Jump to content

Chmielenie (Ale, Pale Ale)


Recommended Posts

W nawiązaniu do wątku:

Jestem teraz na etapie wysładzania i niedługo chmielenie.

 

Zawsze piwo (IPA) wychodziło mi trochę przechmielone, teraz celuje w ok. 70IBU.

 

Korzystając z kalkulatora wyszło 73 IBU:

image.thumb.png.7a56eea0f6c7cc631c26dcd118067794.png

 

Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ??

Może ten kalkulator nie jest zbyt dobry ?

  

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, nitro2311 napisał:

Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ??

Chmiele których używasz mają dużo AA, więc nie dziw się, że tak niewiele ich potrzeba do uzyskania dużego poziomu goryczki. 73 Ibu przy 15 Blg  będzie szarpało zmysły. 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, nitro2311 napisał:

Rozumiem :) A jak będzie ze smakiem i aromatem ? Na pewno będę chmielił jeszcze na zimno, ale może

trochę powinienem jeszcze dodać chmielu na tym etapie (chociaż wolałbym już nie kombinować) ?

Pytanie jeszcze, czy dysponujesz chłodnicą? 

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, nitro2311 napisał:

Nie, wanna wejdzie do gry. W miarę szybką schłodzę tak brzeczkę do 70-80*

Po sobie wiem, że raczej nie. Chłodnica robi różnicę. Przy chłodzeniu w wannie wrzucał bym chmiel na 5-10 minut krócej niż wynika to z kalkulatora, ew. uciął dawki. Przy takich chmielach z dużym poziomem AA może ci się poziom goryczki sporo zwiększyć.

Link to comment
Share on other sites

Mieszam tą brzeczką w garnku jeszcze, więc jest dobry odbiór ciepła, dość szybko mi schodzi temperatura, ale rzeczywiście będzie

trzeba w końcu zainwestować w chłodnice.

 

--------- // EDIT // ---------

 

Schłodziłem brzeczkę w wannie do 70* w równe 6 minut, do 50* w 15 min.

Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ??

 

(wyszło ogólnie 22l piwa 15 blg, czyli jeszcze lepiej niż zakładałem, bo miałem nadzieję na 15 przy 20l, ogólnie chyba będzie moje najlepsze piwo :) )

Edited by nitro2311
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, nitro2311 napisał:

Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ??

Bez chłodnicy chłodziłem do 16 stopni w 45 do 60 minut. Z chłodnicą 15. No i lepiej strącają się osady. Piwa wychodzą klarowniejsze.

18 minut temu, Kamilos55 napisał:

Kluczowe pytanie: ile było brzeczki przed gotowaniem a ile po? Bo liczyłeś na 20l przed gotowaniem a wyszło Ci ostatecznie 22l także na pewno jest błąd w obliczeniach.

Będzie mniej goryczkowe, co moim zdaniem wyjdzie mu na dobre.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.