Jump to content

Butelkowanie piwa


Recommended Posts

Witam, dziś po 15 dniach fermentacji zabutelkowałem swoje piwo z brewkitu od 6 dni miało cały czas 4 blg, blg nic nie spadał piwo w butelce jest mętne i teraz pytanko.
-Jak wyklarować je w butelce
- czy jest możliwość powstania granatu? Dodam że gdy piwo było robione miało 11 blg po 15 dniach 4 od 6 się utrzymywało
piwo mangrove jack pale ale

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam, ja po 17 dniach fermentacji burzliwej zacząłem zlewac piwo do butelek. Od dwóch brzeczka stała cicho więc uznałem że już czas. Robię to tak, że do każdej butelki wsypuję 4g glukozy krystalicznej i wlewam piwo, następnie jak szum opadnie kapsluję. Teraz pytanie w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, Eprom napisał:

w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Potrzymaj tydzień / dwa w sypialni a potem zanieś na strych. 

Link to comment
Share on other sites

A następnym razem użyj kalkulatora do obliczenia ilości cukru --> https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Podajesz ilość piwa, które masz do zabutelkowania, ilość CO2 które chcesz mieć w piwie ( ja standardowo robię na 2,3) oraz maksymalną temperaturę w jakiej stało piwo przed butelkowaniem. Wtedy tą ilość cukru rozpuszczasz w ok 300ml wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 3 minuty. Taki syrop cukrowy wlewasz do fermentora, do niego wlewasz piwo, zamieszasz i w butelki. Moim zdaniem sposób lepszy niż sypanie cukru do butelek, a po zakapslowaniu wstrząsanie żeby go rozpuścić...

 

Ja po butelkowaniu wstawiam do piwnicy gdzie mam ok 22 stopnie i tam sobie stoi cały czas.

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, sobieslaw napisał:

Czekasz, aż taki roztwór ostygnie, czy zlewasz piwo na taki gorący?

Na gorący. Masz 0,5l wrzątku vs. 20l chłodnej brzeczki. Nie ma obawy.

Link to comment
Share on other sites

Zostało mi jeszcze 10 litrów piwa do zlania, czy na tą resztę przygotować ten roztwór czy resztę tak samo butelkowac jak to tej pory. Trochę mnie martwi te mieszanie roztworu z brzeczką, gdyż na dnie są martwe drożdże i  mieszajac je zrusze

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Eprom napisał:

Nie, zlewam  prosto do butelek 

W takim razie zostań przy swojej metodzie nalewania ? chcąc dodać syrop do całości musisz dekantowač brzeczkę do drugiego fermentora i całość zamieszać, w twojej sytuacji zamieszanie drożdży osiadłych na dnie nie będzie dobrym rozwiązaniem ?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Jancewicz napisał:

No to roztwór się nie sprawdzi

Możesz dodawać też roztwór do butelek np strzykawką, będzie dokładniej, a surowiec będzie bezpieczniejszy po przegotowaniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

cześć, dzień dobry.

 

jedno techniczne pytanie mam: w jaki sposób zlać piwo do rozlewu do nowego fermentatora, czy zrobić to za pomocą kranika czy też ściągnąć rurką? robię tylko fermentację burzliwą i zastanawia mnie klarowność piwa oraz właśnie to, czym i jak lepiej zlać do nowego pojemnika.

 

nie chciałem też zakładać nowego posta, dziękuję za odpowiedź

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, kiriak napisał:

cześć, dzień dobry.

 

jedno techniczne pytanie mam: w jaki sposób zlać piwo do rozlewu do nowego fermentatora, czy zrobić to za pomocą kranika czy też ściągnąć rurką? robię tylko fermentację burzliwą i zastanawia mnie klarowność piwa oraz właśnie to, czym i jak lepiej zlać do nowego pojemnika.

 

nie chciałem też zakładać nowego posta, dziękuję za odpowiedź

Ściągnąć rurką. W drugim fermentorze przygotuj sobie syrop z wody i cukru do refermentacji, dzięki czemu zlewając piwo całość ci się ładnie wymiesza.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Hary86 napisał:

Ściągnąć rurką. W drugim fermentorze przygotuj sobie syrop z wody i cukru do refermentacji, dzięki czemu zlewając piwo całość ci się ładnie wymiesza.

a co zostanie na dnie?

 

jaka jest różnica między podłączeniem rurki do kranika i zlaniem, a zzassaniem?

Link to comment
Share on other sites

Po fermentacji burzliwej dobrze jest zlać znad osadu drożdżowego do czystego pojemnika na kilka dni na lepsze wyklarowanie. Potem znowu przelać znad osadu do pojemnika, z którego będziesz butelkował. Przelewanie znad osadu najlepiej robić za pomocą wężyka. 

 

Nie przelewałem nigdy znad osadu za pomocą kranika, ale sądzę, że przelewając wężykiem znad osadu mniej go chwycisz do nowego pojemnika niż przelewając przez kranik. Są też specjalne reduktory osadu do kraników, sam taki mam, ale nigdy nie używałem. Powyższa metoda była wystarczająca.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, nike21 napisał:

Są też specjalne reduktory osadu do kraników, sam taki mam, ale nigdy nie używałem.

 

Też to mam i użyłem tylko raz. Ten reduktor zostawia w fermentorze za dużo piwa! Dlatego zlewam wężykiem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 22.01.2020 o 22:54, nike21 napisał:

A następnym razem użyj kalkulatora do obliczenia ilości cukru --> https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Podajesz ilość piwa, które masz do zabutelkowania, ilość CO2 które chcesz mieć w piwie ( ja standardowo robię na 2,3) oraz maksymalną temperaturę w jakiej stało piwo przed butelkowaniem. Wtedy tą ilość cukru rozpuszczasz w ok 300ml wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 3 minuty. Taki syrop cukrowy wlewasz do fermentora, do niego wlewasz piwo, zamieszasz i w butelki. Moim zdaniem sposób lepszy niż sypanie cukru do butelek, a po zakapslowaniu wstrząsanie żeby go rozpuścić...

 

Ja po butelkowaniu wstawiam do piwnicy gdzie mam ok 22 stopnie i tam sobie stoi cały czas.

A glukoza jak się nazywa w tym kalkulatorze ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.