BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Wyskoczył mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając dolnej granicy 2st. Blg. Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany, stosunek wody do słodu około 5 litrów. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez BC BROWAR DOMOWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Troche malo informacji, jak dlugo zacierana, w jakich temperaturach i w jaki sposob przebieglo wysladzanie? Miales tez rzadki zacier (1:5) a to oznacza rowniez spadek wydajnosci. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ile było tego słodu? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 To nie wysładzaj "na maxa" tylko do pożądanego ekstraktu. Jaki jest sens wysładzać 32 litry jak chcesz mieć docelowo 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 20 minut temu, BelgLover napisał: Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka bez przesady z tą modyfikacją 19 godzin temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Witam Wyskoczył mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając dolnej granicy 2st. Blg. Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany, stosunek wody do słodu około 5 litrów. W jakiej ilości wody zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jakieś 5 litrów na kilogram zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Godzinę temu, anteks napisał: bez przesady z tą modyfikacją B-R-A-W-O! 3 minuty temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Jakieś 5 litrów na kilogram zasypu to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 12 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Jakieś 5 litrów na kilogram zasypu Tak było w instrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 5 godzin temu, FurioSan napisał: B-R-A-W-O! to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super! Musi coś w tym być bo takie anomalie może aż nie w takim stopniu były zauważane przy podobnym stosunku wody do słodu w warkach poprzednich - jak zacierałem podwójne warki tj. 44l to stosunek wody do ziarna był od 3 do maksymalnie 3,5-4 litrów wody i problem nie występował, chciałem też sprawdzić czy ktoś miał podobny problem i czy może się podzielić swoją wiedzą - tak że dziękuję za podpowiedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się