LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Cześć, Przymierzam się do uwarzenia kilku belgów które nie przepadają za dostępem do powietrza (lambik/flanders). Muszę kupić gąsior, ale zastanawiam się nad alternatywą w postaci szklanego słoja: https://www.malinowynos.pl/produkt/2511/sloj-beczka-szklana-22l Nie chciałbym za rok uzyskać 20 litrów octu, stąd pytanie - czy ktoś korzystał z takich fermentorów w przypadku piw długoleżakujących? jak wrażenia? Wygląda to bardziej praktycznie niż gąsior (szelki, kształt itd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Używam takich, na 4 piwa póki co bezoctowo. Te zakrętki są trochę gówniane, trzeba się upewnić, że dobrze złapała. Dla pewności można owinąć gwint taśmą teflonową ewentualnie (nie robiłem tego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Flandryjskie spokojnie zrobisz w wiadrze, trzymam tak ze 3 miesiące, potem butelki i w nich dzieje się reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Godzinę temu, Jasiu napisał: Używam takich, na 4 piwa póki co bezoctowo. Te zakrętki są trochę gówniane, trzeba się upewnić, że dobrze złapała. Dla pewności można owinąć gwint taśmą teflonową ewentualnie (nie robiłem tego). dzięki za podpowiedź z taśmą teflonową, tego nie wykumałem. fermentowałeś w tym jakieś piwerko 6+ miesięcy? 42 minuty temu, dziedzicpruski napisał: Flandryjskie spokojnie zrobisz w wiadrze, trzymam tak ze 3 miesiące, potem butelki i w nich dzieje się reszta. flandryjskie w 3 miesiące?! i jak to wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 6 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: flandryjskie w 3 miesiące?! i jak to wyszło? 3 miesiące to powiedzmy wstępna dzika fermentacja, reszta procesu zachodzi w butelkach (dokwaszanie,układanie się), dobre to to jest po roku leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 56 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: dzięki za podpowiedź z taśmą teflonową, tego nie wykumałem. fermentowałeś w tym jakieś piwerko 6+ miesięcy? Tak, ok. 6-8 miesięcy każde, w tym ostatnie 2 miesiące z dodanymi owocami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Już była dyskusja o tych słojach na forum kilkukrotnie (no dobra, o trochę innych ale ten sam producent i taka sama zakrętka). Ja mam takie 3 i wszystkie śmigają jak trzeba. Najdłużej piwo trzymałem coś koło 16 miesięcy. Dokładnie to takie: https://www.malinowynos.pl/produkt/1102/sloj-wielofunkcyjny-23-l Edytowane 27 Listopada 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 3 godziny temu, dziedzicpruski napisał: 3 miesiące to powiedzmy wstępna dzika fermentacja, reszta procesu zachodzi w butelkach (dokwaszanie,układanie się), dobre to to jest po roku leżakowania. Butelki zwykłe czy takie jak do szampana (grube szkło, korek, druciany koszyczek)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Proponuję kupić słój co ma 26 litrów. Zawsze to większy zapas na pianę. Uszczelki zrobiłem sobie z maty silikonowej a raczej z formy na ciasto. Po tym słój robi się szczelny że spokojnie można go używać do sprężarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 36 minut temu, jarkus napisał: Butelki zwykłe czy takie jak do szampana (grube szkło, korek, druciany koszyczek)? Normalne, daje zazwyczaj do flandrów 60 g cukru na standardową warkę i gazu nie ma prawie w ogóle, lub jest jak w szprycerze (jak buk da) ,czyli wino z woda mineralną gazowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Widzę że nie padła propozycja, ze swojej strony polecam jednorazowe kegi petainer/dolium(te są wygodniejsze bo mają kołnierz na spodzie i kołnierz do transportu), zdemontowana głowica i gumowy korek z bulkadełkiem i jazda(oczywiście mycie i dezynfekcja). keg 30L więc jest i zapas na burzliwe początki. Fermentuję w takich wszystkie swoje dzikusy, fakt, najstarszy jaki mam ma tylko lekko ponad rok, flanders, ale ja osobiście nawet bym sobie życzył lekki ocet :P, latem dodawałem owoce, może coś jeszcze się dotleni. Reszta dzikusów stoi kilka miesięcy i nie ma octu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 6 godzin temu, Oskaliber napisał: Już była dyskusja o tych słojach na forum kilkukrotnie (no dobra, o trochę innych ale ten sam producent i taka sama zakrętka). Ja mam takie 3 i wszystkie śmigają jak trzeba. Najdłużej piwo trzymałem coś koło 16 miesięcy. Dokładnie to takie: https://www.malinowynos.pl/produkt/1102/sloj-wielofunkcyjny-23-l wiem, przejrzałem forum - gdybym znalazł temat z odpowiedziami to nie zadawałbym pytania ;). większość tutaj potwierdza że słój się sprawuje, więc jak dla mnie temat zamknięty. Godzinę temu, b.dawid napisał: Widzę że nie padła propozycja, ze swojej strony polecam jednorazowe kegi petainer/dolium(te są wygodniejsze bo mają kołnierz na spodzie i kołnierz do transportu), zdemontowana głowica i gumowy korek z bulkadełkiem i jazda(oczywiście mycie i dezynfekcja). keg 30L więc jest i zapas na burzliwe początki. Fermentuję w takich wszystkie swoje dzikusy, fakt, najstarszy jaki mam ma tylko lekko ponad rok, flanders, ale ja osobiście nawet bym sobie życzył lekki ocet :P, latem dodawałem owoce, może coś jeszcze się dotleni. Reszta dzikusów stoi kilka miesięcy i nie ma octu. bardzo fajny pomysł, rozważę, dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się