eltomek Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Prozaiczny problem, ale ponieważ stoję przed wyborem: czy zlewka jest w jakichś aspektach gorsza od kolby, zakładając, że obie wykonane są z takiego samego szkła? Mówimy o zastosowaniu do przygotowywania starterów. Kolba 2l jest wysoka (28cm), nie zmieści mi się w lodówce bez przekładania półek, zlewka jest o 10cm niższa, więc rozważam tę drugą, ale popularność kolby mogłaby świadczyć, że jest ona znacznie bardziej funkcjonalna. Edytowane 13 Listopada 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 W słoiku można starter zrobić i będzie grało. Dla mnie zalety kolby to: pewniejszy chwyt przy przenoszeniu, łatwiejsze ręczne mieszanie bez ryzyka rozchlapania zawartości, łatwiejsze zakrycie otworu np folią alu. Jakbym miał wybór to wolę kolbe, ale zlewka też da radę. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Oprócz tego co wymienił @Gawron mogę dodać, że kolby stożkowe mają dużą powierzchnię grzania w stosunku do odparowania, co też jest czasem minusem przy łatwo kipiącej brzeczce. Kolbę łatwo zatkać korkiem gumowym/silikonowym lub okryć folią aluminiową (folia jest super przy starterach na mieszadle magnetycznym i pozwala utrzymać sterylność jak zdecydujesz się ją wypiec w piekarniku, przy dużej zlewce będzie trudniej). Mieszadła magnetyczne, zwłaszcza samoróbki z wentylatorów, mają dość wysokie obroty. W kolbie będzie Ci łatwiej utrzymać stabilny stożek/wir. Kolby są też najczęściej cięższe od zlewki i stoją stabilniej w kąpieli wodnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Używałem zarówno kolby jak i zlewki, zlewka wygrywa bo: łatwiej się myje mniej kipi jest tańsza łatwiej wyjąc rdzeń a w ogóle, bo kolbę potłukłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 51 minut temu, anmar napisał: a w ogóle, bo kolbę potłukłem I pewnie to kolby wina. Za blisko krawędzi stawała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się