Skocz do zawartości

Browar Kotłownia


Ski-ba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich
Od niedawna powróciłem do tematu warzenia piwa.
Postanowiłem też prowadzić zapiski mojego warzenia, zawsze ktoś skomentuje, zdegraduje i zmotywuje
do dalszego, lepszego działania...
Pierwsza warka z Brewkitu trochę zmodyfikowana jak przedstawił Tomek Kopyra ale w smaku jak na
początek OK Dzięki niemu zacząłem warzenie z zacieraniem.
Dużo też pomogli chłopaki na filmiku z Karpackiego Oddziału Terenowego z pokazu warzenia na żywo.
Moje tereny...

Pozdrowienia dla wszystkich !!!

 

Wyposażenie techniczne:

  • garnki 10 L/20 L/30 L/40 L/50 L emaliowe

  • kuchnia gazowa

  • kuchnia kaflowa w pomieszczeniu gospodarczym lecz jeszcze nie używałem do takich celów

  • filtrator z oplotu

  • fermentor plastikowy 33 L 4 szt

  • balony szklane 60 L/ 50 L/ 40 L/ 30 L/ 20 L/ 10 L na razie wino w nich leży ale kto wie czy się piwo nie zjawi

  • kapslownica Greta

  • miernik PH wody 

  • aerometr

  • grzałka zanurzeniowa 

  • śrutownik 

  • Refraktometr

  • termometry 3 elektroniczne z sondą

  • chłodnica zanurzeniowa z rury karbowanej 9m

  • trzy piwnice do wykorzystania

 

A więc do dzieła
 

#001.- RIS z Brewkitu - 30.12.2017 --23L

#002.- Dry Stout  - 18.01.2018 --28L

#003.- Belgian Tripel - 29.01.2018 --23L

#004 - Kölsch- 16.02.2018 --23L

#005 - Irish Red Ale -Zestaw ekstraktów 01.03.2018  --25L

#006 - Marcowe - 19.03.2018r.  --25L

#007- Hefe Weizen (zestaw) 20.05.2018 25L

#008 - Grapefruit India Pale Ale 14.07.2018 27L

#009 - PSZENICZNE 04.10.2018 25 L

#010 - Czeski Pils po swojemu 05.11.2018

#011 - Koźlak Wędzony 04.12.2018 22L

 

Rok 2019

#012 - Pils 02.01.2019

#013 - DARK LAGER 27L

#014 - Dark Side

#015 - Marcowe nr2

#016 - Czekoladowy Pils 04.11.19

 

Rok 2020

#017-NOWOROCZNE HAZY 03.01.2020

 

W planach warzenia

 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#001. Warka RIS z Brewkitu

 

Na początek coś w stylu RIS-a z Brewkitu

 

Surowce:

Słód jęczmienny palony 0,5

Brewkid Silesian Porter

Gazdowa ekstrakt słodowy jasny

Glukoza 0,5 kg

Laktoza 1 kg

Chmiel Lubelski 50g na cichą

Drożdże z Brewkitu

 

BLG 23 przed fermentacją

Po około 15 dniach spadło do 13 BLG

Przelano na cichą fermentacje około 11 dni BLG 7

Piwo rozlane do butelek, około 4g glukozy dałem na refermentacje (może nie będzie granatów...)

Butelki leżały jakieś 2 tyg w temperaturze 18°C zostały przeniesione do piwnicy temperatura 10°C

Wyszło około 23 l

 

Dam znać jak już się otworzy butelka.

PS.

Przepraszam za nie dokładny opis warzenia ale nie pamiętam dokładnie jak to szło a zresztą Kopyra

wszystko wyjaśni

 

Piwko otwarte i prezentuje się nie źle, piana po nalaniu dość wysoka zależy jak się nalewa. Opada stopniowo i osiada na ściankach.

Nagazowanie dobre, charakterystyczne syknięcie jest.

Zapach po otwarciu fajny chmielowy. Smak intensywny, odczuwalny palony jęczmień ale przyjemny.

Czuć aromat kawy. Piwo Ładnie się wyklarowało (butelki w piwnicy 10*) lecz na dnie butelki osat widoczny (zawaliłem z przelewaniem, brak wyczucia i osad poszedł)

Piwo "ciężkie" ale smaczne, podoba mi się ten aromat.fe5884bfd36906fd0f6ddb5b4536f3f9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#002 Warka 18.01.2018 Dry Stout

 

Słody:

-Pale Ale 5 kg

-Płatki jęczmienne 1 kg

-Jęczmień palony 250 g dodano w temp 72°C

-Carafa II 250 g dodano w temp 72°C

 

Po wrzuceniu słodów sprawdziłem PH wody było 6,1 dodałem kwas mlekowy 6ml po 15 min spadło do 5,2 PH

 

Chmiel:

Lubelski 40g do gotowania

Magnum 10g na aromat

Fuggles 20g na cichą

 

Zacieranie- 15l wody 68°C wsypałem słody.

64°C- 60min

72°C- 10min

78°C Filtracja

 

Gotowanie - 60'

dodanie chmieli

 

Chodzenie chłodnicą zanurzeniową własnej produkcji w około 20 min do 20°

Po filtracji BLG 14 wyszło około 28L

 

 

Fermentacja

*Drożdże Fermentis Safale S-04

*objętość brzeczki 28L

* fermentacja burzliwa 17 dni w tem 19* BLG 4

* 04.02.18 Przelano na cichą dodano chmiel, zniesione do piwnicy 10*

* 16.02.18 15h BLG 4 zmuszony byłem przelać do wiadra z glukozą 100g ponieważ potrzebowałem fermentatora z kranikiem do wygrzewu warki Kolisch. Mój błąd ponieważ dodałem glukozę lecz nie miałem czasu butelkować dopiero po 6h dokonałem tego. Moje obawy są że nie nagazuje się prawidłowo bo już po wymieszaniu zaczęło pracować. Mogłem nie dodawać glukozy od razu, dopiero przed przelewaniem do butelek.

*16.0218 zabutelkowane 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#003 - Belgian Tripel

 

 

Data warzenia - 29.01.2018

Czas 5h

Data rozlewu -

Parametry piwa -

 

 

Zasyp:

* Słód pilzneński 5,0kg

* Słód monachijski 0,50kg

Zacieranie:

słód do 15 litrów wody o temperaturze 67°C

*64°C - 25 min

*72°C - 35 min

* mash-out - 76°C

Gotowanie:

* 60min

Inne dodatki:

* Glukoza 1kg

Chmielenie

* 60min - Marynka i Magnum

* 5min - Lubelski i Cukier 1kg Glukoza

Pomiary:

* po wsypaniu słodów zmierzone PH 6,1 dodano kwasu mlekowego 5ml spadło do 5,2

 

Fermentacja:

* drożdże suche S-33 (zebrano gęstwę 19.02.18)

* objętość brzeczki w fermentorze - 23L

* fermentacja burzliwa - po 11 dniach BLG 5 po 21 dniach praktycznie nic nie spadło 4,5 BLG 

 

Fermentacja cicha:

* 19.02.18 przelano na cichą wyniesiono na strych 12°C

* 08.03.18 zmierzono (spławikiem) BLG 4 temperatura na strychu spadła do 1°C (5 dni w największe mrozy) i podniosła się do 7°C , zmierzone refraktometrem odziwo wyniosło 9 BRIX tem pomiaru 20°C do weryfikacji pomiar refraktometrem...

* 12.03.18 BLG 4 zmierzono spławikiem, dodano glukozy 120 G do butelkowania w 750 ml wody przegotowanej, wyszło 46 butelek 0.5 l przeniesiono do pokoju 20°C na refrementacje

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rób sobie tego.
Zostaw piwo w spokoju na trzy tygodnie.
Btw, nie wiem na ile to są optymalne drożdże do Tripla.
Jeśli będzie fermentator po 7 dniach gadał to zostawię i na pewno nie tknę piwa Myślałem sprawdzić BLG jak spadnie do 3 wtedy przeleję na cichą. Nie chciał bym trzymać długo aby potem nie mieć zapachu drożdży.
Sugerowałem się przepisem z receptur które są podane na forum.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porada bardziej doświadczonego: zostaw na 3 tygodnie i nie tykaj, piwku nic się nie stanie, żadnych "zapachów drożdży" nie będziesz miał, nie wiem gdzie takich bredni się naczytałeś/nasłuchałeś... 

To że rurka nie bulka, wcale nie oznacza że drożdże skończyły już pracować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Ski-ba napisał:

Jeśli będzie fermentator po 7 dniach gadał to zostawię i na pewno nie tknę piwa Myślałem sprawdzić BLG jak spadnie do 3 wtedy przeleję na cichą

Sprawdź po 3 tygodniach. Nie przelewaj na cichą do innego pojemnika. Na priw podesle Ci w ciągu dnia dobry artykuł o Triplu.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Dnia 31.01.2018 o 06:45, Versaar napisał:
Porada bardziej doświadczonego: zostaw na 3 tygodnie i nie tykaj, piwku nic się nie stanie, żadnych "zapachów drożdży" nie będziesz miał, nie wiem gdzie takich bredni się naczytałeś/nasłuchałeś... 

To że rurka nie bulka, wcale nie oznacza że drożdże skończyły już pracować

 

A znalazłem w recepturach na bazie słodów od Wiki.piwo.org.

Ok więc zmieniam plany wobec Tripla. Co do bulkania w rurce już mam dystans bo w pierwszej Warce wcale nie "pyrło" gdzieś uciekało bokiem ale fermentowało.

Dzięki za rady

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie do warki drugiej, miałem przelewać na cichą po 13 dniach ale się wstrzymałem po uwagach do warki nr 3

Przelewać dzisiaj na cichą? Czyli po 14 dniach od fermentacji, czy czekać. Fermentacja jeszcze przebiega (BLG 5 trzy dni temu) temperatura 19°C od samego początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak spada, to czekaj. W tej samej T mierzyłeś?
W tej samej temperaturze, poczekam jeszcze do poniedziałku i zmierzę kolejny raz. Jak spadnie do 3 to zleje na cichą i wyniose do piwnicy tam jest 10°C
Jak mierzysz BLG w takiej sytuacji, otwierasz wieko i wrzucasz zdezynfekowany balingometr czy upuszczasz z kranika ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Ski-ba napisał:

Jak mierzysz BLG w takiej sytuacji, otwierasz wieko i wrzucasz zdezynfekowany balingometr czy upuszczasz z kranika ?

Nie mam kranika. Jak miałem upuszczałem do menzurki. Teraz (małe litraże) po 2-3 tygodniach w piwnicy, zabieram na tydzień do kuchni i po jakiejś połowie tygodnia wygotowuję łyżkę wazową z nierdzewki, nabieram, przelewam do menzurki, sprawdzam. Po drugiej połowie powtarzam i zazwyczaj rozlew.

 

28 minut temu, Ski-ba napisał:

Jak spadnie do 3 to zleje na cichą

Nie. Na cichą przelej jeśli BLG nie będzie spadało przez kilka kolejnych dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 zlana na cichą BLG 4 i nie spadało przez 3 dni. zebrałem gęstwę lecz trochę jest w niej syfu dokładnie chmielu, pytanie moje czy będzie zdatna do użytku w przyszłości, czy lepiej sobie nie zawracać taką głowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Ski-ba napisał:

zebrałem gęstwę lecz trochę jest w niej syfu dokładnie chmielu, pytanie moje czy będzie zdatna do użytku w przyszłości, czy lepiej sobie nie zawracać taką głowy.

Wątek a szczególnie post i polecany w nim wpis z tutejszej wiki.

W skrócie - można przepłukać, można wykorzystać.

Pytanie jak długo chcesz z tym czekać.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepłukam gęstwę, bardziej eksperymentalnie zrobię to i zobaczę jak to wyjdzie. Może do trzech tygodni uda się coś nastawić na nich, ale wcześniej sprawdzę czy będą  zdatne do fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#004 - Kölsch

 

 

Data warzenia -16.02..2018

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

* Słód pilzneński 5,0kg

* Słód pszeniczny 650g

* Słód karmelowy 250g

 

Zacieranie:

słód do 20,5 litrów wody o temperaturze 67°C

*62°C - 60 min

*72°C -15 min

* mash-out - 78°C

 

Gotowanie:

* 60min

 

Chmielenie

* 60min - 40g Lubelski

* 10 min - 25g Lubelski

Pomiary:

* po wsypaniu słodów zmierzone PH 6,2 dodano kwasu mlekowego 6ml spadło do 5,4

* przed gotowaniem 13 BLG 

 

Fermentacja:

* drożdże suche US-05 paskudnie fermentuje, wielka piana wywala z rurki.

* objętość brzeczki w fermentorze - 23L BLG 15

* na dzień 12.03.18 3 BLG zmierzone spławikiem

 

Fermentacja cicha:

* 13.03.18 przelano na cichą BLG 3 zmierzone spławikiem 

 

Butelkowanie :

*  04.04.2018 BLG 2,5 

* zadano 124g glukozy do re fermentacji rozpuszczonej w 1l wody przegotowanej

* wyszło 52 butelki 0,5  

 

Problemy:

Długi czas aby osiągnąć 100°C gotowania wspomaganie grzałką zanurzeniową 

* Chmiele po gotowaniu wiele osadu, ciężko odfiltrować 

* Drożdże nie chcą ruszyć po 48h temperatura  17°C przeniesiono w cieplejsze miejsce ( nie mogłem wcześniej tego zrobić ponieważ mnie nie było w domu)

 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#005 - Irish Red Ale -------Zestaw ekstraktów 01.03.2018

 

 

Data warzenia -1.03..2018

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

* Viking Pale Ale malt 4,0kg

* Słód Carared 0.5 kg

* Jęczmień palony 50g

 

Zacieranie:

słód do 17 litrów wody o temperaturze 70°C dodano 10ml kwasu mlekowego PH 5,4

*62°C - 30 min

*72°C -30 min

*78°C -10 min mash out

 

Wysładzanie:

* użyto 12l wody i dodano 6ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* 60min - 50g Marynka

 

Pomiary:

* po wsypaniu słodów zmierzone PH 6,2 dodano kwasu mlekowego 6ml spadło do 5,4

* przed gotowaniem refraktometr pokazał 12 BRIX-a po stratach podniosło się do 12,3 BRIX-a

 

Fermentacja:

* drożdże Safale S-04 dodano gęstwę około 300ml

* objętość brzeczki w fermentorze - 25L BLG 11,83

 

Fermentacja cicha:

* 24.03.2018 przelano na cichą BLG 4 nadal bulkało. Wyniesiono do piwnicy 12°C

 

Wnioski:

* do gotowania użyłem grzałki zanurzeniowej o wiele szybciej osiągnięta temperatura wrzenia niż ostatnio

* problem z dobraniem ilości wody do wysładzania (zawsze mi brakuje)

* drożdże ładnie wystartowały, 18° C 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam proszę o jakąś diagnozę do mojego piwa  Kölsch

Drożdże US-05 uwodnione i dodane do brzeczki, fermentacja ruszyła po dobie.

Fermentacja górna bardzo burzliwa (ale dopiero po dwóch kolejnych dobach) wręcz buzowała z rurki ciężko było opanować.

Na dzień dzisiejszy (po 14-stu dniach fermentacji burzliwej) piwo bardzo mętne jeszcze spokojnie i wolno fermentuje 16 stopni. Piana pod pokrywą bardzo intensywna, gęsta, dużo pęcherzyków powietrza, bardzo mętne. Zapach typowy dla drożdży, martwi mnie czas fermentacji bardzo długa a tu „końca nie widać” Za tydzień myślałem przelać na cichą ale jak tak wygląda to mam wątpliwości. Pierwszy raz mam do czynienia z górną fermentacją więc nie wiem czy tak ma się odbywać.

Sprawdzić za 7 dni BLG (jak spadło znacznie) i jak coś przelać na cichą mimo takiego mętnego piwa?

Czy coś może z nim nie tak ?

IMG_20180303_193756.jpg

IMG_20180303_193824.jpg

Edytowane przez Ski-ba
do usunięcia...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam moje obawy rozwiały się z piwem wszystko ok Przelano na cichą i wyniosłem na strych 5 stopni lecz przełam wcześniej do butelek bo obawiam się znowu o re-fermentacje. Ponieważ jak opadną na dno to braknie ich na przerobienie glukozy dodanej do gazowania. 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Ski-ba napisał:

Ponieważ jak opadną na dno to braknie ich na przerobienie glukozy dodanej do gazowania. 

Nic nie braknie. Nie martw się. Drożdże są zawieszone w piwie i spokojnie wystarczy ich do refermentacji. Przecież dolniaki lageruje się czasami wiele tygodni w okolicach zera stopni i nagazowują się normalnie. 

12 minut temu, Ski-ba napisał:

Pierwszy raz mam do czynienia z górną fermentacją więc nie wiem czy tak ma się odbywać.

Z tego co widzę to robiłeś wyłącznie góną fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#006 - Marcowe ---19.03.2018

 

 

Data warzenia -19.03..2018

Czas 6h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

* Strzegom Pilzneński 2kg

* Strzegom Monachijski typ 1 2kg

* Słód melanoidynowy 0,5

* Karmelowy czerwony 1 kg 

 

Zacieranie:

zasyp do 19,5 litrów wody o temperaturze 56°C PH 5,7  dodano 5ml kwasu mlekowego PH 5,4

*52°C - 10 min

*63°C -40 min

*73°C -30 min 

*78°C- 2 min i mash out

 

Wysładzanie:

* użyto 15,5l wody 7,6 w temperaturze 20°C i dodano 5ml kwasu mlekowego PH 5,4

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* 60min - 20g Marynka

* 15min - 20g Sybilla koniec gotowania 

* Whirlpool - 15g Sybilla 

 

Pomiary:

* początek wysładzania 18 BRIX 

* 6 L + 6L + 6L + 6L + 3L = 27 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 12,9 BRIX / Plato po przeliczeniu wynosi 12,40 

* koniec chłodzenia 13,8 BRIX-a

Fermentacja:

* drożdże Safale W 34/70 dodano suche wcześniej uwodnione ( mój błąd ponieważ trąciłem szklankę i wylałem połowę...) reszta poszła zobaczymy czy ruszy...

* objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 13,8

* 09.04.2018 pomiar spławikiem BLG 4

 

Wnioski:

* do gotowania użyłem grzałki zanurzeniowej o wiele szybciej osiągnięta temperatura wrzenia niż ostatnio

* problem z dobraniem ilości wody do wysładzania (zawsze mi brakuje) gotowałem więcej i wcześniej zredukowałem PH i było OK 

* piwo przeniesione do piwnicy 10° C na razie nic się nie dzieje, osad na dnie fermentatora 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Gawron napisał:

Nic nie braknie. Nie martw się. Drożdże są zawieszone w piwie i spokojnie wystarczy ich do refermentacji. Przecież dolniaki lageruje się czasami wiele tygodni w okolicach zera stopni i nagazowują się normalnie. 

Z tego co widzę to robiłeś wyłącznie góną fermentację.

Dziękuje za odpowiedź, moje obawy wynikają z mojego błędu, tak mi się wydaje, ponieważ moja warka #003 - Belgian Tripel po przelaniu pifka do butelek i dodaniu glukozy na re-fermentację nie nagazowało się chociaż do dzisiejszego dnia leży w temp 20°C Błąd leży pewnie w drożdżach, nie odpowiednich S-33 (zgubiła mnie "idealne" klarowanie)  przeniosłem do re-ferentacji pifko do temperatury prawie 0° drożdze opadły i jak przelałem moje" idealnie klarowne" piwo okazało się że jest do bani. Nie wiem co z nim zrobić...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.