Baksu1111 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Cześć wszystkim, w weekend z kumplem zrobiliśmy pierwszą warkę, ale gdzieś coś chyba poszło nie tak ponieważ wygląda na to że nic nie fermentuje. Bo dwóch dniach brak piany, a blg nie spada. Użyliśmy drożdży Mangrove Jack's US West Coast M44. Zastanawiam się czy jest jakaś szansa na ratunek? Może dosypać drożdży ? Macie może jakiś pomysł czy najlepiej zrobić wszystko od nowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 więcej info. Jaka temp. Fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 M44 są znane z długiego lagu przy starcie fermentacji. Ogólnie jak Lakier podaj Blg i temp. fermentacji to pomożemy coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Przeczytaj watek o tych drozdzach. Ja robie wlasnie brewkit na nich. Gdybym nie przeczytal, to tez bym sie tak stresowal. Bardzo dlugi lag u mnie, okolo 48h,a nawet wiecej. Gdy drozdze juz wystartowaly to praca troche delikatniejsza niz moznaby sie spodziewac. Drozdze uwodnione zadane w 21°, temperatura otoczenia okolo 19°, termometr na fermentorze pokazuje 20,5°. Fermentuja juz 9 dzien i jeszcze cos pracuje. Z opisow we wspomnianym watku wynika, ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc. Tak staram sie robic i "zapomniec" o tym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu1111 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dzięki za uspokojenie. Wczoraj wystartowały z kopyta i cały czas bulba. Czyli to jednak nie dzięki temu, że jeszcze nimi potrząsnęliśmy Temp. mamy za dużą bo około 22-24 stopnie, ale nie mamy gdzie ustawić fermentora żeby była niższa. Ogólnie bardzo testowe piwo na którym uczymy się wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Teraz, Baksu1111 napisał: D Temp. mamy za dużą bo około 22-24 stopnie, ale nie mamy gdzie ustawić fermentora żeby była niższa.\ za wysoka temperatura fermentacji, jeżeli nie masz gdzie dąć to choć daj na ziemie koło drzwi balkonowych daleko od kaloryferów a na nastepną warke zbudujcie sobie "lodówke", proste i skuteczne pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu1111 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Kurcze, jednak dalej jest coś nie tak. Skorzystaliśmy z tego przepisu https://browarczarnalapa.blogspot.com/p/9-15-blg.html nie udało nam się jeszcze dość do fermentacji cichej. Jak na razie od tygodnia utrzymuje nam się blg na poziome 9 i nie co jakiś czas coś zabulgocze i nie wiemy co robić. Może dorzucić droższy. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co można zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zostawić piwo w spokoju a po 2 tygodniach sprawdzić blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu1111 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 2 godziny temu, mateos napisał: Zostawić piwo w spokoju a po 2 tygodniach sprawdzić blg. Czyli jeszcze na kolejne 2 tygodnie ? Bo już 2 tygodnie sobie stoi, a w przepisie jest około 12 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zostawić w spokoju. A jak dokładnie przeprowadziliście zacieranie? Spławik pokazuje 0 na czystej wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się