rob7320 Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Witam kolegów i kolezanki Mam pytanie odnośnie natlenienia brzeczki przed zadaniem drożdży ,a dokładnie chodzi o lagery . Drożdże zadaję w temperaturze fermentacji czyli ok 8 st C ,a dokładnie jest to temperatura pomieszczenia . Brzeczkę po warzeniu schładzam chłodnicą do ok 15 ( niższe schłodzenie uniemożliwia temperatura wody ) i później umieszczam na noc w piwnicy do dalszego schłodzenia . Rano do schłodzonej brzeczki zadaję drożdże , które też przebywają przez noc w tym samym pomieszczeniu . Kiedy wg Was najlepiej powinno natlenić się brzeczkę zaraz po warzeniu i schłodzeniu do tych 15 st C , czy dopiero rano po schłodzeniu do temperatury zadania drożdży ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
knurek Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 A nie możesz brzeczki po schlodzeniu do tych 15 st na noc na balkon wystawic? Albo na kilka godzin żeby się lepiej schłodziło. Ja bym natleniał tuż przed zadaniem drożdzy.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Przed zadaniem drożdży, po schłodzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebol77 Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 Jeśli w ciągu 6-8h zadasz to możesz natlenic od razu- dadzą se radę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts