roberto_g Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Cześć, Chcę dokładnie wyliczyć o ile zwiększy mi się zawartość alkoholu po refermentacji. Surowiec do refermentacji: cukier. Najpierw pytanie pomocnicze: czy cukier fermentuje w 100%? Chcę dodać 150g cukru wymieszanego w 0,5l wody. I potem oczywiście w butelki. Wg. toolkit'a taka ilość cukru podbije mi blg o 0,4 co by finalnie dało ~0,2% ABV. I to przy założeniu, że cukier fermentuje w 100%. Zaskoczyły mnie te wyliczenia, do tej pory uznawałem metodą ekspercką, że refermentacja podnosi mi zawartość alkoholu o 0,3%, a tu wychodzi 0,2%. Czy pomożecie mi sprawdzić moje wyliczenia? Pozdrawiam, Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 W sensie, że to 0,1% zmienia cokolwiek? O więcej się zapewne mylisz przy odczytach ekstraktu początkowego i końcowego, więc jaki sens walczyć o dokładność refermentacji? Tak, teoretycznie fermentuje w 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Nawet raczej praktycznie w 100% raczej cukier przefermentuje Wyliczenia w miarę ok, wychodzi syrop 0,59l 23°Blg, co na 20l podbija blg o jakieś 0,33°Blg, co podbije alk o jakieś 0,2%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roberto_g Posted February 2, 2018 Author Share Posted February 2, 2018 Dzięki za odpowiedź! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts