roberto_g Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Cześć, Chcę dokładnie wyliczyć o ile zwiększy mi się zawartość alkoholu po refermentacji. Surowiec do refermentacji: cukier. Najpierw pytanie pomocnicze: czy cukier fermentuje w 100%? Chcę dodać 150g cukru wymieszanego w 0,5l wody. I potem oczywiście w butelki. Wg. toolkit'a taka ilość cukru podbije mi blg o 0,4 co by finalnie dało ~0,2% ABV. I to przy założeniu, że cukier fermentuje w 100%. Zaskoczyły mnie te wyliczenia, do tej pory uznawałem metodą ekspercką, że refermentacja podnosi mi zawartość alkoholu o 0,3%, a tu wychodzi 0,2%. Czy pomożecie mi sprawdzić moje wyliczenia? Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 W sensie, że to 0,1% zmienia cokolwiek? O więcej się zapewne mylisz przy odczytach ekstraktu początkowego i końcowego, więc jaki sens walczyć o dokładność refermentacji? Tak, teoretycznie fermentuje w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Nawet raczej praktycznie w 100% raczej cukier przefermentuje Wyliczenia w miarę ok, wychodzi syrop 0,59l 23°Blg, co na 20l podbija blg o jakieś 0,33°Blg, co podbije alk o jakieś 0,2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się