masterkik Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Cześć, od jakiegoś czasu w każdym moim piwie pojawia się kwas izowalerianowy. Wiem że główną przyczyną jego pojawienia może być stary chmiel i stąd moje pytanie: W jaki sposób sprawdzić chmiel przed jego użyciem? Jak wąchałem granulat to nie czułem tego zapachu, również przy dodawaniu do brzeczki nic takiego się nie pojawiło. Innymi przyczynami może być: - starzenie się piwa: wykluczam bo wada pojawia się już w młodych piwach - infekcja: nic innego na nią nie wskazuje i dlatego chciałbym najpierw sprawdzić wpływ chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Cześć.Jeżeli pojawia się w każdym piwie to większe prawdopodobieństwo jest, że każde jest zainfekowane (może coś zalęgło się wiadrze czy wężyku) niż, ze każdy chmiel był nieświeży.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Na początku cały sprzęt wymyłbym w NaOH + dezynfekcja a później jeżeli nadal pojawiłby się kwas izowalerianowy, zakupił świeży chmiel . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 A ile masz warek na tych gratach jak długo ich używasz i jak je myjesz ?, Jest taka możliwość, że jak trochę na tym działasz osadził się syf z chmielu i to to tak śmierdzi i przechodzi do piwa, miałem coś w ten deseń i pomógł kwas fosforowy bo to łączy się z kamieniem piwnym i ciężko to wyszorować normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkik Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 dziedzicpruski: 20 warek, część sprzętu jest nowsza. Kiedyś używałem pirosiarczanu, od dłuższego czasu OXI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Chodzi głownie o chłodnice i gar do gotowania, w tym najwięcej gromadzi się smrodu ,to ile warek to chyba mniej ważne, bardziej ile czasu tego używasz ,czym dłużej tym gorzej to śmierdzi, te żywice czy jakies inne osady chmielowe się rozkładają, przetrzyj sobie intensywnie chłodnicę czy garnek gąbką czy szmatką (może być z płynem do naczyń) jakaś i powąchaj, jak nie wali to pewnie nie to,ale warto to umyć dokładnie,czyli pozbyć się osadu,to niestety kwas trzeba,od biedy pewnie stężony kwas cytrynowy powinien dać rade, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Jesteś pewien, że to kwas izowalerianowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkik Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Oskaliber: Na 98%, rozpoznany przez znacznie bardziej doświadczonych kolegów (w tym sędziego PSPD). W ostatniej warce mocno wyczuwalny zapach spoconych skarpet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Napisz jaki chmiele i z jakiego sklepu bo to cenne info dla innych, ja mam np .system, ze w nowym sezonie nie kupuję starego chmielu który będzie obrabiany na ciepło, na zimno giry nie wyłażą zazwyczaj w starym chmielu, przynajmniej ja się z tym nie spotkałem. Jeszcze jedna sprawa; takie girowate zapaszki niekoniecznie muszą być od chmielu, pare razy miałem to w kwasach kompletnie nie chmielonych, jak jest tego przyczyna, nie mam pojęcia niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkik Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Napiszę co to za sklep, chmiel i partię jak wykluczę inne przyczyny wady. Raczej mam do nich zaufanie i nie chcę bezpodstawnie umniejszać ich wiarygodności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Chmiel "na zimno" jak najbardziej bardzo często pachnie skarpetami. Ale jak dopiero zaczyna śmierdzieć i poziom jest niski to można tego nie wychwycić, a w piwie wyjdzie. Jak nie chmiel to infekcja. Kwas izowalerianowy produkuje dużo organizmów: dzikie drożdże, wiele rodzajów bakterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 10 godzin temu, Oskaliber napisał: Chmiel "na zimno" jak najbardziej bardzo często pachnie skarpetami Chodziło mi o chmielenie na zimno anie zapach granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 A, to przepraszam, mój błąd Choć tutaj też bym polemizował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się