rob7320 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Witam kolegów i kolezanki Mam pytanie odnośnie natlenienia brzeczki przed zadaniem drożdży ,a dokładnie chodzi o lagery . Drożdże zadaję w temperaturze fermentacji czyli ok 8 st C ,a dokładnie jest to temperatura pomieszczenia . Brzeczkę po warzeniu schładzam chłodnicą do ok 15 ( niższe schłodzenie uniemożliwia temperatura wody ) i później umieszczam na noc w piwnicy do dalszego schłodzenia . Rano do schłodzonej brzeczki zadaję drożdże , które też przebywają przez noc w tym samym pomieszczeniu . Kiedy wg Was najlepiej powinno natlenić się brzeczkę zaraz po warzeniu i schłodzeniu do tych 15 st C , czy dopiero rano po schłodzeniu do temperatury zadania drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 A nie możesz brzeczki po schlodzeniu do tych 15 st na noc na balkon wystawic? Albo na kilka godzin żeby się lepiej schłodziło. Ja bym natleniał tuż przed zadaniem drożdzy.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Przed zadaniem drożdży, po schłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jeśli w ciągu 6-8h zadasz to możesz natlenic od razu- dadzą se radę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się