Browarowerowy Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Wiem, że temat był już wałkowany ale chciałem się upewnić. PartyKeg 5l z wbudowanym CO2 z browamatora wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Tutaj moje pytania:1. Czy one faktycznie są jednorazowe czy jest możliwa wymiana wkładu CO2?2. Czy muszę używać surowca do refermentacji? Czy mogę poprostu po cichej przelać piwo do kega w dzień "imprezy" i będę je miał nagazowane z samego wkładu co2? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo1 Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 Czy jest możliwa wymiana naboju to jeszcze nie wiem. Ale sprawdzę, nabój jaki jest dostępny luzem w BA jest taki jak w pokrywce. Z tego co się zorientowałem ciężko będzie zdjąć pokrywkę, zatrzaski wyglądają solidnie. Dodaje się surowiec do refermentacji, powinno si dać go 10% mniej niż do butelek (taką informację uzyskałem z BA). Nabój jest tylko do wypchnięcia zawartości z beczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarowerowy Posted December 18, 2017 Author Share Posted December 18, 2017 Czy jest możliwa wymiana naboju to jeszcze nie wiem. Ale sprawdzę, nabój jaki jest dostępny luzem w BA jest taki jak w pokrywce. Z tego co się zorientowałem ciężko będzie zdjąć pokrywkę, zatrzaski wyglądają solidnie. Dodaje się surowiec do refermentacji, powinno si dać go 10% mniej niż do butelek (taką informację uzyskałem z BA). Nabój jest tylko do wypchnięcia zawartości z beczki.Ile trwa refermentacja w kegu. Jak wczesnie powinienem wlac piwo do kega by miec go na sylwestra?Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tombatold Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Się śpichaj - bo już mało czasu zostało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Lepszym w mojej opinii jest rozwiązanie. Brew barrell gdzie cała fermentacja zachodzi w beczułce i nie trzeba później zagazowywać. Nie dawno taką nabyłem ale jeszcze nie testowałem https://www.brewbarrel.co.uk/how-it-works/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 3 minuty temu, Arkis napisał: Lepszym w mojej opinii jest rozwiązanie. Brew barrell gdzie cała fermentacja zachodzi w beczułce i nie trzeba później zagazowywać. Nie dawno taką nabyłem ale jeszcze nie testowałem https://www.brewbarrel.co.uk/how-it-works/ Łomatko 1. czym ta blacha z linka różni się od blechy z BA? 2. widzę, że produkcja granatów szklanych to już nie jest na topie i teraz trzeba produkować bomby blaszane Browarowerowy and maciek1221 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 5 minut temu, Dr2 napisał: Łomatko 1. czym ta blacha z linka różni się od blechy z BA? 2. widzę, że produkcja granatów szklanych to już nie jest na topie i teraz trzeba produkować bomby blaszane Jak to czym? Nie widzisz że jest niebieska?! maciek1221 and Browarowerowy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 9 minut temu, anteks napisał: Nie widzisz że jest niebieska?! No fakt Przepraszam, mój monitor chyba kolory przekłamał Ale tak się też zastanowiłem i mam wątpliwość, czy ta Pani na fotce jest w zestawie do niego bo rozumiem, że lejek na pewno jest? Browarowerowy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 NIe bardzo rozumiem czemu piszesz o granatach skoro w podanej przeze mnie jest zaworek który upuszcza nad ciśnienie. A czy niebieska czy bez koloru to już jest jeden **uj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 2 minuty temu, Arkis napisał: skoro w podanej przeze mnie jest zaworek który upuszcza nad ciśnienie Jeśli ten o tym zaworku napisał ten sam co pisał " After a week of fermentation, your beer is ready to enjoy. " i inne takie bzdety "markłetingowe", to życzę Ci powodzenia i smacznego Ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Ale to przecież czy piwo będzie gotowe w tydzień czy po 3 tygodniach to jest bez znaczenia bo piwa nigdzie nie przelewasz. Beczułka jest zarówno fermentorem jak i końcowym opakowaniem. Udało mi się kupić za nie duże pieniądze więc spróbuję co z tego wyjdzie. podejrzewam że piwo nie będzie najwyższych lotów (zwłaszcza to z ekstraktu) ale pomysł mam taki żeby w tym później robić weizeny z uwagi na nie wielkie wybicie miałbym zawsze świerze piwko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarowerowy Posted December 19, 2017 Author Share Posted December 19, 2017 Łomatko 1. czym ta blacha z linka różni się od blechy z BA? 2. widzę, że produkcja granatów szklanych to już nie jest na topie i teraz trzeba produkować bomby blaszane Czyli na przyszlosc moge poprostu kupic beczke bez gazu i przeprowadzic refermentacje juz w beczce czy bomba blaszana gwarantowana?Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 2 godziny temu, Browarowerowy napisał: czy bomba blaszana gwarantowana? Gwarancji nie dam, ale jak dosypiesz gwoździ to rynek ISIS jest otwarty na tego typu tanie rozwiązania. Co by nie było jakoś nie wierzę by rzekomy zaworek ustawił w piwie takie nagazowanie jakie bym sobie życzył 4 godziny temu, Arkis napisał: Beczułka jest zarówno fermentorem jak i końcowym opakowaniem. Pomysł, ani nowy, ani wygodny w wydaniu domowym. Ot równie dobrze można pić Milda lub jakiekolwiek "Real Ale" nie wymagające wysokiego nagazowania, z każdego innego fermentora. Poza tym pozostaje problem gęstwy drożdżowej. Wspominany Hefe-Weizen owszem mam być mętny drożdżowo no ale to nie to samo co spijanie gęstwy Warz, próbuj i nie omieszkaj podzielić się z nami swoimi wrażeniami. Być może jest w tym jakaś "ukryta prawda"? Browarowerowy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
viko Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 (edited) Witam,troche to wszysko chyba przekombinowane.Ja większść kapsluje ale część leje w 2l pety.Jak jest impra to odpalam mini kega.Kegi z BA to dziadostwo,ale jak sie go umyje i wysuszy po imprezie to daje rade.Mój używam 2 lata i sie trzyma. Pompka to FASS FRISCH z zewnętrzną drewnianą beczką(fajne i trzyma temperature)naboje 12g od wiatrówki.Ostatnio widziałem taki zestaw na olx za 70 zeta,naboje kupuje po 2 zeta. Taka troche zabawka ale dla kilku osób przy grilu wystarcza. Edited December 20, 2017 by viko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now