Sojer Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Naszła mnie ochota na piwo i żeby połączyć przyjemne z pożytecznym wyniosłem do piwnicy warkę nr 9. Gdy stanąłem nad resztkami piwnicznych zasobów zrobił się problem... Które piwo wybrać. Bieda jest więc problem duży. Warki nr 1, 2 i 3 odpadają (zostało po flaszce), nr 4 - dwie butelki, ale szkoda ich, bo mają raptem półtora roku, nr 5 trzy butelki (rok i 2 miesiące - urodzinowy lager pioruńsko przechmielony spalterem), nr 6 jedna butelka, nr 7 dwie. Idąc do piwnicy myślałem żeby wziąć nr 9 - pszeniczne, ale gdy zobaczyłem, że po niespełna trzech miesiącach od butelkowania zostały 3 flaszeczki stanąłem nad skrzynkami i jak osiołek z wiersza... Wybrałem warkę nr 5. Bez przekonania czy mam na nią ochotę. I okazuje się, że brak przekonania miał swe podstawy. Zbyt aromatyczne, do tego brak piany i malutko gazu... Ech... Spierniczyłem tę warkę... To tyle opowieści przy kuflu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chciałbym mieć takie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Na długo pozostawiasz te warki, ja do tej pory raz piłem piwo domowej roboty, które leżakowało 1,5 roku. Zwykły pilzner. Smak miało dziwny troche, jakiś taki obcy, podobnie piana jakaś kiepska. Warto dodać, że leżakowało w chłodni na uczelni. Jestem przekonany, że zaszła autoliza drożdży, wydostały się enzymy proteolityczne do piwa i rozwaliły te wszystkie dłuższe łańcuchy białkowe, kto wie może rozkład białek poszedł dalej. Co do zawartości alkoholu to nie zmieniła się za bardzo. Oznaczałem wraz kolegami pasjonatami z mojego kierunku (tu pragnę ich pozdrowić) właśnie ilość alkoholu, pH, kwasowość ogólną i ekstrakt pozorny i rzeczywisty. Wszystkie parametry były podobne do tych mierzonych gdy piwo było świeże, odbiegały w nieznaczny sposób, czasami w granicach błędu. Tylko smakowo jakoś dziwne było. U mnie piwo góra 3 tygodnie, miesiąc stoi w piwnicy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 U mnie piwo góra 3 tygodnie, miesiąc stoi w piwnicy.Pozdrawiam Ja (górną fermentację) otwieram najwcześniej po 2-2,5 miesiaca. Wcześniej nie ma sensu. Jeśli posiedzi 4 miesiące jest zazwyczaj świetne. Na moje piwo po roku (ostatnio piem dwuletniełem) robi się bardziej wytrawne. I tyle. Dziwnych smaków nie zauważam. Akurat lager którego (nadal!) męczę był kiepski od samego początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 w mojej piwnicy obecnie leżakuje jakieś 15 skrzynek i do głowy mi nie przychodzi by pić wcześniej jak po 3 miesiącach od butelkowania , a są takie co leżakują 2 lata i więcej :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ja mam z każdej warki odłożone po 4 butelki, takie małe archiwum. Po 2 latach działalności przyszedł czas na degustację. Te pierwsze, które były warzone z puszki to takie sobie, ale zacierane całkiem, całkiem. Pierwsze 50 warek jest już po kolejnych próbach i jest ich mniej. Najlepiej mi smakuje takie 6 miesięczne i przy obecnych zapasach tylko takie staram się pić. Oczywiście nowe warki 2-3 miesięczne muszę spróbować chociażby z czystej ciekawości. Kiedyś moja Żona stwierdziła, że mam taki zapas więc po co dalej warzyć. Jednak po skosztowaniu odpowiednio wyleżakowanego piwa już nawet nie marudzi, że koledzy i sąsiedzi ciągle mi podrzucają puste butelki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się