Nagellan Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Cześć. Mam pytanie odnośnie butelkowania piwa. Chciałbym zlać piwo do butelek i glukozę dać bezpośrednio do butelek. Piwo jest górnej fermentacji w stylu Witbier. Jest już dwa tygodnie w fermentorze. Nie zostało przelane na cichą fermentacje. Planowałem zlać bezpośrednio z tego fermentora do butelek ale zauważyłem ze piwo jest jakby w dwóch kolorach. Na górze ciemniejsze i klarowne w dolnej części jaśniejsze i mętne. Czy w tym wypadku przelać do innego fermentora co spowoduje wymieszanie (ale tez niepotrzebne natlenienie) i butelkować ? Chodzi mi o to aby piwo w każdej z butelek miało ten sam smak i kolor. Z góry dzięki je za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Obserwujesz proces klarowania piwa. Jeśli chcesz, aby było bardziej klarowne, zostaw je jeszcze na trochę, możesz obniżyć temperaturę aby proces przyspieszyć. Do butelkowania najwygodniej jest zlać piwo znad osadów do drugiego pojemnika i z niego rozlewać. Wtedy też można dodać roztwór glukozy, co jest wygodniejsze od dodawania jej do każdej butelki. W każdym procesie piwo się nieco natleni, ale to nieuniknione w piwowarstwie domowym. Unikaj po prostu nadmiernego natleniania np przez przelewanie z dużej wysokości czy butelkowanie spienionego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Dzięki za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Gdybym zlał piwo do butelek nie przelewając do innego fermentora takie jakie jest teraz to czy smak W poszczególnych butelkach byłby rożny czy tylko była by to kwestia klarowności. Klarowności która z czasem w chłodnym miejscu wyrównała by się we wszystkich butelkach. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się