Jump to content

1 piwo - infekcja czy wysoka temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłem pierwsze piwo z BrewKita. W zapachu (w smaku lekko też), ma winną woń.

Proszę pomóżcie mi jak mogę ocenić czy przyczyną jest:

- infekcja 

- zbyt wysoka temperatura fermentacji

Raczej dezynfekowałem wszystko dobrze, co do temperatury to niestety nie wychłodziłem brzeczki :/

Warzyłem z filmikami Kopyra i przez nieuwagę użyłem 3l zagotowanych ekstraktów plus reszta wody z temperatury pokojowej no i nie wpadłem na to że temperatura całości znacznie wzrośnie.

Po naklejeniu termometru na fermentor nic nie wskazywało co może oznaczać że temperatura była powyżej skali (28 stopni C), a zeszła do prawidłowych widełek (20-25 stopni) dopiero jakoś po nocy (a możecie sobie wyobrazić jak burzliwie fermentowało).

Więc wg. mnie to ta temperatura, natomiast czy jestem w stanie to odróżnić aby uniknąć błędów w przyszłości bo może dezynfekuje też za słabo?

Pozdrawiam

Kontrola temperatury brzeczki w chwili zadawania drożdży, kontrola temperatury fermentacji, kontrola temperatury uwadnianych drożdży to zadania do opanowania jeśli chcesz, żeby Twoje piwo było coraz lepsze.

Następnym razem ogarniesz to lepiej i tyle.

Dla otuchy dodam, że gdybyś dodał nie 3 ekstrakty a 2 ekstrakty i cukier biały, byłoby bardziej winnie-bimbrowo niż będzie teraz.

A co do sterylności procesu to tez bardzo ważne, ale nie do skontrolowania przez trzy kliki na forum. Zakładam, że wątek przerobiony?

Najlepiej zadawać drożdże w docelowej temperaturze fermentacji i spać spokojnie.
Kiedyś mi się nie chciało czekać i sypalem drożdże w temperaturze 25-28stopni i dopiero zanosilem do piwnicy do 17stopni. I o ile przy drożdżach suchych wszystko było ok, to jak pierwszy raz dodałem gestwy fermentacja ruszyła zbyt szybko. Temperatura nie zdążyła spaść i było czuć bimbrowe posmaki w piwie.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Niestety ale nikt Ci tu nie odpowie co się stało w 100%

Bazując na doświadczeniu i wiedzy większość piwowarów zwróci Ci uwagę na zbyt wysoką temperature fermentacji.

Przygotowanie brzeczki to połowa sukcesu dobrego piwa. Ogromny wpływ na efekt końcowy ma odpowiednie poprowadzenie fermentacji.

Z tego co piszesz to obstawiał bym zdecydowanie za wysoką temperaturę fermentacji, pytanie jeszcze jakie drożdże i w jakiej kondycji ...

Czy mimo tego piwo czasami nie jest za młode? :) 

Miałem tak samo z pierwszą Warką. Też brewkit - Finlandia Lager. Zadałem drożdże do brzeczki o temp 27st.

Przez noc temperatura spadła ale fermentowało blisko 21-22st.

Po zabutelkowaniu trochę się w smaku ułożyło, posmaki bimbrowe i kwaśne się lekko zredukowały... ale niestety nie licz na cuda.

Warkę wypiłem sam :). Ostatnią butelkę piłem po przeszło 3 miesiącach od butelkowania - nie dałem rady wypić całej - wylałem. 

Z każdą kolejną warką będzie lepiej. Nie zniechęcaj się :)

Hej

Dzięki za odpowiedzi :)

Odpowiadając na pytania które się pojawiły:

Drożdże suche dodane do brewkita - Mangrove Jacks Blonde Lager.

Ekstrakt płynny słodowy jasny 1,5kg

Co do młodości piwa to 1 tydzień burzliwej, 1 tydzień cichej i około 2,5 tygodnia po zabutelkowaniu.

Dezynfekcja OXI.

Piwo na szczęscie jest pijalne, ale psuje moje samopouczie pierwsze sztachnięcie się i ten winny zapach :),

w smaku lekkie, mało gazu (dodałem glukozy wg. kalkulatorów ale celowałem w dolny zakres aby było mniej gazowane - około 130g glukozy na 22l)

w smaku też lekko czuć drożdze. Co nieco się może ułoży jeszcze.

Coż zbliżają się święta to 1 partia pójdzie szybko po rodzinie :) mam ekstrakty na kolejnego lagera i chyba wypadałoby poprawić technike i zobaczyć jak smakuje.
Dopiero będę poznawał inne style ale już mnie ciągnie do IPA :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Jeżeli chcesz zacząć smakować piwo to zacznij zacierać. To nie takie straszne a różnica jest duża. Nie ma co się też oszukiwać brewkitami lagerowymi które z lagerem nie mają nic wspólnego.

Polecam na początek prosty zasyp
100% słód pale ale (ewentualnie 5% karmelu 150 dla lepszej barwy)
Zacieranie godzina w 67 stopniach.
Chmiele Zeus, Cascade, Citra
Drożdże standardowe us-05
(Albo moje ulubione do AIPA APA m44 mangrove jacks)

Fermentacja nie tak jak podaje producent w zakresie 18-24 tylko 16-18 stopni (temperatura otoczenia) i będzie Pan zadowolony.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka