Przemysław Bury Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Cześć, Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,5 karmelowy 150 0,5 karmelowy 300 0,5 special w 1 monachijski jasny 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 15 min a do chmielenia chyba marynkę z 50g chciałbym uzyskać 2x20l jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile) drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach. Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Po pierwsze nie stount, tylko STOUT. Przepis wg mnie jest dziwny, wzorowałbym się na jakimś klasycznym prostym. Na moje oko za dużo laktozy i słodów specjalnych. Ale niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem. Nie lepiej zrobić 2 oddzielne warki? Edytowane 27 Listopada 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze.To sie podepne, bo szukam przepisu na sweet /milk stouta. Jak przerobić ten przepis? Dodanie tylko laktozy i już? Tapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 6 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: kilogram carafy? kilogram karmelu? a gdzie jęczmień prażony? zawsze polecam na początek tego stouta: https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wróbel_(pieron) jest po prostu genialny, dla mnie osobiście - wzorzec stouta. na jego bazie można iść w kierunku dodatkowych słodów, zmiany chmielenia itd. wbrew pozorom nie zawsze dużo (np słodów) znaczy dobrze. To był przepis z kuźni piwowarów tylko zamiast dwóch caraf jest wrzucona jedną i wartości są X2 (z delikatnym zaokrągleniem) Właśnie chodzi mi teraz o jakieś kombinowane. Ale na upartego to i z tego przepisu skorzystam ale chciałbym dodać specjalne słody. Co do pytania czy nie łatwiej dwie Warki to odpowiadam że może i tak ale tu chodzi też o czas. Jeszcze jest reszta pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 17 godzin temu, Przemysław Bury napisał: Cześć, Planuje zrobić milk stount z takiego przepisu 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,5 karmelowy 150 0,5 karmelowy 300 0,5 special w 1 monachijski jasny 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 15 min a do chmielenia chyba marynkę z 50g chciałbym uzyskać 2x20l jedno na us-04 plus wanilia i kokos ( nie wiem ile) drugie jakieś inne drożdże i może do tego hmm ziarna kawy w whisky bądź coś podobnego Będę miał problem z filtracją mam wiadro 35l więc muszę zacierać w mniejszej ilości wody albo hmm dzielić ? nie wiem czy to dobry pomysł chce uzyskać dwa różne piwa z jednego warzenia stąd ta moja kombinacja i zastanawiam się czy dać ciemne od razu czy po 30 minutach. Za dużo karmeli (dałbym max. 0,6kg na 2x20l warkę) oraz brakuje podstawowego (przynajmniej dla mnie) składnika - jęczmienia palonego (dałbym ok. 0,6kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 4,5 pale ale 1 carafa ( nie wiem który proponujecie) 0,6 karmelowy 150/300 0,5 special w 1 monachijski jasny 0,6 jęczmień palony 1,5 płatki owsiane prażone 30 min. 150°C dwa dni przed warzeniem 1kg laktozy 50g Martynka. Teraz receptura ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ja bym Martyną jednak nie chmielił Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Autokorekta telefonu czepiacie się słów zamiast doradzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Jeśli chodzi o kokosa i wanilię. Ja dałem dwie laski wanilii na cichą ,10 dni i 300 g płatków kokosowych ,też na cichą na 10dni. Wyraźny kokos i wanilia,piwo dopiero dwa tyg w butelkach.Warka 20l. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Płatków czy wiórków ? Myślicie że jest potrzebne zlewanie na cichą czy coś się stanie z drożdżami ? Kolejne odnośnie ziaren kawy i whisky myślicie że to dobre połączenie ? US 04 do wanili a do drugiego ? Jakieś propozycje do filtracji ? Z pierwszego postu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Płatków,są łatwiejsze do filtracji i ponoć bardziej aromatyczne.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ok pomyśle na płatkami a smazyles je ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Ok pomyśle na płatkami a smazyles je ?Tak,opiekałem w piekarniku i odsączałem tłuszcz. Trzy razy w 140C,trzeba uważać bo łatwo je przypalić.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Ok dzięki to z tym już wiem co zrobić. Zostaly inne problemy do wyjaśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carllos Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Co do receptury to proponuje klasyke np.: https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena) A po eksperymentował z płatkami (kostkami) dębowymi do uzyskania interesujących Cię smaków/aromatów W tym poście masz film, w którym Czesław Dziełak wyjaśnia jak obchodzić się s płatkami/kostkami dębowymi. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał. Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 2 godziny temu, PiotrM napisał: Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Butelkowałem dzisiaj swojego milk stouta z 380 gramami na 20 litrów. Mogę potwierdzić, na bazie próbki przed butelkowaniem, że poniżej 250 gramów na 10 litrów ten dodatek jest ledwie wyczuwalny. Przynajmniej w młodym piwie i na moje chamskie gardło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 15:18, PiotrM napisał: Co do filtrowania to nie ma problemu. Wrzucasz tyle ile się zmieści do wiadra. Spuszczasz trochę brzeczki przedniej i jak zwolni Ci się miejsce to dodasz resztę z zacierania. Wysładzanie już normalnie pociagniesz tylko, że mniejsze porcje wody będziesz dolewał. Moim zdaniem za dużo palonych słodów. Milk stout powinien mieć nutkę paloności i przewagę kawy i czekolady. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 1 kg laktozy na 40 litrów da subtelny efekt. Drożdże są ważne. US05 podbija paloność, S04 lub coś z MJ do stoutów może ładnie zbalansowac paloność do słodyczy. Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ? ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jakbyś rozpisał na 40 l słody i laktoze ? i co masz na myśli z tą subtelnością ? nie będzie wyczuwalna przy palonych słodach ? ok to wezmę do jednego S04 a do drugiego M15 czy M54 które będzie lepsze ?Ja zrobiłem 22 litry milk stoutu 15 blg z czegoś takiego:Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.2Carafa3 0.15Laktoza 0.75US-05Dobry stout ale mało w nim milk stoutu. Za dużo ciemnych słodów, paloność przykrywa słodycz. Następnym razem bym wyrzucił carafe3. Co do drożdży to znajomy przefermentował ta sama brzeczkę s-04 i MJ do stoutów. Piwo na MJ było słodsze mimo podobnego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Czyli potwirdzasz to co mówią. S-04 daje stouty słodkie a US-05 uwypukla slody palone. Tapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Czyli potwirdzasz to co mówią. S-04 daje stouty słodkie a US-05 uwypukla slody palone. Tapatalknięte z drogiWedług słodkości to chyba by to wyglądało tak: MJ(do stoutów nie wiem które ), S-04, US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.25 Płatki owsiane 0,5kgLaktoza 0.75 może być ? na 20-22l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Pale ale 3Monachijski typ2 1Caraaroma 0.5Czekoladowy jasny 0.5Carafa1 0.25 Płatki owsiane 0,5kgLaktoza 0.75 może być ? na 20-22l ?Wydaje się spoko.Tylko kolor może być ciut poniżej stylu, ale kto się przejmuje kolorami.Z laktoza wyjdzie Ci 15+ blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ma smakować, nie idzie na konkurs. Planuje dodać płatki kokosowe, wanilię a do drugiej części kawę w whisky (z 3 tygodnie potrzymam) zobaczę co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się