Jump to content

Natlenienie lagera


Recommended Posts

Witam kolegów i kolezanki 

Mam pytanie odnośnie natlenienia brzeczki przed zadaniem drożdży ,a dokładnie chodzi o lagery . Drożdże zadaję w temperaturze fermentacji czyli ok 8 st C ,a dokładnie jest to temperatura pomieszczenia . Brzeczkę po warzeniu schładzam chłodnicą do ok 15 ( niższe schłodzenie uniemożliwia temperatura wody )  i później umieszczam na noc w piwnicy do dalszego schłodzenia . Rano do schłodzonej brzeczki zadaję drożdże , które też przebywają przez noc w tym samym pomieszczeniu . Kiedy wg Was najlepiej powinno natlenić się  brzeczkę zaraz po warzeniu i schłodzeniu do tych 15 st C , czy dopiero rano po schłodzeniu do temperatury zadania drożdży ?

Link to comment
Share on other sites

A nie możesz brzeczki po schlodzeniu do tych 15 st na noc na balkon wystawic? Albo na kilka godzin żeby się lepiej schłodziło. Ja bym natleniał tuż przed zadaniem drożdzy.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.