giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Proszę o informacje jak przygotować taki owies aby go można było użyć jako dodatek niesłodowy, jeśli już było to podeślijcie linka bo sam szukałem ale znalazłem tylko informację jak kleikować, a mnie chodzi jak go oczyścić, ewentualnie co jeszcze z nim robić przed ześrutowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 (edytowane) Ale co tu przygotowywać? Ześrutować i używać. Edit: szybkie wyszukanie znalazło mi dwa przykłady wykorzystania owsa: bnp i bielok. Edytowane 31 Marca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć A jakich ilości owsa masz zamiar używać? Jeśli mniejszych niż 20% to śrutuj i dawaj do warki. Oczywiście możesz standardowo skleikować owies. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć A jakich ilości owsa masz zamiar używać? Jeśli mniejszych niż 20% to śrutuj i dawaj do warki. Oczywiście możesz standardowo skleikować owies. Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ale co tu przygotowywać? Ześrutować i używać. Edit: szybkie wyszukanie znalazło mi dwa przykłady wykorzystania owsa: bnp i bielok. Czytałem te dwa tematy, ale w nich nie ma odpowiedzi na moje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem? Możesz go zaraz przed śrutowaniem i warzeniem przepłukać szybko wodą. A najlepiej zdobyć owies 'dmuchany' - wstępnie oczyszczony przez rolnika. Jeszcze jedna rzecz - śrutowany owies, objętościowo zajmuje dużo więcej miejsca niż jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem? Możesz go zaraz przed śrutowaniem i warzeniem przepłukać szybko wodą. A najlepiej zdobyć owies 'dmuchany' - wstępnie oczyszczony przez rolnika. Jeszcze jedna rzecz - śrutowany owies, objętościowo zajmuje dużo więcej miejsca niż jęczmień. A czy do piw w których występują płatki owsiane w recepturach mogę zastępować je owsem o tej samej wadze co waga płatków, ewentualnie w jakich proporcjach dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 hej owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia ) oczywiście kleikuj, to norma używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże. Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć. Nie mam doświadczenia w zastępowaniu płatków owsem. Myślę że możesz spróbować zastąpić 1:1 i liczyć się z nieco mniejsza wydajnością. Z tym ze ostrzegam że dojadanie 1 kg ześrutowanego owsa grozi zakwasami przynajmniej do czasu aż enzymy zaczną energicznie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 hej owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia ) oczywiście kleikuj, to norma używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże. Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację. Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 hej owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia ) oczywiście kleikuj' date=' to norma używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże. Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.[/quote'] Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok. Ja bym specjalnie się nie przejmował, kurzem. W końcu i tak zostanie wyłapany podczas filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 hej owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia ) oczywiście kleikuj' date=' to norma używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże. Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.[/quote'] Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok. Ja bym specjalnie się nie przejmował, kurzem. W końcu i tak zostanie wyłapany podczas filtracji. Ale jednak ta świadomość że w piwie pływa błotko nie do końca mi odpowiada, spróbuje przepłukać przed śrutowaniem i zobaczę jak się będzie dobrze śrutować to będę tak robił, jeśli będą problemy to jakoś spróbuję odwiać na balkonie co się da a resztę brudu liczyć że przy filtracji usunę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Możesz wziąć wentylator i tuż przed wentylatorem przesypywać ziarno z góry na dół, wtedy ziarna spadną do pojemnika tuż przy wentylatorze, a kurz, mączka i reszta lżejszych zanieczyszczeń poleci razem z powietrzem tłoczonym przez wentylator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Możesz wziąć wentylator i tuż przed wentylatorem przesypywać ziarno z góry na dół, wtedy ziarna spadną do pojemnika tuż przy wentylatorze, a kurz, mączka i reszta lżejszych zanieczyszczeń poleci razem z powietrzem tłoczonym przez wentylator. Oj... nie jest to takie proste... Dostałem kiedyś trochę jęczmienia "prosto z kombajnu" - zanieczyszczony dość mocno jakimiś chwastami i kawałkami zbóż, słomy itp... Próbowałem właśnie wentylatorem, ale walka była ciężka: ziarna rozsypane po całej kuchni. W końcu częściowo przedmuchałem, częściowo oczyściłem ręcznie i po paru godzinach dostałem jakieś pół kg jęczmienia którego nie obawiałem się już dodać do piwa. Ale może z owsem pójdzie łatwiej niż z jęczmieniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 ja wiem że tak mój tata oczyszczał kształtki ceramiczne przed paleniem z pyłu po prasowaniu i to działało bardzo dobrze. No z ziarnami może być trochę gorzej ale warto spróbować różnych wariantów i może się uda życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się