beneko Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 witam wszystich jestem tu nowy mam problem zrobilem coopersa lagera 3dni pracowal i przestal jest metny nie wiem czemu tak sie stalo drozdze byly dolnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Napisz w jakiej temperaturze fermentowałeś. Skąd wiesz że drożdze dolnej fermentacji miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Trzy dni to pewnie około 20"C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 O podczepię się. Ten sam brewkit, nastawiony 4.01 a wczoraj (10.01) przelałem na cichą. BLG wynosiło pomiędzy 1 a (początkowe 10). Przez baniak w którym fermentowałem nie mogłem zobaczyć co się dzieję w środku, ale w rurce jeszcze były oznaki pracy. Przy przelewaniu poczułem ładny zapach toffi i masła. Dopiero później zacząłem czytać, że to "wada" bądź "pożądana składowa" górnej fermentacji. Według lektury mogę też zapach mylić z zapachem słodów. Użyłem zamiast cukru ekstraktu słodowego. Według tego co jeszcze czytałem, powinienem był zostawić piwko z drożdżami i podnieść temperaturę a żeby drożdże się z tym uporały. Ale to wszystko były po fakcie. Na tą chwilę w rurce cisza, oznak pracy nie widać. Miałem nieco obniżyć temperaturę jak jest zalecane na cichej, ale po lekturze włozyłem fermentator do styroboxa z dwiema butelkami ciepłej wody i nakryłem kocami. Kombinować coś czy na razie zostawić jak jest? Temperatura pierwotna około 20stopni. 2 pierwsze dni 18c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 2 minuty temu, advisorylyrics napisał: Kombinować coś czy na razie zostawić jak jest? Teraz to za późno na kombinowanie. Następnym razem jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj na cichą, tylko niech przebiega w tym samym naczyniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: Teraz to za późno na kombinowanie. Następnym razem jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj na cichą, tylko niech przebiega w tym samym naczyniu. Przelałem z tego względu by lepiej się wyklarowało (uraz po pierwszym brewkicie Gozdawy) Minęły 3tyg od zabutelkowania i smakuję drożdżami. Wracając do tematu - Zostawić na razie w wyższej temperaturze pod kocami aby resztkom drożdży zapewnić dobre warunki do dofermentowania czy postępować jak przy cichej czyli lekko obniżyć temperaturę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 23 minuty temu, advisorylyrics napisał: Przelałem z tego względu by lepiej się wyklarowało (uraz po pierwszym brewkicie Gozdawy) Minęły 3tyg od zabutelkowania i smakuję drożdżami. Wracając do tematu - Zostawić na razie w wyższej temperaturze pod kocami aby resztkom drożdży zapewnić dobre warunki do dofermentowania czy postępować jak przy cichej czyli lekko obniżyć temperaturę ? Zostaw w wyższej. Po ok tygodniu obniż temperaturę, żeby się wyklarowało. Tzw cold crash. Tylko jak masz możliwość, to mocno obniż. Wstaw do lodówki, albo na zewnątrz na klika dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Coopers lager jest lagerem tylko z nazwy. Zalecają temp fermentacji 18-21 C wiec nie są to drożdże dolnej fermentacji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 6 godzin temu, Gawron napisał: Zostaw w wyższej. Po ok tygodniu obniż temperaturę, żeby się wyklarowało. Tzw cold crash. Tylko jak masz możliwość, to mocno obniż. Wstaw do lodówki, albo na zewnątrz na klika dni Jeśli w małym stopniu pozostanie ten zapach, smak toffi to nawet na plus, smakowało mi. W porównaniu z tym co mi wyszło z Gozdawy to bajka. Dzięki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dnia 10.01.2018 o 20:50, beneko napisał: witam wszystich jestem tu nowy mam problem zrobilem coopersa lagera 3dni pracowal i przestal jest metny nie wiem czemu tak sie stalo drozdze byly dolnej fermentacji Fakt , że, nie bombelkuje to nie znaczy ,że nie pracuje, potrzynaj z 2,3 tygodnie w temp.do12 stopni. co tydzień sprawdź czy blg spada, jeśli nie będzie spadać będzie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 16 godzin temu, red napisał: Fakt , że, nie bombelkuje to nie znaczy ,że nie pracuje, potrzynaj z 2,3 tygodnie w temp.do12 stopni. co tydzień sprawdź czy blg spada, jeśli nie będzie spadać będzie problem Jeśli fermentację rozpocząłeś w temperaturze zalecanej przez coopersa czyli okolice 20C to pod żadnym warunkiem nie obniżaj teraz do 12 tylko trzymaj w tej co masz to po pierwsze. Po drugie koniec fermentacji to brak zmian Blg więc bez pomiarów tego nie ocenisz prawidłowo. Ja bym potrzymał te 3 tygodnie a później zrobił pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beneko Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 drozdze kupilem na alegro i pisalo nanich ze sa dolnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się