Gość tomato Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 mam: 2 kg monachijski 0.7 kg pilzneński 0.5 kg caraaroma 0,25 kg carapilsa 0,25 kg carafa 3 magnum 50g i saaz ponad 50g chciałbym coś alla koźlaka z tego uwarzyć. sypać w ogóle tego carapilsa?? bo to reszta z pilsnera mi została i nie wiem czy chomikować czy zużyć? czy to coś da? ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć... całą caararomę? ile madnum? czy połowa to nie za mało? i czy wogóle dodawać saaz'a?? brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć... Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote']Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. Edit: Tak, tak 1/04 A tak poważnie to 2 kg monachijski 0.7 kg pilzneński 0.3 kg caraaroma 0,05 kg carafa 3 magnum 10g i saaz ponad 15 g i masz coś w stylu Munich Dunkel, wypadało by dodać jakieś drożdże Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo' date=' chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote'']Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min' date=' 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. [/quote'] Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? Co wy pijecie, że macie taką fazę ? Ja też chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 jak kupowałem chmiel japoński, to usłyszałem że on nie jest ani do picia ani palenia... może więc chłopaki chmielu zakurzyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Ale wszystkim się ta dzisiejsza data udzieliła :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 warka #3 jakieś ciemne 2 kg monachijski 0.6 kg pilzneński 0.4 kg caraaroma 30 kg carafa 3 0,3kg glukozy magnum 20g i saaz ponad ~15 g saflager -23 z poprzedniego lagera pilsa wyszlo 13L 15°Blg postoi 3 tyg, bez cichej i do butelek. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Skoro dałeś 30kg 30 kg carafy 3 to bankowo będzie lepik labo asfalt a nie jakieś ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 żarciki jak to jedna mała literka potrafi rozśmieszyć a tak na serio. dobry browar?? moja 3 warka, a z zacieraniem robię więc powinieneś się cieszyc ;p że tylko #`1 z puchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się