kaczor189 Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Cześć, w sobotę uwarzyłem lagera ~12,5blg, niedziela wieczorem zadałem drożdże, które ruszyły w nocy z poniedziału na wtorek. Niestety byłem chyba rozkojarzony w sobotę i zapomniałem napowietrzyć brzeczkę, jedynie podczas przelewania z garnka do kubła trzymałem wąż kilka centrymetrów nad powierznią płynu. Zastanawiam się teraz czy jest sens dodatkowo napowietrzyć piwo przelewając z wiadra do wiadra lub machając wiadrem. Starter zrobiłem na mieszadle 1.8l 11blg, według https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ model Braukaiser drożdży było tyle ile trzeba. Co sądzicie ? Edytowane 1 Lutego 2018 przez kaczor189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 1 minutę temu, kaczor189 napisał: Cześć, w sobotę uwarzyłem lagera ~12,5blg, niedziela wieczorem zadałem drożdże, które ruszyły w nocy z poniedziału na wtorek. Niestety byłem chyba rozkojarzony w sobotę i zapomniałem napowietrzyć brzeczkę, jedynie podczas przelewania z garnka do kubła trzymałem wąż kilka centrymetrów nad powierznią płynu. Zastanawiam się teraz czy jest sens dodatkowo napowietrzyć piwo przelewając z wiadra do wiadra lub machając wiadrem. Starter zrobiłem na mieszadle 1.8l 11blg, według https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ model Braukaiser drożdży było prawie tyle ile trzeba. Co sądzicie ? Teraz już raczej jest za późno. Nie ma zbyt wiele cukrów, a w dodatku robiłeś starter więc niebawem zapewne będzie po fermentacji. Ponadto sam starter na mieszadle pewnie sie wystarczająco mocno napowietrzył jak na ta gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja od pewnie 3 lat nie napowietrzam brzeczki, tyle co lejąc z gara do wiadra wąż da radę z rozprysku i jest gut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Ja od pewnie 3 lat nie napowietrzam brzeczki, tyle co lejąc z gara do wiadra wąż da radę z rozprysku i jest gut. Jest gut, a mogło być sehr gut jeśli byś napowietrzał A co do tematu: Teraz to już olej sprawę, bo możesz zaprosić przypadkiem nieproszonych gości i infekcja gotowa... Edytowane 1 Lutego 2018 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 55 minut temu, Versaar napisał: Jest gut, a mogło być sehr gut jeśli byś napowietrzał A co by to teoretycznie zmieniło ? Niedofermentowań nie mam ,przez te 3 lata raz miałem przegazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się