Jump to content

Porter bałtycki problem z recepturą


Rageofhonor

Recommended Posts

Mam problem z recepturą Porteru Bałtyckiego autorstwa Rafała Wesołowskiego z książki Znakomite Piwa dlatego że nie podane są nazwy słodów karmelowych tylko ich kolor.

W recepturze podane jest 1,5 kg słodu karmelowego jasnego i 1,5 kg słodu karmelowego ciemnego. Pozostałe składniki: Słód pilzneński 4 kg, monachijski 5 kg, płatki owsiane błyskawiczne 1 kg, marynka 100g. Czy ktoś wie o które słody karmelowe może chodzić lub przynajmniej ich EBC?

Link to comment
Share on other sites

Jasne to zazwyczaj do 150 EBC.

Ciemne to powyżej 150 EBC.

 

https://www.wiki.piwo.org/Słód_karmelowy

 

Do porteru bałtyckiego przydałby się jeszcze jakiś palony.

Moim zdaniem tych karmelowych jest trochę za dużo.

 

Jamil w swojej książce podaje:

3,2kg pilzneńskiego

5,4kg monachijskiego

230g karmelowego ~150 EBC

230g Special B

170g Carafa Special II

110g czekoladowego/barwiącego ~930 EBC

 

60min lubelski 82g

15min lubelski 28g

Edited by Kujawianin
Link to comment
Share on other sites

Akurat nie jestem wielkim fanem słodów palonych i nut kawowych dlatego chciałem najpierw spróbować coś takiego. Tylko nigdzie nie znalazłem receptury gdzie słody karmelowy jasny i ciemny mają po 1,5 kg. W sumie każdy z nich stanowi ok 10% zasypu.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Rageofhonor napisał:

Akurat nie jestem wielkim fanem słodów palonych i nut kawowych dlatego chciałem najpierw spróbować coś takiego. Tylko nigdzie nie znalazłem receptury gdzie słody karmelowy jasny i ciemny mają po 1,5 kg. W sumie każdy z nich stanowi ok 10% zasypu.

Moim zdaniem jak dasz 1,5kg karmelowego 30EBC i 1,5kg karmelowego 300 EBC to ciężko będzie to piwo wypić, taki ulepek z tego będzie. Ponadto nie będzie czarne. Ale to tylko moja opinia.

Jak nie uwarzysz to się nie dowiesz. Tak więc powodzenia i nie zapomnij napisać co z tego wyszło.

Edited by Kujawianin
Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Rageofhonor napisał:

Przepis jest pierwotnie na 30 litrów. Będę musiał obliczyć ilości składników na 23 litry. Wtedy wychodzi ok po 1 KG na słody karmelowe jasny i ciemny

 

Dalej nie zmienia to faktu iż karmelów jest 23%, a w recepturze Jamila tylko 5%.

 

Jak dasz palone na mashout to nie powinny wnieść tyle kawy i palności co gdyby były dodane razem. Ponadto możesz zamienić ten czekoladowy/barwiący na Carafe Special I lub pale chocolate. Carafa Special to słód palony ale bez łuski, która to jest właśnie odpowiedzialna za większość posmaków palonych które wprowadza słód palony.

Edited by Kujawianin
Link to comment
Share on other sites

Gdy robię piwo to staram się trzymać co do grama receptury. Jeśli coś zmienię to efekt może być inny niż zamierzony przez autora. Mam chyba dostęp do poniższych  słodów karmelowych czyli wybór jest wielki (Cararoma, Carabohemian, Caramunich 1,2,3 , Chateau Special B, Crystal, Dark Crystal, Viking 150, Viking 300, Viking 600, Red Crystal, Special W). Dla mnie prościej jest zamienić chmiel niż słód  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.