Jump to content

Black AIPA problem z fermentacja.


Recommended Posts

Cześć wszystkim.

 

Mam problem i pytanie jak go rozwiązać.

Mianowicie: uwarzylem black AIPE na takim zasypie: https://brewness.com/pl/recipe/bamboipa-1/view

Wyszło 16blg, dodałem jedną paczkę drożdży us-05 i tak myślę że chyba trochę za mało na 25l, fermentacja ruszyła z kopyta i dosyć szybko skończyła więc myślałem, że jest ok ale przy przelewaniu na cichą po ponad  tygodniu  dla spokoju ducha zmierzyłem blg i ku mojemu zdziwieniu wyszło ok 8, no więc napowietrzylem piwo i zostawiłem na jeszcze tydzień i niestety lipa bo nawet się nie ruszyło... 

I tu pytanie: idzie to jeszcze jakoś uratować? Warto dosypać jeszcze drożdży? 

PS Zacierane było na wytrawnie. 

Druga sprawa, że pierwszy raz zdarzyło mi się że piwo cały czas jest mętne i nieprzejrzyste. Było mętne zaraz po chmieleniu i cały czas jest mętne.

Link to comment
Share on other sites

To raczej nie wina temperatury. Mi ostatnio też na chwilę temperatura skoczyła na 74  przy IPIE 18 blg.  Drożdże Us-05. Brzeczki 22 litry, fermentacja w 18 stopniach i zeszło mi do 4 blg po 2 tygodniach burzliwej.  Przyczyna pewnie tkwi gdzie indziej, ale z racji tego że ja "świerzy" piwowar jestem to nie pomogę :)

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, rockmen7 napisał:

ratować to piwo czy kibel?

Z tym zawsze zdążysz :)

A wg mnie to wina zasypu ;)

Przy mocniejszych bardzo ciemnych piwach tak bywa.

Link to comment
Share on other sites

Teraz świeże drożdże mogą mieć problem z ruszeniem ponownie, jest tam już trochę alkoholu i zostały pewnie bardziej złożone cukry. Można ewentualnie pobudzić te drożdże co masz w młodym piwie jakimiś cukrami prostymi, może coś się zadzieje. Ja bym nie napowietrzał, bo po co? To służy głównie do namnażania się grzybów i poprawnej fermentacji. 

Ja bym zrobił tak: dodał ze 200 g cukru czy glukozy w roztworze z wodą, lekko podniósł drożdże z dna przesuwając fermentor po podłodze i podniósł temperaturę. Jeśli nic się nie zadzieje to nie wiem... Jak Ci zależy bardzo na tym piwie to można użyć żarłocznych drożdży w formie matki drożdżowej - jak się ją robi to wygoogluj. 

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, rockmen7 napisał:

To co napowietrzyc, zadać jeszcze raz drożdży i czekać?

Wg mnie czekać jeszcze troszkę ;)

Narobiłeś już tyle błędów, że niewiele już może zaszkodzić, ale może jeszcze z tego będzie piwo :)

1. napowietrza się tylko brzeczkę (nie piwo) przed zadaniem drożdży,

2. zlałeś niepotrzebnie, wg mnie, piwo z nad drożdży dla jakiejś tam "cichej"

3. napowietrzałeś piwo, a niby w jakim celu?

4. użyłeś za mało drożdży do takiego piwa w tej ilości

5. sądząc po zasypie należy się spodziewać, że blg po fermentacji nie będzie niskie (ponad 10% słodów palonych), a Ty wykonujesz jakieś nerwowe ruchy

6. sądząc po wyniku kiepsko zacierałeś/wysładzałeś bo wydajność wg BS2 wyszła Ci ok 64%, a to jest tragicznie mało :(

 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Dr2 napisał:

Wg mnie czekać jeszcze troszkę ;)

Narobiłeś już tyle błędów, że niewiele już może zaszkodzić, ale może jeszcze z tego będzie piwo :)

1. napowietrza się tylko brzeczkę (nie piwo) przed zadaniem drożdży,

2. zlałeś niepotrzebnie, wg mnie, piwo z nad drożdży dla jakiejś tam "cichej"

3. napowietrzałeś piwo, a niby w jakim celu?

4. użyłeś za mało drożdży do takiego piwa w tej ilości

5. sądząc po zasypie należy się spodziewać, że blg po fermentacji nie będzie niskie (ponad 10% słodów palonych), a Ty wykonujesz jakieś nerwowe ruchy

6. sądząc po wyniku kiepsko zacierałeś/wysładzałeś bo wydajność wg BS2 wyszła Ci ok 64%, a to jest tragicznie mało :(

 

1. To wiem, nopowietrzylem tylko po to żeby pobudzić drożdże bo gdzieś czytałem na forum iż może to pomoc im ruszyc ponownie(mieszanie chochla)

 

2. Zlalem na cichą bo miało być chmielone na zimno jeszcze.

 

3. -1

 

4. Wiem. 

 

5. Jedyny nerwowy ruch to zamieszanie(napowietrzenie).

 

6. Myślałem, że nie jest najgorzej bo wszystkie wyliczenia i blg wychodzi idealnie jak domyślne w brewnessie ?

 

Dr2 dzięki wielkie za odpowiedź ?

 

Edited by rockmen7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 19.11.2017 o 14:28, Pindin napisał:

Teraz świeże drożdże mogą mieć problem z ruszeniem ponownie, jest tam już trochę alkoholu i zostały pewnie bardziej złożone cukry. Można ewentualnie pobudzić te drożdże co masz w młodym piwie jakimiś cukrami prostymi, może coś się zadzieje. Ja bym nie napowietrzał, bo po co? To służy głównie do namnażania się grzybów i poprawnej fermentacji. 

Ja bym zrobił tak: dodał ze 200 g cukru czy glukozy w roztworze z wodą, lekko podniósł drożdże z dna przesuwając fermentor po podłodze i podniósł temperaturę. Jeśli nic się nie zadzieje to nie wiem... Jak Ci zależy bardzo na tym piwie to można użyć żarłocznych drożdży w formie matki drożdżowej - jak się ją robi to wygoogluj. 

Stwierdziłem, że zrobię tak jak poleciłeś i po ponad tygodniu czasu mogę powiedzieć, że piwo po dodaniu cukru ruszyło i ładnie sobie "bulgało" przez kilka dni, potem fermentacja ustała (wiem zaraz ktoś powie, że to że nie "bulga" to nie znaczy, że nie fermentuje) więc myślę sobie, że fajnie bo drożdże ruszyły i pinknie ;) ale przy sprawdzeniu dzisiaj blg wyszło na to, że piwo raczej niżej nie odfermentuje bo blg jest takie samo jak przed dodaniem cukru czyli jakieś 7-8 blg.

Więc chyba zabutelkuję, dam mało cukru na refermentację i karton do piwnicy, jak będą granaty to trudno, a jak nie to będzie zajebiście słodkie piwo :D
@Pindin dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.