george1255 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 A 2 Ssr sterowane z jednego pinu?Druga sprawa. U mnie Ssr z podłączonym napięcie na 1, pokazuje probówka napięcie na 2, mimo że do 3 i 4 nie mam nic podłączone. Dioda led 230v też swieci ale słabo. Multimetr pokazuje 0v, jak podłącze resztę i dam sygnał to led świeci na maxa, multimetr wskazuje 220vWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 12 godzin temu, george1255 napisał: A 2 Ssr sterowane z jednego pinu? Druga sprawa. U mnie Ssr z podłączonym napięcie na 1, pokazuje probówka napięcie na 2, mimo że do 3 i 4 nie mam nic podłączone. Dioda led 230v też swieci ale słabo. Multimetr pokazuje 0v, jak podłącze resztę i dam sygnał to led świeci na maxa, multimetr wskazuje 220v Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Radziłbym poradzić się elektryka, dobrze to po Twoim opisie nie wygląda co gdzie mierzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 A 2 Ssr sterowane z jednego pinu?Druga sprawa. U mnie Ssr z podłączonym napięcie na 1, pokazuje probówka napięcie na 2, mimo że do 3 i 4 nie mam nic podłączone. Dioda led 230v też swieci ale słabo. Multimetr pokazuje 0v, jak podłącze resztę i dam sygnał to led świeci na maxa, multimetr wskazuje 220vWysłane z iPhone za pomocą TapatalkAd. 1. Chcesz sobie uszkodzic SSRa? Nie podaje się na urządzenie tylko jednej linii zasilania bo można to spalić albo uszkodzić.Ad. 2. Próbnik napięcia to nie jest ani miernik, ani śrubokręt, ani lampa. 2 tygodnie temu w pracy kolega sprawdzał próbnikiem, czy w przedłużaczu jest napięcie, bo coś tam im nie pasowało. Koledze neonówka się nie zaświeciła, a drugiemu facetowi, który zgłaszał awarie tego przedłużacza neonówka już świeciła. Więc to żadne urządzenie pomiarowe.Jak potrzebujesz pomocy przy "prądzie" to mogę jako zawodowy elektryk Tobie jakoś pomóc, ale nie rób głupot, bo prąd zabija...Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Technicznie mam wszystko podłączone prawidłowo. Dziwiło mnie że jak dotknąłem próbówką do 2 na SSR to próbówka świeciła i dioda kontrolna led (230v) która ma pokazywać czy grzałka grzeje, świeciła na 40%. Sprawdziłem napięcie multimetrem pokazywało 0V, jak załączyłem SSR to dioda świeciła na 100% i multimetr pokazywał 220v, wiec widocznie wszystko jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Panowie szybkie pytanie bo jakoś zaćmy dostałem bo wydaje mi sie ze kiedyś to robiłem CBPI i kroki zacierania gotowania itd. Jak można to zgrać na laptopa/malinkę zrobić inne, nowe, a następnie to wgrywać i się cieszyć rożnymi ustawieniami dla rożnych warek. czyli Import/eksport receptury zacierania tak aby nie tracić receptur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Masz opcje import. Nie wiem jak działa, nie testowałem. Zawsze kroki zacierania ustawiam ręcznie. Exportu chyba niema Cytat "Import Recipes from Beer .xml and "Kleiner Brauhelfer" -Plan your brew at "Kleiner Brauhelfer" and import the recipes to CraftBeerPI" Z Brewfather jest opcja exportu do beer.xml ale w jakiej formie importuje się do craftbeerPi to nie wiem, trzeba sprawdzić Jak ma ktoś odpalone CBPi to niech przetestuje Brewfather_BeerXML_SummerAle_20210324.xml Edytowane 24 Marca 2021 przez george1255 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Nie chodzi mi o import z "innych systemów" Interesuje mnie opcja "save, save as" CBPi do CBPi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastif Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Nie jestem pewien, ale to chyba wprowadzają właśnie w CBPi V4 Która już jest dostepna, ale cały czas coś poprawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 a korzysta ktos juz z v4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Witam serdecznie , zamierzam wdrożyć CraftBeerPi do domowej przetwórni i mam w związku z tym pytanie. Instalacja prosta wręcz książkowa - max 3 czujniki temperatur - sterowanie max 3 obiegami po SSR (grzałka,grzałka,pompa). Czy dla takiej instalacji konieczne jest wpięcie powyższych elementów przez "płytkę" zapinaną na GPIO , czy mogę to zrobić bezpośrednio wpinając się na PINY GPIO (czytałem że wyjścia są ograniczone mocowo , ale instalacja ma obsługiwać to co powyżej) , nie chcę wchodzić w dodatkowe koszty , stąd pytanie czy wydoli to na standardowym Pi bez dodatkowych rozszerzeń.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Ja mam 2 ssr 40a do 2 grzałek i jeden czujnik i to wszystko bez płytki. Możesz zastosować Moduł wykonawczy jeżeli masz większe zapotrzebowanie niz RPI może ogarnąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 4 minuty temu, george1255 napisał: Ja mam 2 ssr 40a do 2 grzałek i jeden czujnik i to wszystko bez płytki. Możesz zastosować Moduł wykonawczy jeżeli masz większe zapotrzebowanie niz RPI może ogarnąc. Ten moduł chyba jest tylko on/off ? Czy są takie moduły wykonawcze dla trybu sterowania SSR ? Proszę mnie porapwić jak coś przekombinowałem Chociaż teoretyzując tak jak mówisz może ten układ dodatkowy okazać się zbędny ale pytam z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Na forum o alkoholach kolega budował sterownik i do ssr grzałkowych stosował własnie ten moduł bo mikrokontroler był za słaby i działało bez problemu. RPI tez Ci steruje ssr On/OFF, na tym polega sterowanie grzałkami. Jak masz ustawione 90% mocy grzałki to 9s grzeje 1s nie grzeje. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Teraz, george1255 napisał: RPI tez Ci steruje ssr On/OFF nie zgodzę się z tym, że SSR to sterowanie na zasadzie on/off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 SSR działa na zasadzie zamykania/otwierania obwodu, czyli puszczania napięcia na grzałkę lub nie. RPI jedynie daje sygnał do otwarcia lub zamknięcia tego obwodu, nic innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Teraz, george1255 napisał: SSR działa na zasadzie zamykania/otwierania obwodu, czyli puszczania napięcia na grzałkę lub nie. RPI jedynie daje sygnał do otwarcia lub zamknięcia tego obwodu, nic innego. No tak, dla mnie on/off to zero mocy - max moc , ssr próbkuje i dawkuje prąd zgodnie z zapotrzebowaniem przez co mamy zmienną moc grzałki, i co za tym idzie płynną regulację w zakresie 0-100% - oczywiście mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 @mav3rick tutaj kolega fajnie to wyjaśnia na przykładnie SSR http://100-x-arduino.blogspot.com/2018/04/sterowanie-grupowe-moca-grzaki-blynk.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 13 godzin temu, george1255 napisał: SSR działa na zasadzie zamykania/otwierania obwodu, czyli puszczania napięcia na grzałkę lub nie. RPI jedynie daje sygnał do otwarcia lub zamknięcia tego obwodu, nic innego. jest dokladnie tak jak napisał kolega. SSR to zwykły przekaźnik tylko ze zamiast mechanicznego zwierania obwodu zwiera go triakiem. Rożnica taka ze nie ma, przy sterowaniu PID stukania i nadmiernego niszczenia styków i mechaniki przekaźnika. Natomiast próbkowanie, sterowanie moca to własnie kwestia sterownika np. PID, który z apomoca termometru bada temperaturę a za pomocą logiki PID przewiduje jak często i na jak długo włączać 01 grzałkę aby dochodzenie do temp i jej utrzymanie było liniowe i [przewidywało bezwładność cieplną kotła. Miedzy innymi nie ma sensu stosowania przy dwóch grzałkach dwóch sterowników PID bo kazdy z nich bedzie staral sie przewidzieć poczynania drugiego co sie zwyczajnie udac nie moze Dzieki SSR to włączanie bedzie ciche i miekki, ale zwykłym przekaźnikiem uzyskamy ten sam efekt Edytowane 26 Marca 2021 przez JsKefir bielok, elroy i Robert87 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Po pierwsze to jak chcecie wykonywać pomiary SSR’a to tylko pod obciążeniem, bo inaczej wyniki pomiarów mogą wyjść „nietypowe”. Po drugie SSR to przekaźnik zbudowany w wyniku połączenia triaka i optotriaka więc co ma robić innego niż otwierać/zamykać obwód. Przekaźnik SSR ma tą przewagę nad mechanicznym przekaźnikiem, że nie posiada mechanicznych zestyków więc czas przełączania i żywotność jest znacznie wyższa. Dzięki temu możemy podać z mikrokontrolera (przez np. klucz tranzystorowy) sygnał PWM i tym samym osiągnąć zmienną moc urządzeń na wyjściu (grzałki), które są zasilane 230V AC. Edytowane 28 Marca 2021 przez Eselchen bielok i tmk1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 6 godzin temu, Eselchen napisał: Po pierwsze to jak chcecie wykonywać pomiary SSR’a to tylko pod obciążeniem, bo inaczej wyniki pomiarów mogą wyjść „nietypowe”. Po drugie SSR to przekaźnik zbudowany w wyniku połączenia triaka i optotriaka więc co ma robić innego niż otwierać/zamykać obwód. Przekaźnik SSR ma tą przewagę nad mechanicznym przekaźnikiem, że nie posiada mechanicznych zestyków więc czas przełączania i żywotność jest znacznie wyższa. Dzięki temu możemy podać z mikrokontrolera (przez np. klucz tranzystorowy) sygnał PWM i tym samym osiągnąć zmienną moc urządzeń na wyjściu (grzałki), które są zasilane 230V AC. Serce rośnie jak ktoś tak fajnie tłumaczy zasadę działania, zachęca do dalszego zgłębiania wiedzy, brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 W dniu 26.03.2021 o 08:52, mav3rick napisał: No tak, dla mnie on/off to zero mocy - max moc , ssr próbkuje i dawkuje prąd zgodnie z zapotrzebowaniem przez co mamy zmienną moc grzałki, i co za tym idzie płynną regulację w zakresie 0-100% - oczywiście mogę się mylić Na tym filmiku masz pokazane jak to działa w praktyce przy ilu % mocy grzania jak często załącza się SSR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Coś mam złe ustawione? AutoPID po przekroczeniu zadanej temp dalej grzeje. Ogólnie nie da się nawet wyłączyć grzałek, nawet ręcznie. Wcześniej tak nie miałem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Witam. Jestem na etapie przenoszenia się ze skrzynki transportowej do skrzynki elektrycznej. Chce to zrkbic dobrze... Dodam, ze wszystko dzialalo w poprzednim miejscu tak jak należy. Z ciekawości chciałbym dopytać co mógłbym jeszcze dodać aby bylo to zrobione dobrze. Dodam ze grzalki mam 2x2kW + 2x2kw, czyli 4 grzalki pod dwoma fazami. Fotka w zalaczniku ze wstępnym rozmieszczeniem, bez ssr na ta chwilę, czekam na szynę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Przydałoby się te wszystkie kable zamaskować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 6 godzin temu, tmk1 napisał: Przydałoby się te wszystkie kable zamaskować. Wszystko bedzie poukladane, to jest wstepne rozmieszczenie. Skrzynka bedzie jeszcze malowana, bo narazie ma jeszcze pozostalosci po szlifowaniu/wierceniu itp. Pytanie czy warto jeszcze cos dodac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi