Skocz do zawartości

Przyrost ABV przy refermentacji


roberto_g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę dokładnie wyliczyć o ile zwiększy mi się zawartość alkoholu po refermentacji.

Surowiec do refermentacji: cukier.

 

Najpierw pytanie pomocnicze: czy cukier fermentuje w 100%?

 

 

Chcę dodać 150g cukru wymieszanego w 0,5l wody. I potem oczywiście w butelki.

 

Wg. toolkit'a taka ilość cukru podbije mi blg o 0,4 co by finalnie dało ~0,2% ABV.

I to przy założeniu, że cukier fermentuje w 100%.

 

Zaskoczyły mnie te wyliczenia, do tej pory uznawałem metodą ekspercką, że refermentacja podnosi mi zawartość alkoholu o 0,3%, a tu wychodzi 0,2%.

Czy pomożecie mi sprawdzić moje wyliczenia?

 

 

Pozdrawiam,

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet raczej praktycznie w 100% raczej cukier przefermentuje ;)

 

Wyliczenia w miarę ok, wychodzi syrop  0,59l 23°Blg, co na 20l podbija blg o jakieś 0,33°Blg, co podbije alk o jakieś 0,2%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.