Jump to content

Milk Stount w dwóch wersjach


Recommended Posts

Cześć,

Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu

4,5 pale ale

1 carafa  ( nie wiem który proponujecie)

0,5 karmelowy 150

0,5 karmelowy 300

0,5 special w

1 monachijski jasny

1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem

 

1kg laktozy 15 min

a do chmielenia chyba marynkę z 50g

 

chciałbym uzyskać 2x20l 

jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile)

drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego

 

Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł

 

chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach.

 

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze nie stount, tylko STOUT.
Przepis wg mnie jest dziwny, wzorowałbym się na jakimś klasycznym prostym. Na moje oko za dużo laktozy i słodów specjalnych. Ale niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem.
Nie lepiej zrobić 2 oddzielne warki?

Edited by Kamilos55
Link to comment
Share on other sites

kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? :(

 

zawsze polecam na początek tego stouta:

 

https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron)

 

jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze.

Link to comment
Share on other sites

kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony?
 
zawsze polecam na początek tego stouta:
 
https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron)
 
jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze.

To sie podepne, bo szukam przepisu na sweet /milk stouta. Jak przerobić ten przepis? Dodanie tylko laktozy i już?

Tapatalknięte z drogi

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? :(

 

zawsze polecam na początek tego stouta:

 

https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron)

 

jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze.

To był przepis z kuźni piwowarów tylko zamiast dwóch caraf jest wrzucona jedną i wartości są X2 (z delikatnym zaokrągleniem)

Właśnie chodzi mi teraz o jakieś kombinowane. Ale na upartego to i z tego przepisu skorzystam ale chciałbym dodać specjalne słody.

 

Co do pytania czy nie łatwiej dwie Warki to odpowiadam że może i tak ale tu chodzi też o czas.

 

Jeszcze jest reszta pytań :P

 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Przemysław Bury napisał:

Cześć,

Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu

4,5 pale ale

1 carafa  ( nie wiem który proponujecie)

0,5 karmelowy 150

0,5 karmelowy 300

0,5 special w

1 monachijski jasny

1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem

 

1kg laktozy 15 min

a do chmielenia chyba marynkę z 50g

 

chciałbym uzyskać 2x20l 

jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile)

drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego

 

Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł

 

chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach.

 

Za dużo karmeli (dałbym max. 0,6kg na 2x20l warkę) oraz brakuje podstawowego (przynajmniej dla mnie) składnika - jęczmienia palonego (dałbym ok. 0,6kg)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o kokosa i wanilię. Ja dałem dwie laski wanilii na cichą ,10 dni i 300 g płatków kokosowych ,też na cichą na 10dni. Wyraźny kokos i wanilia,piwo dopiero dwa tyg w butelkach.Warka 20l.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ok pomyśle na płatkami a smazyles je ?
Tak,opiekałem w piekarniku i odsączałem tłuszcz. Trzy razy w 140C,trzeba uważać bo łatwo je przypalić.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Co do receptury to proponuje klasyke np.:

https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena)

A po eksperymentował z płatkami (kostkami) dębowymi do uzyskania interesujących Cię smaków/aromatów

W tym poście masz film, w którym Czesław Dziełak wyjaśnia jak obchodzić się s płatkami/kostkami dębowymi. 

Polecam.

Link to comment
Share on other sites

Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał.

 

Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady.

 

Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt.

 

Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, PiotrM napisał:

Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt.

Butelkowałem dzisiaj swojego milk stouta z 380 gramami na 20 litrów. Mogę potwierdzić, na bazie próbki przed butelkowaniem, że poniżej 250 gramów na 10 litrów ten dodatek jest ledwie wyczuwalny. Przynajmniej w młodym piwie i na moje chamskie gardło. ;)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 2.12.2017 o 15:18, PiotrM napisał:

Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał.

 

Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady.

 

Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt.

 

Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy.

 

 

Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ?

ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ?

Link to comment
Share on other sites

Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ?
ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ?
Ja zrobiłem 22 litry milk stoutu 15 blg z czegoś takiego:
Pale ale 3
Monachijski typ2 1
Caraaroma 0.5
Czekoladowy jasny 0.5
Carafa1 0.2
Carafa3 0.15
Laktoza 0.75

US-05

Dobry stout ale mało w nim milk stoutu. Za dużo ciemnych słodów, paloność przykrywa słodycz. Następnym razem bym wyrzucił carafe3.

Co do drożdży to znajomy przefermentował ta sama brzeczkę s-04 i MJ do stoutów. Piwo na MJ było słodsze mimo podobnego odfermentowania.

Link to comment
Share on other sites

Czyli potwirdzasz to co mówią. S-04 daje stouty słodkie a US-05 uwypukla slody palone.

Tapatalknięte z drogi


Według słodkości to chyba by to wyglądało tak: MJ(do stoutów nie wiem które ), S-04, US-05.
Link to comment
Share on other sites

Pale ale 3
Monachijski typ2 1
Caraaroma 0.5
Czekoladowy jasny 0.5
Carafa1 0.25
Płatki owsiane 0,5kg
Laktoza 0.75
może być ? na 20-22l ?
Wydaje się spoko.
Tylko kolor może być ciut poniżej stylu, ale kto się przejmuje kolorami.
Z laktoza wyjdzie Ci 15+ blg.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.