ksiegarz5 Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 kordas -> Dziękuję za odpowiedź. I chyba tak będę musiał zrobić, choć na razie zbieram doświadczenie. ;p I chmiel. Bo chcę się oprzeć na tej recepturze. https://www.wiki.piwo.org/Fruit_Lambic_(Lambicus_Piatzii),_Piotr_Wypych_(coder) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Co do PETów to jedynie nie lubię ich nosić - standardowe mają syfiący się karton, można znaleźć w plastikowym pudle (obecnie chyba Artezan), bez opakowania kiepskie do przemieszczania. Swoją drogą chciałbym tylko zwrócić uwagę aby nie przesądzać o lambikach po 6mc - po 10, czy roku może się znacząco różnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Dnia 3.02.2018 o 09:59, ksiegarz5 napisał: W sumie ... jest to jakieś rozwiązanie. ;P Jeszcze z tak z ciekawości zapytam, jakich drożdży użyłeś? Nie zauważyłem posta, dlatego dopiero teraz odpisuję. Zastosowałem schemat podany w recepturze którą wkleiłeś kilka postów wyżej, sprawdziło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Tadzik -> Cóż, jeszcze nie miałem tej "przyjemności", więc ... ;p A jak w nich się fermentuje? Trzeba wkładać rurkę z korkiem czy ten co jest, hm, w zestawie, wystarczy? WujekStaszek -> Spokojnie, nic się nie stało. A co z chmielem? Starzyłeś jakoś specjalnie czy po prostu kupiłeś X letni? Mi udało się nabyć Willamette 2014 z przeznaczeniem do braggota, ale zastanawiam się czy by go nie użyć właśnie do lambica, skoro już tyle lat ma ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Miałem dwuletni chmiel w szyszce, nie bawiłem się w postarzanie, po prostu wrzuciłem go symboliczną ilość, bodajże 20 szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Lubelski czy jakiś inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Lubelski, dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Ciekaw jestem czy z granulatem będzie o.k. ... Nie zamierzam lambic'a robić w najbliższym czasie, ale jak bym kupił już teraz chmiel, to za te X lat będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Jak chcesz używać granulatu, to polecam go rozdrobnić przed starzeniem. Miałem granulat jakiegoś starego chmielu amerykańskiego (leżał w sklepie z rok, jako prezentacja dla klientów, u mnie też trochę czasu spędził na parapecie), po przełamaniu granulki kolor był bardziej podobny do świeżego chmielu i chyba nawet dało radę wyczuć odrobinę aromatu. Więc zakładam, że spadek alfakwasów też mógł być mniejszy, niż zakładany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 kordas -> Dziękuję za radę. Hm, a da się w ogóle postarzyć granulat? W piekarniku jak chmiel w szyszkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Ja wiem, że ludzie coś takiego robią, ale efektów nie znam bo sam nie próbowałem. Ja przepuściłem sobie granulat przez gniotownik walcowy i tak rozdrobniony granulat leżał sobie gdzieś w pokoju nawet nie wiem ile czasu, chyba kilka miesięcy i po roztarciu go w ręce pachnie lepiej niż leżakujący w całości granulat po ok 1,5-2 latach. Ale to próba wykonana jednokrotnie, więc wiadomo, eksperyment jest mało miarodajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Ciekaw jestem czy w moździerzu dało by radę ... ;p O.k. Zapamiętam radę. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 3 hours ago, ksiegarz5 said: Ciekaw jestem czy w moździerzu dało by radę ... ;p O.k. Zapamiętam radę. Dzięki. Moździerz daje radę, do lambica ugniatalem, potem piekarnik i nic goryczki nie wniosło. Generalnie każdy chmiel na 5minut i mniej moździerzuje, łatwiej oddaje co ma w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Jankasper -> Dziękuję za radę. W takim razie trzeba się za w niego będzie zaopatrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Znalazłem to na FB. Może kogoś to zainteresuje odnośnie natlenienia lambic'a i fermentacji w słoju ... Grupa jest zamknięta, więc bez członkostwa się nie obejdzie. https://www.facebook.com/groups/955738471241909/permalink/1069922199823535/ Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 4 godziny temu, ksiegarz5 napisał: Znalazłem to na FB. Może kogoś to zainteresuje odnośnie natlenienia lambic'a i fermentacji w słoju ... https://www.facebook.com/groups/955738471241909/permalink/1069922199823535/ mnie bardzo interesuje, ale treść jest niedostępna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO -> Mea culpa. Zapomniałem dodać, że chodzi o zamkniętą grupę na FB i bez konta się nie obejdzie. ;p Zaraz to poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 2 godziny temu, ksiegarz5 napisał: Zaraz to poprawię. Dnia 1.08.2018 o 18:55, ksiegarz5 napisał: . Grupa jest zamknięta, więc bez członkostwa się nie obejdzie. Poprawa to chyba by była jakbyś wrzucił treść tego co jest tam takie interesujące xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 koval_blazej -> Nawet tak zrobiłem, ale w ogóle się to tutaj nie da czytać ... ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się