nitro2311 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W nawiązaniu do wątku: Jestem teraz na etapie wysładzania i niedługo chmielenie. Zawsze piwo (IPA) wychodziło mi trochę przechmielone, teraz celuje w ok. 70IBU. Korzystając z kalkulatora wyszło 73 IBU: Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ?? Może ten kalkulator nie jest zbyt dobry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Ale masz same mocno goryczkowe chmiele, ja bym mu uwierzył. @edyta - brewness.com ma kalkulator, polecam Edytowane 25 Listopada 2017 przez dwesoly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 6 minut temu, nitro2311 napisał: Niby ok, ale to tylko 65g chmielu. Na pewno to będzie ok ?? Chmiele których używasz mają dużo AA, więc nie dziw się, że tak niewiele ich potrzeba do uzyskania dużego poziomu goryczki. 73 Ibu przy 15 Blg będzie szarpało zmysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Rozumiem A jak będzie ze smakiem i aromatem ? Na pewno będę chmielił jeszcze na zimno, ale może trochę powinienem jeszcze dodać chmielu na tym etapie (chociaż wolałbym już nie kombinować) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 7 minut temu, nitro2311 napisał: Rozumiem A jak będzie ze smakiem i aromatem ? Na pewno będę chmielił jeszcze na zimno, ale może trochę powinienem jeszcze dodać chmielu na tym etapie (chociaż wolałbym już nie kombinować) ? Pytanie jeszcze, czy dysponujesz chłodnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Nie, wanna wejdzie do gry. W miarę szybką schłodzę tak brzeczkę do 70-80* Edytowane 25 Listopada 2017 przez nitro2311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 36 minut temu, nitro2311 napisał: Nie, wanna wejdzie do gry. W miarę szybką schłodzę tak brzeczkę do 70-80* Po sobie wiem, że raczej nie. Chłodnica robi różnicę. Przy chłodzeniu w wannie wrzucał bym chmiel na 5-10 minut krócej niż wynika to z kalkulatora, ew. uciął dawki. Przy takich chmielach z dużym poziomem AA może ci się poziom goryczki sporo zwiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Mieszam tą brzeczką w garnku jeszcze, więc jest dobry odbiór ciepła, dość szybko mi schodzi temperatura, ale rzeczywiście będzie trzeba w końcu zainwestować w chłodnice. --------- // EDIT // --------- Schłodziłem brzeczkę w wannie do 70* w równe 6 minut, do 50* w 15 min. Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ?? (wyszło ogólnie 22l piwa 15 blg, czyli jeszcze lepiej niż zakładałem, bo miałem nadzieję na 15 przy 20l, ogólnie chyba będzie moje najlepsze piwo ) Edytowane 26 Listopada 2017 przez nitro2311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Co to za kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Kluczowe pytanie: ile było brzeczki przed gotowaniem a ile po? Bo liczyłeś na 20l przed gotowaniem a wyszło Ci ostatecznie 22l także na pewno jest błąd w obliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 9 godzin temu, nitro2311 napisał: Czy chłodnica tak bardzo by poprawiła te wyniki, bo zastanawiam się czy to ma w moim przypadku sens ?? Bez chłodnicy chłodziłem do 16 stopni w 45 do 60 minut. Z chłodnicą 15. No i lepiej strącają się osady. Piwa wychodzą klarowniejsze. 18 minut temu, Kamilos55 napisał: Kluczowe pytanie: ile było brzeczki przed gotowaniem a ile po? Bo liczyłeś na 20l przed gotowaniem a wyszło Ci ostatecznie 22l także na pewno jest błąd w obliczeniach. Będzie mniej goryczkowe, co moim zdaniem wyjdzie mu na dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 8 godzin temu, buber napisał: Co to za kalkulator? http://www.beer-calc.pl/obliczIBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 To wpisz w polu "ilość brzeczki" którą miałeś na samym początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi