Jump to content

Przyrost ABV przy refermentacji


Recommended Posts

Cześć,

Chcę dokładnie wyliczyć o ile zwiększy mi się zawartość alkoholu po refermentacji.

Surowiec do refermentacji: cukier.

 

Najpierw pytanie pomocnicze: czy cukier fermentuje w 100%?

 

 

Chcę dodać 150g cukru wymieszanego w 0,5l wody. I potem oczywiście w butelki.

 

Wg. toolkit'a taka ilość cukru podbije mi blg o 0,4 co by finalnie dało ~0,2% ABV.

I to przy założeniu, że cukier fermentuje w 100%.

 

Zaskoczyły mnie te wyliczenia, do tej pory uznawałem metodą ekspercką, że refermentacja podnosi mi zawartość alkoholu o 0,3%, a tu wychodzi 0,2%.

Czy pomożecie mi sprawdzić moje wyliczenia?

 

 

Pozdrawiam,

Robert

Link to comment
Share on other sites

W sensie, że to 0,1% zmienia cokolwiek? O więcej się zapewne mylisz przy odczytach ekstraktu początkowego i końcowego, więc jaki sens walczyć o dokładność refermentacji?

 

Tak, teoretycznie fermentuje w 100%.

Link to comment
Share on other sites

Nawet raczej praktycznie w 100% raczej cukier przefermentuje ;)

 

Wyliczenia w miarę ok, wychodzi syrop  0,59l 23°Blg, co na 20l podbija blg o jakieś 0,33°Blg, co podbije alk o jakieś 0,2%.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.