Dav98 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Witam zaczynam swoją przygodę z warzeniem i chciałbym żeby ktoś pomógł zweryfikować co tam wymyśliłem. Ogólnie chciałbym uwarzyć AIPA mocno nastawione na aromat. HOME BREW RECIPE: Title: AIPA Brew Method: All Grain Style Name: American IPA Boil Time: 60 min Batch Size: 20 liters (fermentor volume) Boil Size: 22 liters Boil Gravity: 14.0 °P Efficiency: 70% (brew house) STATS: Original Gravity: 15.3 °P Final Gravity: 2.7 °P ABV (standard): 6.83% IBU (tinseth): 84.79 SRM (ebcmorey): 10.1 FERMENTABLES: 5 kg - German - Pale Ale (90.9%) 0.5 kg - German - Munich Light (9.1%) HOPS: 20 g - Tomahawk, Type: Pellet, AA: 15.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 37.75 20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 20 min, IBU: 23.3 20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 20 min, IBU: 19.25 20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.66 20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.37 20 g - Citra, Type: Pellet, AA: 14.2, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.46 MASH GUIDELINES: 1) Temp: 65 C, Time: 60 min 2) Temp: 78 C, Time: 2 min Starting Mash Thickness: 3 L/kg Drożdże US-05 Fermentacja w pomieszczeniu o temp. 17-18°C Na zimną :. Lub: 20g Ekuanot. 50g Ekuanot 20g Galaxy. 20g Galaxy 40g Citra. 10g Citra Zastanawiam się czy nie zmienić zasypu na 4,5kg PA i 1kg Munich typ I chociaż raczej to nie wiele zmieni Druga sprawa co sądzicie o chmieleniu? Może jakieś inne sugestie? Na zimną dałem to co mi zostało otwartego z gotowania plus 30g Citry/Ekuanota, ale ogólnie mam dostępne na tą warke: Ekuanot, Citra, Galaxy po 90g i Tomahawk 30g także propozycje mile widziane. Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą? PS. Do wygrzania wystarczy doprowadzić zacier do tej temp czy utrzymywać jakiś czas w tej temperaturze? Jaki polecacie program do obliczania receptur? Na razie użyłem BrewersFriend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Zaczynajac od końca, jako również raczkujący w temacie moge polecić Brewness, ze względu na to, ze jest bardzo proste w obsłudze i w pełni spolszczone. Wygrzewanie, czy tez mash out to zregoly koło 10/15 minut. Pomaga to potem w filtracji. Co do wody to sam się w to jeszcze nie bawię zostawie to na moment gdy opanuje juz inne rzeczy na przynajmniej bardzo dobrym poziomie. Sama recepturę warto porównać do opisu stylu na wiki i do receptur innych piwowarów, mamy tutaj sekcje z sprawdzonymi przepisami (jest tez taka na wiki). Jesli chcesz moge podlinkować swój przepis z którego wyszło naprawdę fajne piwko, z przyjemna goryczka i cudownym aromatem owoców tropikalnych. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 25 minut temu, Hobbysta napisał: i w pełni spolszczone do czego to już doszło polskie rzeczy trzeba spolszczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Haha moj błąd! Nie wiedziałem, ze to Polska strona. Najmocniej Przepraszam za sianie fałszu. Jak tylko zobaczyłem, ze Dr2 mnie cytował, juz wiedziałem ze cos przeskrobalem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk koval_blazej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dav98 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dzięki to co właśnie zrobiłem to taki składak z innych przepisów a Twój też chętnie obejrzę. Jeśli chodzi o mieszczenie się w stylu to jest ok oprócz tego że jest trochę za jasne(dlatego myślę na sypnięciem większej ilości monachijskiego chociaż typ I niewiele zmieni) i z goryczką wyszedłem wyżej (przynajmniej wg obliczeń BrewersFriend) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 https://brewness.com/pl/recipe/apollo-11/view trzymaj moja recepturę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dav98 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dzięki. Za ok miesiąc okaże się co mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 8 godzin temu, Dav98 napisał: Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą? Kup w biedrze zwykłą źródlaną Oazę w 5 litrowych baniakach i to naprawdę wystarczy, mogę to potwierdzić na własnym przykładzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 19 godzin temu, Hobbysta napisał: Haha moj błąd! Nie wiedziałem, ze to Polska strona. A przecież to po samej nazwie od razu widać, że polski produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się