dostęp do wszystkich działów forum, informacja o nowym wątku pojawia się w prawej kolumnie. Brak odpowiedzi to brak odpowiedzi. Handluj z tym jak mawiają w sieci. 18 minut temu, księciu-niu napisał: Po piąte: czy mógłbyś udzielić jakiejś porady w kwestii dodawania jaśminu do piwa? Mógłbym. Nie dodawać. Nie sądzę abym pomógł, ale takie jest moje zdanie na ten temat. Milknę i wycofuję się. Życzę znalezienia złotego środka w gramaturze dodatku, życzę dobrego piwa i proszę o relację dla potomności. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się