Pendragon Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Chciałbym Was zaprosić do udziału w Konkursie na uwarzenie "współczesnego albae cerevisiae”. Celem konkursu jest nawiązanie do piwowarskich tradycji Słowian. Pod pojęciem WSPÓŁCZESNE ALBAE CEREVISIAE organizatorzy rozumieją piwo będące z jednej strony próbą rekonstrukcji pomorskiego piwa pszenicznego, jakie warzono przed wiekami na Pomorzu, z aktualnymi trendami piwnymi w postaci dodatków owocowych. Użycie dodatków owocowych nie jest obowiązkowe, ale wskazane. PARAMETRY I WSKAZÓWKI: - piwo górnej fermentacji - zasyp co najmniej 75 % słodu pszenicznego - ekstrakt początkowy w zakresie 11.5 – 13.0 - alkoholu na poziomie 4-5.5% - chmielenie: dowolne odmiany chmieli - składniki z grupy A (obowiązkowe) i grupy B (wskazane) wymienione w załączniku- duża pijalność dla przeciętnego konsumenta (celem jest uwarzenie piwa dla restauracji) Organizatorami Owidzkiego Konkursu Piw Domowych są: - Karczma Słowiańska Na Podgrodziu w Owidzu - Muzeum Mitologii Słowiańskiej w Owidzu - Browar Czarna Owca Tomasz Starczewski Główną nagrodą jest uwarzenie piwa przez piwowara domowego wg jego zwycięskiej receptury w Browarze Czarna Owca. Piwo ma być sprzedawane w Karczmie Słowiańskiej Na Podgrodziu w Owidzu k. Starogardu Gdańskiego jako ich piwo sezonu 2018. Konkurs ma charakter konsumencki. Nie podlega zasadom dobrej praktyki konkursów piwa. Nie będzie zaliczać się do Pucharu PSPD. Sędziowie (wśród nich będą sędziowie PSPD, piwowarzy, pracownicy organizatrów) nie będą skupiać się na ew. wadach piwa, lecz będą wybierać propozycję, która najbardziej będzie pasować do koncepcji piwa dla lokalu - będzie pijalne i atrakcyjne dla klientów. Konkurs odbędzie się 17 lutego 2018r. Wszyscy piwowarzy biorący udział w konkursie mogą czuć się zaproszeni wraz z osobami towarzyszącymi w tym dniu do Owidza. W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników wyniki będzie można skorzystać z oferty gastronomicznej Karczmy. Będzie piwo z Czarnej Owcy, można także przywieść własne piwo. Reszta danych w pliku regulaminu. Tam też dokładniejszy opis stylu i formularz zgłoszeniowy. Regulamin, opis stylu i formularz zgłoszeniowy > Owidzki Konkurs Piw Domowych.pdf Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o Blg - to jaka jest tolerancja - czy dopuszczalne są odchyłki o 1-2 Blg ? Pytam - bo już od trzech edycji Flisackiego KPD opis stylu Albae Cerevisiae dopuszczał ekstrakt do 15 Blg Edytowane 10 Grudnia 2017 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Pęki sosny o tej porze roku? Generalnie fajna koncepcja, ale zioła chyba tylko suszone/przetworzone wchodzą w grę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zróbcie nam recepturę a my ją w "nagrodę" będziemy używać i sprzedawać. Zróbcie też - "konkurs na logo, wysyłajcie swoje prace a my wybierzemy najlepsze i w 'nagrodę' będziemy go używać". Co się uśmiałem to moje Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 5 godzin temu, Kombinator napisał: Zróbcie nam recepturę a my ją w "nagrodę" będziemy używać i sprzedawać. Zróbcie też - "konkurs na logo, wysyłajcie swoje prace a my wybierzemy najlepsze i w 'nagrodę' będziemy go używać". Co się uśmiałem to moje z ciekawości sprawdziłem regulamin - faktycznie nie ma mowy o tym żeby browar odpalił jakiś procent ze sprzedaży. metryczek też nie ma, punktów PSPD również. także tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 10 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: z ciekawości sprawdziłem regulamin - faktycznie nie ma mowy o tym żeby browar odpalił jakiś procent ze sprzedaży. metryczek też nie ma, punktów PSPD również. także tego Najlepszy jest ten kawałek "29. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do nieprzyznawania nagrody głównej w postaci uwarzenia wybranego piwa w Browarze Czarna Owca. W takim przypadku przyznane zostaną tylko pozostałe nagrody." Oczywiście o nagrodach nic nie wiadomo. Jedynie, że dostanie je PIWO a nie PIWOWAR. Czyli pewnie jakiś laur konsumenta czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dnia 11.12.2017 o 00:30, maro86 napisał: Jeśli chodzi o Blg - to jaka jest tolerancja - czy dopuszczalne są odchyłki o 1-2 Blg ? Pytam - bo już od trzech edycji Flisackiego KPD opis stylu Albae Cerevisiae dopuszczał ekstrakt do 15 Blg Jeśli zrobisz 14--tkę i wygrasz, to będzie trzeba zmienić recepturę i obniżyć ekstrakt do tych max 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 21.12.2017 o 17:31, Kombinator napisał: Najlepszy jest ten kawałek "29. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do nieprzyznawania nagrody głównej w postaci uwarzenia wybranego piwa w Browarze Czarna Owca. W takim przypadku przyznane zostaną tylko pozostałe nagrody." Oczywiście o nagrodach nic nie wiadomo. Jedynie, że dostanie je PIWO a nie PIWOWAR. Czyli pewnie jakiś laur konsumenta czy coś To jest konkurs konsumencki w celu wyłonienia piwa dla lokalu. Co jeśli żadna z przysłanych propozycji nie spotka się z uznaniem komisji? Chyba sobie nie wyobrażasz, że na siłę będzie coś uwarzone, czego ludzie potem pić nie będą chcieli? Nagrody mają być tradycyjne - czyli słód, chmiele i drożdże. Czekam na potwierdzenie. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dnia 21.12.2017 o 17:19, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: z ciekawości sprawdziłem regulamin - faktycznie nie ma mowy o tym żeby browar odpalił jakiś procent ze sprzedaży. metryczek też nie ma, punktów PSPD również. także tego Faktycznie, przeoczone. W założeniach miało być "odpalenie" części gotowego piwa piwowarowi. Po Nowym Roku uzgodnię tę kwestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dnia 21.12.2017 o 12:10, Kombinator napisał: Zróbcie nam recepturę a my ją w "nagrodę" będziemy używać i sprzedawać. Zróbcie też - "konkurs na logo, wysyłajcie swoje prace a my wybierzemy najlepsze i w 'nagrodę' będziemy go używać". Co się uśmiałem to moje No ale co nie tak wg Ciebie? Browar miałby sprzedać to piwo piwowarowi do wyłącznego użytku? 4 tys butelek? Na etykiecie będzie podany autor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 40 minut temu, Pendragon napisał: No ale co nie tak wg Ciebie? Browar miałby sprzedać to piwo piwowarowi do wyłącznego użytku? 4 tys butelek? Na etykiecie będzie podany autor. Po prostu czytając post i regulamin odniosłem wrażenie, że ktoś w przypływie nagłej potrzeby na recepturę zapomniał w tym wszystkim o tych, którzy mieliby ją dostarczyć i skupił się tylko na tym, żeby móc rościć sobie prawa do tej receptury a cała reszta jest nieważna i nieistotna. Odpowiadając na pytanie. Nie. Browar, a raczej organizatorzy, po prostu powinni pamiętać, że czyjś czas, chęci, doświadczenie należy nagrodzić a nie traktować to po łebkach. Może i by się znaleźliby tacy co by chętnie słali swoje piwa za swoje nazwisko na etykiecie, jednak to jest czas poświęcony na warzenie, mycie butelek, ułożenie receptury, doglądanie fermentacji, butelkowanie, mycie itd. i worek słodu słodu dla piwowara zwycięskiego piwa należy się jak psu buda. W skrócie to jedyne co mi nie pasuje - to, że regulamin jest niekompletny i skoro jest w takiej niepełnej i niezrozumiałej formie to wypadałoby napisać, że się jeszcze zmieni i będziecie informować na bieżąco. Tylko i aż tyle Godzinę temu, Pendragon napisał: To jest konkurs konsumencki w celu wyłonienia piwa dla lokalu. Co jeśli żadna z przysłanych propozycji nie spotka się z uznaniem komisji? Chyba sobie nie wyobrażasz, że na siłę będzie coś uwarzone, czego ludzie potem pić nie będą chcieli? Nagrody mają być tradycyjne - czyli słód, chmiele i drożdże. Czekam na potwierdzenie. Jeśli wygrywa piwo z najwyższą oceną nawet jeśli są to słabe oceny to tak, tu masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) O nagrodach nie pisałem, bo nie były zaklepane - nie ja je organizuję. Ale skoro takie są one istotne, no to tak... pewne: - 2 kartony (40 butelek) uwarzonego piwa gratis dla zwycięskiego piwowara - drożdże z Fermentum Mobile w trakcie starań: - chmiele - słody Poza tym samą nagrodą jest uwarzenie tego piwa w browarze rzemieślniczym + nazwisko na etykiecie. Oprócz tego każdy kto może i chce, to niech przyjeżdża do Owidza - chcemy zorganizować małą imprezę. W w oczekiwaniu na wyniki i po ich ogłoszeniu będzie można napić się piwa z Czarnej Owcy. Piwa domowe też mile widziane - można przywieźć i się pochwalić. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Dnia 28.12.2017 o 10:31, Kombinator napisał: Po prostu czytając post i regulamin odniosłem wrażenie, że ktoś w przypływie nagłej potrzeby na recepturę zapomniał w tym wszystkim o tych, którzy mieliby ją dostarczyć i skupił się tylko na tym, żeby móc rościć sobie prawa do tej receptury a cała reszta jest nieważna i nieistotna. Wiesz, równie dobrze zamiast zawracać sobie głowę jakimiś konkursami, moglibyśmy sami stworzyć tę recepturę? Co za problem? Albo po prostu sprzedawać istniejące piwo pod inną etykietą - jeszcze mniejszy problem. Uwierz mi - tak by było duuużo wygodniej. Ale nie, zdecydowaliśmy, że chcemy dać piwowarowi domowemu możliwość uwarzenia piwa w browarze. A do tego spotkać się we własnym gronie w miłej atmosferze. Widzę, że zamiast dobrej zabawy i odrobiny emocji ważniejszy jest worek słodu, ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Dnia 28.12.2017 o 10:31, Kombinator napisał: W skrócie to jedyne co mi nie pasuje - to, że regulamin jest niekompletny i skoro jest w takiej niepełnej i niezrozumiałej formie to wypadałoby napisać, że się jeszcze zmieni i będziecie informować na bieżąco. Tylko i aż tyle Punkt 27 regulaminu: Rodzaje i wysokość nagród zostaną sukcesywnie ogłoszone kanałami internetowymi, wymienionymi w punkcie 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 czy warunek 75% zasypu slodu pszenicznego będzie sztywno przestrzegany? Można czesc zastąpić nieslodowana pszenica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) UWAGA. W związku z feriami w woj. pomorskim, załoga browaru ma wolne i tym samym browar jest zamknięty. Powstał mały problem z przyjmowaniem paczek na konkurs, ale damy radę. Wpadnę na chwilę do browaru we wtorek i czwartek w godzinach kiedy pojawia się poczta. Listonoszka wie, że jeśli będzie jakaś paczka, to ma dostarczyć we wtorek i czwartek, a potem w poniedziałek 12.02. Jeśli ktoś z okolicy, to może dostarczyć piwo do browaru właśnie we wtorek 6.02 i czwartek 8.02 w godzinach 10-12. Można też, po telefonicznym uzgodnieniu (numer tel. w regulaminie), dostarczyć mi piwo do Starogardu. W związku z powyższym przedłużymy czas oczekiwania na paczki w browarze do wtorku 13-tego do godziny 12:00. Edytowane 3 Lutego 2018 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Taka sugestia dla chcących dostarczyć paczkę kurierem. Najlepiej zamówić go w piątek 9.02. Wtedy powinien dostarczyć ją do browaru w poniedziałek 12.02 lub najdalej we wtorek 13.02. Albo wysłać wcześniej z zaznaczeniem, by dostarczyć paczkę 12 lutego. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Na dzień dzisiejszy mam odebrane 4 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 17 lutego 2018 w Grodzisko Owidz koło Starogardu Gdańskiego odbywa się konsumencki konkurs piw domowych. Najlepsze piwo zostanie uwarzone w Browarze Czarna Owca i będzie oficjalnym piwem Na Podgrodziu - Karczma Słowiańska w sezonie letnim 2018. Konkursowi towarzyszą warsztaty piwowarskie. Te akurat Was zapewne nie zainteresują, zwłaszcza że są płatne, ale w sąsiednim pomieszczeniu piwowarzy domowi, którzy się zjawią z okazji konkursu będą mogli spotkać się we własnym gronie i podzielić się swoimi piwami domowymi. Będzie także piwo z Browar Czarna Owca (z tej okazji beczkowy Obywatel Pils powinien być z bardzo przyjaznej cenie). W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników można też będzie liczyć na mały poczęstunek. A od godziny 17-tej miłośnicy gier planszowych będą mogli pograć w to co lubią (https://www.facebook.com/events/2069484089745065/) Tak więc w Owidzu będzie można miło spędzić czas od godziny 10 do 21. Jest tylko jeden szkopuł - raczej trzeba mieć kierowcę - bo w soboty to dojazd do Owdza praktycznie nie istnieje Jedyne bezpośrednie autobusy odjeżdżają z dworca PKS o 8:20 i 14:35. Powrót jedynie o 15:00. Alternatywne rozwiązania: - własny kierowca / abstynencja - taxi - bus Owsiak do przystanku Janowo/Owidz skrz i przejście asfaltową drogą ok 1,7 km. W związku z przebudową dworca i jego okolic busy odjeżdżają z przystanku Polmos (ul Jagiełły) o 8;00, 10;05, 9:30, 10:15, 11:00, 12:40 - busy jadą do Pelplina i Skórcza są też dodatkowe kursy z przystanku Niepodległości / Carefour w centrum miasta - o: 8:40, 9:50, 11:40, 11:50 Powroty z przystanku Janowo/Owidz skrz. na stronie: http://www.owsiak.pelplin.pl/index.php… Z przystanku Polmos (czyli obecnie Destylarnia Sobieski) można też skorzystać z miejskiej linii 17 i podjechać do przystanku "Kościuszki II LO" lub następnego "Jabłowska" - o: 8:06, 10:06, 12:06, 14:06, a następnie ok. 2,2 km na piechotę chodnikiem do Owidza. Powrotne kursy 17-tki są o: 10:29, 12:29, 14:29, 16:29, 18:29, 20:29. Jak dojechać komunikacją publiczną do Starogardu z Gdańska? autobus 400 z dworca PKS (ale wygodniej wsiąść do niego z przystanku przy browarze PG4): 7:10, 9:00, 9:50, 10:50. Linia ta jedzie przez cały Starogard, aż do Polpharmy. Można wysiąść na przystanku Polmos i przesiąść się do busa Owsiak lub 17-tki. Można też podjechać do przystanku Niepodległości/Carefour i poczekać na bus Owsiak. Jeśli jednak żaden nie pasuje, to lepiej pojechać dalej i wysiąść na przedostatnim przystanku Pomorska II, skąd do Owidza jest ok. 3 km. Powroty z tego przystanku do Gdańska: 13:11, 14:21, 15:56, 16:56, 18:26, 19:56. Jest też możliwość podróży koleją z przesiadką w Tczewie, ale to już sobie sami sprawdzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Ostatecznie dostarczono nam 16 piw. Wszystkie dotarły w całości. W kolejności nie mającej nic wspólnego z przydzielonym numerkiem, bo wg miast, wygląda to następująco: Bydgoszcz - Marek L. Czarna Woda - Grzegorz Sz. Dragacz - Marcin W. Gdańsk - Marcin Cz. Gdańsk - Piotr B. Gdańsk - Dawid Ch. Gdańsk - Anna K. Grudziądz - Wojciech G. Jelenia Góra - Michał C. Kraków - Marcin P. Lublin - Sebastian M. Poznań - Leszek N. Poznań - Adam K. Supraśl - SKN Technologii Fermentacji i Żbóż (praca zbiorowa) Tczew - Dawid F. Tworóg - Grzegorz A. Nie wiem czy konkursowicze życzyliby sobie bym publicznie podał ich personalia, więc zastosowałe taką formę poinformowania Was, że piwo szczęśliwie dotarło. Dziękujemy za zgłoszenia i mam nadzieję, że przynajmniej z częścią z Was spotkamy się w Owidzu w najbliższą sobotę. Weźcie ze sobą znajomych - najlepiej kierowców Do Karczmy na Podgrodziu możecie przybywać już od godziny 10:00. Ogłoszenie wyników planujemy na godzinę 13:00. Edytowane 14 Lutego 2018 przez Pendragon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendragon Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 No i mamy wyniki. Niniejszym ogłaszam, że zwycięzcą Owidzkiego Konkursy Piw Domowych w Owidzu został... Marek Lutowski z Bydgoszczy! Gratulujemy Jego piwo zostanie uwarzone w marcu w Browarze Czarna Owca i zadebiutuje 4 maja podczas Festiwalu Piw Rzemieślniczych w Owidzu, a następnie będzie sprzedawane w tamtejszej Karczmie na Podgrodziu przez sezon letni (albo do wyczerpania zapasów). Pewna część trafi do hurtowni w Polsce. Na etykiecie znajdzie się informacja o autorze receptury. Z autorem skontaktujemy się w celu ustalenia daty wspólnego warzenia. 1. 40,66 - Marek Lutowski (Bydgoszcz) 2. 40,00 - Piotr Brzeziński (Gdańsk) 3. 37,33 - Marcin Czajkowski (Gdańsk) Z trzecim miejscem był mały problem, bo identyczną liczbę punktów uzyskał jeszcze Marcin Pająk z Krakowa. Zarządziłem więc dogrywkę, otworzyliśmy drugą butelkę Marcina Czajkowskiego i Marcina Pająka. W bezpośrednim starciu dwóch Marcinów trzyosobowe jury jednogłośnie wybrało piwo Marcina z Gdańska... Maksymalnie można było uzyskać 50 punktów, czyli tak samo jak w PSPD, ale jednak inaczej liczonych. Ponieważ był to konkurs konsumencki, więc skupialiśmy się na aromacie i smaku - te parametry ocenialiśmy w skali 1-20, wygląd i odczucie w ustach 1-5. Dziękujemy wszystkim za udział Ahtanum Ahtanowicz i maro86 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się