Jump to content

PROBLEM zacieranie, brzeczka PILS


Recommended Posts

Witam 

Wyskoczył  mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry
Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając  dolnej granicy 2st. Blg.  Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas  wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg  krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany,  stosunek wody do słodu około 5 litrów.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
Link to comment
Share on other sites

Troche malo informacji, jak dlugo zacierana, w jakich temperaturach i w jaki sposob przebieglo wysladzanie?

 

Miales tez rzadki zacier (1:5) a to oznacza rowniez spadek wydajnosci.

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, BelgLover napisał:

Jakie było ph zacieru? Jakie masz ph wody w kranie (zakładam ze użyłeś kranowki). 100% słodu pilznenskiego może nie zbić ph zacieru do odpowiedniego dla działania enzymów że słodu. Miałem tak samo na początku warzenia, wodę mam dość twarda. Od chwili gdy zacząłem dbać o ph i wodę w ogóle zniknęło sporo problemów. Wydajność oscyluje wokoło 86 wg brewtarget.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

bez przesady z tą modyfikacją

19 godzin temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Witam 

Wyskoczył  mi dziś problem z z brzeczką warka była pisana na 12st. Blg 22 litry
Po zatarciu (słód Pilzneński 2,5-5 EBC 100% zasypu) wysłodziłem na maksa nie przekraczając  dolnej granicy 2st. Blg.  Brzeczki miałem 32 litry o mocy 7 Blg. Już podczas  wysładzania zaczęło mi coś nie grać bo zwykle przy takich warkach jak zaczynam filtrować to blg jest znacznie wyższy, pomiar blg wykonuje refraktometrem czyli dosyć dokładnie i szybko. Po gotowaniu około 1,5 godziny zostało 22L o mocy 9,5 blg  krótko mówiąc uciekły mi jakieś dobre 2 - 3 stopnie. Słód ładnie ześrutowany,  stosunek wody do słodu około 5 litrów.

W jakiej ilości wody zacierałeś?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anteks napisał:

bez przesady z tą modyfikacją

B-R-A-W-O!

 

3 minuty temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Jakieś 5 litrów na kilogram zasypu

to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót 

 

na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super!

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, FurioSan napisał:

B-R-A-W-O!

 

to jest przyczyna - lepiej zacierac gęsciej i więcej wysłodzić niż na odwrót 

 

na początku mojej przygody z piwowarstwem domowym zacierałem infuzyjnie wielostopniowo - do tego doszla panika i nieznajomosc sprzetu i skonczylo sie niska wydajnoscia - ale piwo było super!

Musi coś w tym być bo takie anomalie może aż nie w takim stopniu były zauważane przy podobnym stosunku wody do słodu w warkach poprzednich - jak zacierałem podwójne warki tj. 44l to stosunek wody do ziarna był od 3 do maksymalnie 3,5-4 litrów wody i problem nie występował,  chciałem też sprawdzić czy ktoś miał podobny  problem i czy może się podzielić swoją wiedzą - tak że dziękuję za podpowiedzi:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.