Jump to content

Weryfikacja pierwszej receptury


Dav98

Recommended Posts

Witam zaczynam swoją przygodę z warzeniem i chciałbym żeby ktoś pomógł zweryfikować co tam wymyśliłem. Ogólnie chciałbym uwarzyć AIPA mocno nastawione na aromat.

 

 

HOME BREW RECIPE:
Title: AIPA

Brew Method: All Grain
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 22 liters
Boil Gravity: 14.0 °P
Efficiency: 70% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 15.3 °P
Final Gravity: 2.7 °P
ABV (standard): 6.83%
IBU (tinseth): 84.79
SRM (ebcmorey): 10.1

FERMENTABLES:
5 kg - German - Pale Ale (90.9%)
0.5 kg - German - Munich Light (9.1%)

HOPS:
20 g - Tomahawk, Type: Pellet, AA: 15.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 37.75
20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 20 min, IBU: 23.3
20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 20 min, IBU: 19.25
20 g - Ekuanot, Type: Pellet, AA: 16.1, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.66
20 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.37
20 g - Citra, Type: Pellet, AA: 14.2, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.46

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 65 C, Time: 60 min
2) Temp: 78 C, Time: 2 min
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

Drożdże US-05 

Fermentacja w pomieszczeniu o temp. 17-18°C

 

Na zimną :.                      Lub:

20g Ekuanot.                    50g Ekuanot

20g Galaxy.                       20g Galaxy

40g Citra.                           10g Citra

 

 

Zastanawiam się czy nie zmienić zasypu na 4,5kg PA i 1kg Munich typ I chociaż raczej to nie wiele zmieni

Druga sprawa co sądzicie o chmieleniu? Może jakieś inne sugestie?

Na zimną dałem to co mi zostało otwartego z gotowania plus 30g Citry/Ekuanota, ale ogólnie mam dostępne na tą warke: Ekuanot, Citra, Galaxy po 90g i Tomahawk 30g także propozycje mile widziane.

 

Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą?

 

PS. Do wygrzania wystarczy doprowadzić zacier do tej temp czy utrzymywać jakiś czas w tej temperaturze?

Jaki polecacie program do obliczania receptur? Na razie użyłem BrewersFriend

Link to comment
Share on other sites

Zaczynajac od końca, jako również raczkujący w temacie moge polecić Brewness, ze względu na to, ze jest bardzo proste w obsłudze i w pełni spolszczone. Wygrzewanie, czy tez mash out to zregoly koło 10/15 minut. Pomaga to potem w filtracji. Co do wody to sam się w to jeszcze nie bawię zostawie to na moment gdy opanuje juz inne rzeczy na przynajmniej bardzo dobrym poziomie. Sama recepturę warto porównać do opisu stylu na wiki i do receptur innych piwowarów, mamy tutaj sekcje z sprawdzonymi przepisami (jest tez taka na wiki). Jesli chcesz moge podlinkować swój przepis z którego wyszło naprawdę fajne piwko, z przyjemna goryczka i cudownym aromatem owoców tropikalnych.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Dzięki to co właśnie zrobiłem to taki składak z innych przepisów a Twój też chętnie obejrzę.

Jeśli chodzi o mieszczenie się w stylu to jest ok oprócz tego że jest trochę za jasne(dlatego myślę na sypnięciem większej ilości monachijskiego chociaż typ I niewiele zmieni) i z goryczką wyszedłem wyżej (przynajmniej wg obliczeń BrewersFriend)

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Dav98 napisał:

Warto dodawać gips piwowarski jeżeli wodę mam raczej twardą? Czy może odpuścić sobie na razie kombinowanie z wodą?

 

Kup w biedrze zwykłą źródlaną Oazę w 5 litrowych baniakach i to naprawdę wystarczy, mogę to potwierdzić na własnym przykładzie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.